Ceaiul care ajută în tratarea bolilor de plămâni. Are efecte și asupra afecțiunilor gastrice, hepatice și renale

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ceaiul care ajuta in tratarea bolilor de plamani. FOTO: annanelidova
ceaiul care ajuta in tratarea bolilor de plamani. FOTO: annanelidova

Planta este folosită încă din Evul Mediu pentru afecțiunile pulmonare, dar și pentru calitățile sale antioxidante și antiinflamatorii.

Mierea ursului sau plămânărica este planta care de-a lungul timpului și-a dovedit eficiența în tratarea bolilor pulmonare. De altfel, numele acestei plante vine tocmai de la aspectul similar unui plâmân, iar în Evul Mediu aceasta era utilizată în tratamentul tuberculozei, se arată în lucrarea Plante medicinale de la A la Z.

Vezi și: Cancerul de col uterin, când se recomandă brahiterapia. Bogdan: Oferim pacientelor o speranță de viață, pe termen lung, foarte mare

”Când avem probleme cu o bronșiolită cronicizată, cu plămânii și bronșiile încărcate, cum sunt după răcelile acestea care au fost după COVID, când au rămas oamenii cu plămânii încărcați, cu sechele, această plantă e foarte bună.

Fie că e luată ca ceai sau infuzie, această plantă se găseşte în plafar sau la farmacie”, a declarat bioenergoterapeutul Lidia Fecioru, la Antena 3 CNN.

Potrivit lucrării menționate, ceaiul folosit din partea superioară a plantei sau numai din frunze se folosea împotriva tusei și a altor boli pulmonare, în timp ce ceaiul din rădăcini este indicat în bolile gastrice și hepatice.

În afecțiunile respiratorii se recomandă să se consume, în mai multe reprize, o ceașcă de ceai îndulcit cu miere de albine.

Mierea ursului, plămânărica, ce conține

În ceea ce privește compoziția chimică a acestei plante, mierea ursului conține polimeri glucidici (mucigal, fructozani), acid silicilic, flavonoide (kaemferol, cvercetol), alantoină, saponozide, vitamina C, caroteneoide, alcaloizi pirolizidinici, dintre care unii cu potențial hepatotoxic.

Cu acest ”bagaj”, mierea ursului are printre altele proprietăți antioxidante.

Vezi și: Alimentația echilibrată și mișcarea, importante pentru sănătatea familiei. Hâncu: Ne menține și performanța cognitivă

Mierea ursului, plămânărica, beneficii

Așa cum am menționat deja, mierea ursului este considerat un remediu naturist pentru o serie de afecțiuni, cele mai multe din sfera pulmonară, precum tusea, bronșita și astmul. Deși sunt puține dovezi științifice cu privire la eficiența sa, plămânărica este utilizată de mai multă vreme, iar dovezile anecdotice și analiza compușilor săi chimici recomandă că are un rol important în acest sens.

Beneficiile cunoscute ale acestei plante includ:

Reducerea iritației

Universitatea din Carolina de Nord clasifică mierea ursului ca fiind o plantă utilă pentru reducerea iritațiilor și care oferă calități calmante, notează Health Benefits Times.

Probleme respiratorii

Conținutul ridicat de mucilagii al plantei este cunoscut ca fiind util în afecțiunile respiratorii, în special în astm și bronșita cronică.

Chiar dacă nu există cercetări științifice, este acceptat faptul că mierea ursului poate fi folosit de persoanele cu aceste afecțiuni, desigur, împreună cu recomandările medicului, ca o abordare complementară.

De altfel, în medicina tradițională plămânărica era folosită pentru tratarea tusei, a gripei, a inflamației mucoasei pulmonare, a răgușelii, răcelii, astmului și chiar a tuberculozei.

De asemenea se spune că această plantă are și efect antibiotic împotriva infecțiilor toracice, mai mult, că poate fi folosită inclusiv pentru tratarea hemoragiilor pulmonare.

Digestie sănătoasă

Sănătatea sistemului digestiv este importantă pentru starea generală de sănătate, știută fiind legătura dintre intestin și creier.

Pentru cele mai multe dintre problemele digestive, precum balonarea, constipația, durerile de stomac sau dispepsia, există tratamente naturiste, iar ceaiul de mierea ursului se numără printre acestea.

Ceaiul de plămânărică poate ajuta, de asemenea, în ameliorarea indigestiei și a diareei.

Benefică  pentru sănătatea pielii

Cu un conținut important de antioxidanți, mierea ursului joacă un rol major în ceea ce privește refacerea, sănătatea și menținerea unei pielii tinere.

Mierea ursului se poate aplica pe piele și ajută în cazul rănilor minore și a tăieturilor. Această capacitate de a vindeca vine din partea alantoninei, care este cunoscută pentru abilitatea de a vindeca țesuturile și de a grăbi vindecarea acestora.  

De asemenea, mierea ursului este eficientă și pentru proprietățile sale astringente și antiinflamatorii.

Poate fi utilizată pe arsuri, ulcerații, hemoroizi și eczeme, mai arată Health Benefits Times.

Utilă în infecțiile tractului urinar

Deși lipsesc dovezile științifice, mierea ursului a fost folosită în mod tradițional pentru tratarea infecțiilor de la nivelul tractului urinar, cum ar fi cistita.

Datorită capacității sale diuretice naturale, mierea ursului a fost folosită și în cazul afecțiunilor renale.

Vezi și: Renunțarea la cafea poate duce la sevraj. Cum se manifestă acesta și cum se poate scăpa de el

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel