Ce se întâmplă dacă te antrenezi desculț. La ce factori să fii atent dacă vrei să faci sport fără încălțăminte

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
antrenament descult Foto: Freepik
antrenament descult Foto: Freepik

Află dacă fitnessul desculț este potrivit pentru tine și ce impact are asupra echilibrului și posturii tale.

De mult timp considerăm că un regim de antrenament decent are neapărat nevoie de o pereche de încălțăminte adecvată. Cu toate acestea, o mulțime de antrenori și entuziaști de fitness îi îndeamnă pe oameni să încerce să se antreneze desculți.

Sportivii îți pot îmbunătăți performanța și pot preveni accidentările în sala de sport purtând adidași, care oferă confort, suport și stabilitate. Cu toate acestea, există mult mai multe avantaje ale antrenamentului desculț, inclusiv o mobilitate sporită și o mai bună conștiință proprioceptivă - capacitatea de a recunoaște propriul corp în raport cu mediul înconjurător.

Deși există beneficii ale antrenamentului în picioarele goale, cum ar fi îmbunătățirea echilibrului și a coordonării datorită faptului că picioarele sunt în contact direct cu solul, nu este recomandat pentru toate tipurile de exerciții sau de persoane. În anumite circumstanțe, poate provoca mai multe daune decât beneficii.

În mod pozitiv, poate îmbunătăți propriocepția și poate întări picioarele, potrivit podiatrului Gregory Alvarez, de la Ankle and Foot Centers of America. Cu toate acestea, există anumite pericole asociate cu antrenamentul în picioarele goale.

Vezi și: Cele mai bune băuturi cu electroliți care te hidratează corect. 6 băuturi pe care să le faci acasă

Iată opiniile experților cu privire la faptul dacă ar trebui sau nu să renunțăm la purtarea adidașilor și ce măsuri de siguranță trebuie luate atunci când facem exerciții fizice.

Foto: Freepik

Argumentele pentru a lucra în picioarele goale sunt mixte

Este adevărat că, așa cum au menționat mulți creatori de internet, antrenamentul desculț poate avea mai multe beneficii. Alvarez a precizat că exercițiile cu picioarele goale pot ajuta la îmbunătățirea rezistenței picioarelor și a propriocepției, ceea ce va îmbunătăți echilibrul și va reduce șansele de accidentare.

"Un control neuromuscular îmbunătățit și o mai bună conștientizare și coordonare a corpului pot rezulta din feedback-ul senzorial crescut de la talpa piciorului", a declarat podriatrul. Echilibrul, agilitatea, forța și stabilitatea mai bune sunt beneficiile.

În plus, exercițiile fizice cu picioarele goale ar putea aduce beneficii directe piciorului. Pentru că nu au suportul unui adidas sportiv, mușchii piciorului oamenilor trebuie să lucreze mai mult atunci când sunt desculți, potrivit medicului Anna Balabanova Shannahan, director asociat de educație la Centrul Osher pentru Medicină Integrativă de la Northwestern Medicine.

Potrivit explicației sale, "mersul desculț poate spori sprijinul plantar și necesită mai multă stabilitate a gleznei". 

Vezi și: 6 utilizări inedite ale zațului de cafea. Cum îl transformi în cel mai bun ajutor pe lângă casă

Dincolo de creșterea rezistenței, a stabilității și a echilibrului, exercițiile cu picioarele goale pot ajuta, de asemenea, o persoană să se miște mai organic. Potrivit lui Alvarez, purtarea de încălțăminte cu mult material de amortizare ar putea împiedica mobilitatea.

Cu toate acestea, există totuși anumite pericole. O persoană care merge desculță poate fi mai predispusă la tăieturi și zgârieturi, deoarece tălpile picioarelor sale nu sunt la fel de durabile ca cele ale încălțămintei sport. În plus, Alvarez a spus că există posibilitatea ca o persoană care se antrenează în public - într-o sală de sport sau într-o sală de fitness - să-și expună picioarele goale la o infecție precum piciorul atletului (tinea pedis). 

Au existat destul de multe studii privind efectele exercițiilor cu picioarele goale asupra performanțelor sportive reale, dar constatările nu sunt pe deplin consistente.

O scurtă cercetare a arătat că forța și propriocepția nu au fost afectate în mod semnificativ de opt săptămâni de alergare cu picioarele goale. A fost dificil pentru cercetători să determine dacă a fi desculț a fost ineficient sau dacă pur și simplu a fost nevoie de mai mult de opt săptămâni pentru a observa orice schimbări. Un studiu diferit privind ridicarea greutății a descoperit că purtarea pantofilor a îmbunătățit performanța mai mult decât mersul desculț, potrivit Health.

