Ce înseamnă când ți-e poftă de CAFEA, ciocolată și ronțăieli. Semnul care te trimite la ANALIZE: Nu le ignorați!

Ce lipsuri în indică poftele. Ce înseamnă când ți-e poftă de ronțăieli, de ciocolată sau chiar de cafea.
Andreea Coțofană, nutriționist și coach, a vorbit despre nevoia corpului de a mânca celebrele ronțăieli sau "cronțănele" și ce transmite corpul prin aceste pofte.
Corpul nostru știe cel mai bine ce lipsuri are și de ce anume ar avea nevoie, lucru care se reflectă în poftele pe care le avem, fie că e vorba de o poftă de sărat, de dulce, de cafea, de varul de pe pereți, așa cum poftesc unele femei însărcinate sau chiar pofta de cuburi de gheață.
"Poftele apar ca să ne alarmeze anumite carențe și deficite pe care le avem și cum ar fi mai potrivit să ne alimentăm. Cronțănelele, cipsurile, covrigeii, pofta de sărat ne aduce la cunoștință că e posibil să fim obosiți. De obicei atunci apar aceste pofte. În momentul în care suntem obosiți, plictisiți și parcurgem un moment de stres destul de intens", spune specialistul.
"Avem nevoie de sodiu și sare și atunci ne îndreptăm spre aspect de cronțănele. Bine ar fi ca în aceste momente de poftă să ne hidratăm. Să luăm o pauză și să facem mișcare, plimbare și să ne orientăm spre alte variante mai sănătoase, nu către calorii goale.
Pentru că aceste cronțănele sunt carbohirați goi, adică nu au un aport nutrițional de calitate", a completat nutriționistul, în direct la Antena 1, în cadrul emisiunii "Neatza cu Răzvan și Dani".
Ce facem cu pofta de dulce
"Dacă ne este poftă de dulce este posibil să fim obosiți, dar este important să vedem dacă această poftă apare recurent. Este posibil să avem niște carențe nutriționale destul de mari și este important să facem un set de analize să vedem dacă avem deficite și de acolo să ne orientăm.
De exemplu, dacă avem poftă de ciocolată, care înseamnă Magneziu, deci practic ne-ar lipsi Magneziu și antioxidanți, să ne îndreptăm spre o ciocolată cu conținut mai mare de cacao, care conține mai mulți antioxidanți, de 75%, sau am putea să consumăm niște fructe, fie afine, fie fructe de pădure, care conțin antioxidanți.
De asemenea, trebuie să ne asigurăm că mâncăm suficient la toate mesele ca să nu ajungem să ne fie foame și să suplimentăm această foame cu zahăr", a mai spus Andreea Coțofană.
Ce facem cu pofta de cafea
"Cafeaua nu este dăunătoare dacă o consumăm în cantități echilibrate, însă dacă simțim nevoia să bem din ce în ce mai multă cafea este posibil să avem o carență de fier.
Carența de fier poate să fie depistată tot cu ajutorul analizelor și suplimentată cu fier, dar asta doar în baza analizelor. Și este important să ne asigurăm că pentru a aduce fierul în limitele normale să nu o facem prin cafea, ci să mâncăm mai degrabă carne de calitate, proteine din vegetale, din carne, linte, năut, quinoa, nuci, semințe", a mai spus ea.
În ceea ce privește poftele ciudate ale anumitor oameni, nutriționistul a spus: "am auzit de pofta de cuburi de gheață, care arată o deficiență de fier și ne alarmează că ar putea să fie chiar și o anemie, deci un deficit multiplu de nutrienți. De aceea este nevoie să vedem când avem nevoie de aceste cuburi de gheață sau alte pofte bizare și să vedem cum arată și mesele persoanei care are aceste pofte, dacă se hrănește suficient, dacă există diversitate.
Sunt niște semne ale corpului pe care este important să nu le ignorăm".
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
-
Infecția urinară comună poate semnala riscul de cancer urogenital17.09.2025, 13:50
-
Ai voce în cap când citești? Descoperirea șocantă făcută de neurologi17.09.2025, 12:26
-
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?