Cerealele și leguminoasele, combinate în același meniu. Bilic: Sănătos e una și de slăbit e alta

Care sunt combinațiile istețe din alimentația vegetarienilor, dar și a celor care postesc.
”Cereale cu leguminoase
Din seria 'cum combinăm isteț alimentele', astăzi vă spun despre proteinele vegetale - prezente în cereale (grâu, paste făinoase, orez, porumb), în leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, soia, năut) și în oleaginoase (alune, fistic, migdale semințe).
Spre deosebire de proteinele de origine animală (din carne, pește, ouă, brânză) care sunt complete, proteinele vegetale sunt incomplete - le lipsesc unul sau mai mulți dintre cei 8 aminoacizi esențiali.
Se numesc 'esențiali' pentru că nu pot fi produși de organism și trebuie aduși prin alimentație (valina, leucina, izoleucina, triptofanul, fenilalanina, metionina, lizina și treonina).
Cerealele sunt sărace în lizină iar leguminoasele în metionină. În cazul vegetarienilor se recomandă combinarea cerealelor cu leguminoase în cadrul aceleași mese, astfel încât să fie acoperit tot spectrul de aminoacizi.
Preparate precum paste cu fasole și/sau mazăre (tradiție în Italia), orez cu năut sau linte (tradiție libaneză), fasole boabe cu porumb (tradiție în Mexic) sunt exemple de asocieri după regulile nutriției!
Așa că dacă țineți post e corect și chiar recomandat să mâncați iahnie de fasole cu pâine, mazăre cu mărar...și cu pâine, humus...tot cu pâine”, spune Mihaela Bilic pe contul său de socializare, adăugând în privința siluetei că aceasta este ”încă o dovadă că sănătos e una și de slăbit e alta”.
Câte ciuperci trebuie să mănânci: Luptă împotriva cancerului de PROSTATĂ, TOPESC grăsimea, distrug bacteriile și scad TENSIUNEA
"Au doar 10 calorii la suta de grame. Și pot fi consumate fără restricții. Iar în perioada postului, ne pot ajuta să dăm jos kilogramele în plus. Vorbim despre ciuperci.
Când ești vegetarian sau ții post, ciupercile par a fi înlocuitorul perfect pentru carne. Se spune că sunt bogate în proteine și au gust de pui, dar nu e chiar așa.
Nu trebuie să uităm că ciupercile sunt legume, asta înseamnă peste 90% apă și doar urme de proteine și grăsimi. Spre deosebire de carne, care are proteine complete în proporție de 20-25%, în ciuperci avem 3-4% proteine și acelea incomplete.
Cât despre gust, poate ciupercile champignons să aducă puțin a carne de pui.
Aveți nevoie de argumente nutriționale? Ei bine, ciupercile au multe fibre, minerale (potasiu, zinc, seleniu, fier) și toate vitaminele din grupul B.
Spre deosebire de alte legume, ciupercile nu conțin fitați, deci fierul din compoziția lor se absoarbe eficient (1mg/100g).
Conținutul bogat de potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale. Citește mai departe AICI.
-
Una din victimele exploziei din București, transportată în Austria18.10.2025, 09:17
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
-
Ficatul tău are nevoie de el: ceaiul care îl curăță de grăsime17.10.2025, 17:08
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.