Dar, potrivit unui alt studiu, practicarea netball-ului, un sport asemănător baschetului, în picioarele goale a îmbunătățit stabilitatea gleznei și agilitatea femeilor tinere.

Dr. Shannahan a declarat: "În ciuda unora dintre aceste avantaje, nu se știe foarte bine cum influențează apoi performanța generală."

Foto: Freepik @kuprevich

Este fitnessul desculț potrivit pentru tine?

Starea de sănătate a unei persoane și activitatea aleasă vor determina în cele din urmă dacă încercarea de a face exerciții cu picioarele goale este sigură, având în vedere avantajele și dezavantajele.

Persoanele care au afecțiuni preexistente ale piciorului, cum ar fi fasciita plantară, pinteni de călcâi sau monturi, vor dori să își păstreze pantofii.

În plus, deoarece pantofii ajută ligamentul fasciei planare - ligamentul care unește osul călcâiului de degetele de la picioare și ajută la menținerea bolții piciorului - aceștia pot fi în continuare o opțiune viabilă pentru persoanele cu boltă joasă.

Același lucru este valabil și pentru cei cu arcada piciorului înaltă; potrivit lui Bruce Pinker, podiatru și chirurg de la Progressive Foot Care, pantofii pot ajuta la păstrarea acestei arcade.

"Mai mult sprijin pentru arcadă este util pentru o varietate de activități, cum ar fi mersul pe jos, statul în picioare și alergatul", a menționat Pinker.

Faptul că antrenamentul desculț este sau nu o idee bună depinde foarte mult de regimul exact pe care îl alege o persoană.

Atâta timp cât o persoană nu are deja probleme la picior sau gleznă, exercițiile de saltea în interior, cum ar fi yoga și pilates, sunt de obicei inofensive.

Dar, potrivit lui Pinker, nu este recomandat pentru ciclism, deoarece oamenii riscă să se taie sau să aibă vânătăi la picioare din cauza pedalelor. De asemenea, el a spus că este mai bine ca persoanele cărora le place să facă exerciții fizice sau să alerge afară să poarte încălțăminte pentru a preveni rănirea din cauza obiectelor ascuțite pe care pot pășii.

Alegerea unei zone sigure pentru a merge desculț poate fi dificilă, deoarece chiar și zonele cu iarbă pot prezenta anumite pericole, potrivit lui Pinker.

Oamenii își pot testa propriocepția în timpul antrenamentelor de forță acasă, descălțându-se, dar ar fi mai înțelept să lase șosetele pe ei la sala de sport, unde bacteriile s-ar putea răspândi. Dr. Shannahan continuă să sfătuiască purtarea adidașilor atunci când ridică greutăți mari.

Potrivit acesteia, "poate fi mai bine să purtați pantofi făcuți special pentru acest lucru pentru a oferi piciorului și gleznei un sprijin suplimentar pentru a preveni rănirea".

În cazul în care vrei să te antrenezi în picioarele goale, ar trebui să începi încet și să acorzi corpului tău timp să se aclimatizeze. "Inițiază sesiuni scurte, de intensitate scăzută, până când picioarele tale se adaptează la această senzație", a spus Alvarez.

Înainte de a încerca să finalizeze întregul antrenament fără pantofi, oamenii pot încerca să meargă desculți în timpul încălzirii și al răcirii, a sfătuit Dr. Shannahan. De exemplu, începe cu alergări mai scurte sau mai lente la început.

De asemenea, ar putea fi mai simplu să faci această ajustare dacă îți întărești glezna, piciorul și fesele. Potrivit Dr. Shannahan, adăugarea de masă musculară ar putea "compensa lipsa de amortizare, de călcâi înalt și de sprijin cu care s-ar putea să fie obișnuite picioarele tale".

Potrivit lui Pinker, pantofii minimaliști "permit totuși o biomecanică mai naturală" și oferă mai puțin sprijin decât adidașii.

Oamenii ar trebui întotdeauna să fie evaluați de un podiatru sau de un expert de la un magazin de alergare pentru a vedea dacă au vreo afecțiune care ar face ca exercițiile cu picioarele goale să fie inconfortabile. Cu toate acestea, cel mai important lucru este ca persoanele să acorde atenție corpului lor. Dacă antrenamentul desculț este plăcut pentru tine, poți continua, dar dacă devine inconfortabil, oprește-te.

"În cele din urmă, fiecare persoană are picioare unice", a remarcat Alvarez. "Este esențial să descoperi ce funcționează cel mai bine pentru tine".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel