Carnea ”viitorului”: proteine din aer, metan și microbi vulcanici
Sectorul proteinelor alternative continuă să crească după interesul arătat pe glob față de friptura vegană și înlocuitori vegetali pentru hamburgeri.
Carnea, proteine. Deşi ar putea părea o scenă desprinsă din universul filmelor ştiinţifico-fantastice, mesele în familie ar putea să abunde peste câţiva ani în fripturi preparate cu ajutorul unor imprimante 3D şi în alte feluri de proteine, care vor fi produse din aer, metan şi microbi vulcanici, informează Thomson Reuters Foundation.
Odată cu succesul exploziv înregistrat de friptura vegană şi înlocuitorii vegetali pentru hamburgeri dezvoltaţi de companii internaționale, sectorul proteinelor alternative îşi continuă creşterea spectaculoasă. Potrivit unei bănci de investiţii, vânzările de "carne alternativă" ar putea ajunge la 140 de miliarde de dolari - aproximativ 10% din industria globală a cărnii - în următorul deceniu, crescând de 10 ori mai mult în raport cu nivelurile lor actuale, conform Agerpres.
O nouă generaţie de produse aflate în etapa de dezvoltare combină tehnologia de ultimă generaţie cu procese străvechi de fermentaţie pentru a transforma elemente altfel dăunătoare sau banale în ingrediente alimentare esenţiale, cu scopul de a reduce uriaşa amprentă de carbon a agriculturii.
Carnea, proteine. Pudră proteică comestibilă
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, agricultura, sectorul forestier şi alte activităţi de utilizare a terenurilor au reprezentat 23% din totalul gazelor cu efect de seră generate de către oameni între anii 2007 şi 2016. Acest procent creşte la 37% dacă sunt luate în calcul activităţile de pre-producţie şi post-producţie. Fermele de animale sunt responsabile cu 14,5% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, a anunţat Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite. Enter Solar Foods, o companie finlandeză, lucrează în această perioadă la fabricarea unei pudre proteice comestibile, denumită Solein, utilizând apă, aer şi electricitate regenerabilă, ca modalitate de a separa producţia alimentară de sectorul agriculturii. Noua proteină este realizată plasând o cantitate de microbi într-un lichid şi hrănindu-i cu mici bule de oxigen şi dioxid de carbon, un proces similar producerii de bere sau de vin, dar în absenţa grăunţelor şi a strugurilor, a explicat antreprenorul finlandez.
Pe măsură ce lichidul se îngroaşă, el este uscat şi transformat apoi într-o pudră foarte fină, alcătuită în procent de 65% din proteine şi care seamănă foarte mult la gust cu făina de grâu. În septembrie, Solar Foods a încheiat un acord cu compania Fazer, parte a grupului Nordic Food, pentru a dezvolta produse pe bază de Solein şi care pot fi utilizate în preparate vegetale deja existente sau în produse viitoare, de exemplu în carne sintetizată în laborator. Compania intenţionează să comercializeze proteinele Solein cu aproximativ 5 euro / kilogram până în anul 2021, a adăugat Pasi Vainikka.
Carnea, proteine. Imprimantă specială 3D
O altă companie, cu sediul în Bangalore, care încearcă să limiteze emisiile de carbon generate de agricultură folosind fermentaţia, lucrează în prezent pentru a transforma metanul, un gaz de seră mult mai puternic decât dioxidul de carbon, întrucât captează de 28 de ori mai multă căldură, provenit din deşeuri şi surse naturale, într-o pudră proteică destinată mai întâi animalelor.
În urmă cu doar 10 ani, comercianţii vedeau în proteinele alternative o investiţie riscantă, dar în prezent "ei au înţeles că există o cerere uriaşă pentru aceste produse". O companie spaniolă foloseşte o imprimantă specială în 3D pentru a produce o friptură ce imită gustul şi textura cărnii. Imprimantele pot să producă fripturi vegane tridimensionale folosind seringi cu forma unor cartuşe pentru a ejecta proteine pe bază de plante.
-
-
-
-
5 motive să mănânci prune uscate și cum să le consumi corect16.11.2025, 16:13
-
Cât de des ar trebui să faci duș. Dermatologii explică16.11.2025, 12:08
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
