Cât de benefică este dieta PALEO. Care este opinia specialiștilor

Sonia Baciu |
Data publicării:
Cat de benefica este dieta paleo. FOTO Pexels @ Tima Miroshniche
Cat de benefica este dieta paleo. FOTO Pexels @ Tima Miroshniche

Cât de benefică este dieta Paleo pentru sănătate în comparație cu cea mediteraneană, de exemplu, este întrebarea la care specialiștii au un răspuns, se arată într-un studiu. 

În ciuda popularității dietei paleo, mulți cercetători și profesioniști din domeniul sănătății susțin că nu este neapărat cea mai bună dietă pentru starea de sănătate, în fapt, unii cred că poate fi dăunătoare, potrivit Medical News Today.

Ce este o dietă paleo?

O dietă paleo, cunoscută și sub numele de dieta  paleolitică sau dieta omului cavernelor, este un model alimentar care are ca scop să reflecte modul în care vânătorii-culegători mâncau cu mii de ani în urmă.

Persoanele care urmează o dietă paleo mănâncă cantități mari de carne, fructe, legume, nuci și semințe, dar restricționează legumele, lactatele și cerealele.

Alimentele și băuturile pe care o persoană care urmează o dietă paleo va consuma frecvent includ:

- carne, cu accent pe carnea provenită din vânat sălbatic sau animale hrănite cu iarbă

- pește

- ouă

- apă

- ceai din plante medicinale

- fructe

- legume

- ierburi și condimente

- nuci

- semințe

- uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de nucă sau de măsline

Alimentele pe care o persoană care urmează o dietă paleo va evita adesea includ:

- produsele lactate

- zahărul rafinat

- sarea

- leguminoasele, care includ fasolea, arahidele și mazărea

- ingrediente artificiale

- alimente procesate

- băuturi răcoritoare

- cereale, inclusiv orez, grâu și ovăz

- cartofi

Una dintre cele mai frecvente concepții greșite despre dieta paleo este aceea că strămoșii noștri au supraviețuit în principal cu o dietă bazată pe carne.

Care sunt presupusele beneficii ale unei diete paleo?

Susținătorii dietei paleo consideră că trecerea de la o dietă de tip vânător-culegător la o dietă agricolă a crescut prevalența la nivel mondial a bolilor cronice, inclusiv a bolilor de inimă, a obezității și a diabetului. Aceștia consideră că organismul uman nu este echipat genetic pentru a consuma alimentele moderne pe care practicile agricole le-au introdus. Prin urmare, ei cred că sănătatea noastră generală se va îmbunătăți dacă vom urma o dietă similară cu cea a strămoșilor noștri.

Beneficiile pretinse ale unei diete paleo includ:

- îmbunătățirea colesterolului

- reducerea tensiunii arteriale

- control glicemic îmbunătățit

- reducerea circumferinței taliei și pierderea în greutate

- sațietate îmbunătățită

- îmbunătățirea sănătății intestinale

- reducerea mortalității din toate cauzele

Trecerea de la o dietă occidentală bogată în alimente procesate și bogate în sodiu la o dietă paleo va duce la includerea mai multor fructe și legume proaspete, ceea ce poate aduce, fără îndoială, beneficii pentru sănătatea generală.

Mulți oameni raportează, de asemenea, îmbunătățiri în ceea ce privește inflamația, concentrarea și somnul. De asemenea, ei raportează o pierdere în greutate, care se datorează probabil consumului de alimente mai multe alimente integrale, în timp ce elimină grupele majore de alimente.

Ce spun specialiștii

Cercetătorii au constatat că alimentația paleolitică a dus la îmbunătățiri mai semnificative pe termen scurt în următoarele domenii, în comparație cu dieta de control:

- circumferința taliei

- nivelurile de trigliceride

- tensiunea arterială

- nivelurile de lipoproteine de înaltă densitate (HDL), sau colesterolul ”bun”

- zahărul din sânge la post

Studiul a constatat o pierdere medie în greutate de 3,52 kilograme, plus o scădere a circumferinței taliei și a indicelui de masă corporală (IMC) la cei care au urmat o dietă paleolitică în comparație cu cei care au urmat alte diete recomandate în mod obișnuit.

Cercetătorii din spatele acestui studiu sugerează că urmarea unei diete paleo poate reduce riscul de boli cronice, deoarece a avea o greutate corporală în exces este unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea acestora.

Cu excepția cazului în care o persoană are o afecțiune care îi impune restricționarea unui anumit grup de alimente, nu există dovezi științifice care să arate că dieta paleo este superioară altor diete bine cunoscute, cum ar fi dieta mediteraneană. 

Dietele bogate în fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale permit o mai mare varietate, sunt mai durabile și s-a dovedit științific că oferă beneficii pentru sănătate.

Vezi și: Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel