Ce înseamnă când ți-e poftă de CAFEA, ciocolată și ronțăieli. Semnul care te trimite la ANALIZE: Nu le ignorați!
Ce lipsuri în indică poftele. Ce înseamnă când ți-e poftă de ronțăieli, de ciocolată sau chiar de cafea.
Andreea Coțofană, nutriționist și coach, a vorbit despre nevoia corpului de a mânca celebrele ronțăieli sau "cronțănele" și ce transmite corpul prin aceste pofte.
Corpul nostru știe cel mai bine ce lipsuri are și de ce anume ar avea nevoie, lucru care se reflectă în poftele pe care le avem, fie că e vorba de o poftă de sărat, de dulce, de cafea, de varul de pe pereți, așa cum poftesc unele femei însărcinate sau chiar pofta de cuburi de gheață.
"Poftele apar ca să ne alarmeze anumite carențe și deficite pe care le avem și cum ar fi mai potrivit să ne alimentăm. Cronțănelele, cipsurile, covrigeii, pofta de sărat ne aduce la cunoștință că e posibil să fim obosiți. De obicei atunci apar aceste pofte. În momentul în care suntem obosiți, plictisiți și parcurgem un moment de stres destul de intens", spune specialistul.
"Avem nevoie de sodiu și sare și atunci ne îndreptăm spre aspect de cronțănele. Bine ar fi ca în aceste momente de poftă să ne hidratăm. Să luăm o pauză și să facem mișcare, plimbare și să ne orientăm spre alte variante mai sănătoase, nu către calorii goale.
Pentru că aceste cronțănele sunt carbohirați goi, adică nu au un aport nutrițional de calitate", a completat nutriționistul, în direct la Antena 1, în cadrul emisiunii "Neatza cu Răzvan și Dani".
Ce facem cu pofta de dulce
"Dacă ne este poftă de dulce este posibil să fim obosiți, dar este important să vedem dacă această poftă apare recurent. Este posibil să avem niște carențe nutriționale destul de mari și este important să facem un set de analize să vedem dacă avem deficite și de acolo să ne orientăm.
De exemplu, dacă avem poftă de ciocolată, care înseamnă Magneziu, deci practic ne-ar lipsi Magneziu și antioxidanți, să ne îndreptăm spre o ciocolată cu conținut mai mare de cacao, care conține mai mulți antioxidanți, de 75%, sau am putea să consumăm niște fructe, fie afine, fie fructe de pădure, care conțin antioxidanți.
De asemenea, trebuie să ne asigurăm că mâncăm suficient la toate mesele ca să nu ajungem să ne fie foame și să suplimentăm această foame cu zahăr", a mai spus Andreea Coțofană.
Ce facem cu pofta de cafea
"Cafeaua nu este dăunătoare dacă o consumăm în cantități echilibrate, însă dacă simțim nevoia să bem din ce în ce mai multă cafea este posibil să avem o carență de fier.
Carența de fier poate să fie depistată tot cu ajutorul analizelor și suplimentată cu fier, dar asta doar în baza analizelor. Și este important să ne asigurăm că pentru a aduce fierul în limitele normale să nu o facem prin cafea, ci să mâncăm mai degrabă carne de calitate, proteine din vegetale, din carne, linte, năut, quinoa, nuci, semințe", a mai spus ea.
În ceea ce privește poftele ciudate ale anumitor oameni, nutriționistul a spus: "am auzit de pofta de cuburi de gheață, care arată o deficiență de fier și ne alarmează că ar putea să fie chiar și o anemie, deci un deficit multiplu de nutrienți. De aceea este nevoie să vedem când avem nevoie de aceste cuburi de gheață sau alte pofte bizare și să vedem cum arată și mesele persoanei care are aceste pofte, dacă se hrănește suficient, dacă există diversitate.
Sunt niște semne ale corpului pe care este important să nu le ignorăm".
-
-
Problemele de la toaletă care pot afecta grav sănătatea13.12.2025, 09:08
-
EXCLUSIV Armonia de sărbători, subiectul săptămânii la DrPsy13.12.2025, 08:14
-
De câtă Omega-3 avem nevoie zilnic12.12.2025, 22:00
-
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
