Un studiu publicat în revista Nutrients a examinat impactul calciului și al magneziului asupra funcției cognitive la adulții de peste 60 de ani spitalizați în Polonia. Cercetarea a constatat că cei care au obținut scoruri mai mici la testele cognitive aveau, în general, niveluri mai scăzute de magneziu și calciu în sânge.
Calciul este esențial pentru construirea și menținerea oaselor puternice, sănătatea mușchilor și a nervilor, circulația sângelui și eliberarea hormonilor.
Magneziul reglează diverse procese ale organismului, inclusiv funcția musculară și nervoasă, nivelul zahărului din sânge și tensiunea arterială și este esențial pentru formarea oaselor și a ADN-ului.
Mineralele și sănătatea cognitivă
Un studiu realizat de Departamentul de Geriatrie al Universității de Medicină din Łódź a constatat că persoanele cu niveluri scăzute de magneziu și calciu au obținut rezultate mai slabe la testele cognitive decât cele cu niveluri normale.
Studiul a constatat, de asemenea, că persoanele cu niveluri normale de calciu, dar cu un nivel scăzut de magneziu au obținut, de asemenea, rezultate mai slabe decât cele cu niveluri normale ale ambilor nutrienți.
Cei cu niveluri normale de magneziu și niveluri scăzute de calciu nu au avut rezultate la fel de slabe. De asemenea, cercetătorii au constatat că alți factori, cum ar fi vârsta, indicele de masă corporală și insuficiența cardiacă, au fost legați de scoruri cognitive mai scăzute. Studiul subliniază importanța abordării acestor deficiențe nutriționale în sănătatea cognitivă.
Citește și: Sindromul impostorului: o capcană psihologică modernă. Adevărul despre îndoiala de sine și succesul aparent
Foto: Freepik @drobotdean
Legătura dintre minerale și funcția cognitivă
Studiul rpezintă faptul că nivelurile scăzute de magneziu sunt asociate cu declinul cognitiv, dar nu sunt cauzale. Cercetătorii nu au luat în considerare alți factori, cum ar fi insuficiența cardiacă, diabetul, funcția renală sau alți factori care ar fi putut contribui la declinul cognitiv.
Persoanele spitalizate au, de asemenea, rate mai mari de probleme cognitive și pot fi supuse unui tratament care ar putea avea un impact asupra nivelului lor de magneziu și calciu. Luke Kim, medic la Centrul de Medicină Geriatrică de la Cleveland Clinic, consideră că nivelurile scăzute de magneziu ar putea fi un indicator al bolii lor.
Cercetări anterioare, inclusiv un studiu coautorat de Katherine Tucker, au găsit legături similare între nivelurile de magneziu și funcția cognitivă, dar nu aceleași rezultate. Echilibrul dintre nivelurile scăzute și ridicate de magneziu este crucial pentru funcția cognitivă.
Surse alimentare de magneziu și calciu
Majoritatea adulților ar trebui să consume zilnic 310-420 mg de magneziu și 1.000-1.300 mg de calciu. Alimentele bogate în magneziu includ fasole, nuci, leguminoase și semințe de chia, în timp ce alimentele bogate în calciu includ produse lactate, lapte, brânză, iaurt și verdețuri cu frunze închise.
Dacă o dietă completă este plină de ambele, suplimentele pot să nu fie necesare. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre americani nu primesc suficient magneziu din cauza alimentelor procesate și a unei scăderi a conținutului de minerale vegetale.
Dacă magneziul sau calciul sunt greu de obținut, se pot lua suplimente pentru a ajuta la menținerea intervalelor recomandate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.