Colesterol mărit. Alimentele pe care trebuie să le eviți
Deși majoritatea recomandărilor arată că grăsimile saturate trebuie evitate atunci când aveți colesterolul mărit, un nou studiu sugerează că eliminarea carbohidraților din dietă, ar fi, de fapt, cheia pentru...
Dacă aveți un nivel ridicat al colesterolului, probabil vi s-a recomandat să reduceți cantitatea de grăsime saturată pe care o consumați. Astfel de recomandări sunt comune, dar controversate. Unele cercetări anterioare au fost efectuate pe zaharuri, și nu pe grăsimi, deoarece acesta ar fi motivul principal pentru care unele persoane au prea mult colesterol rău LDL. Un nou studiu, publicat în BMJ Journals, a analizat însă carbohidrații, ca principală problemă.
Nivelurile ridicate de colesterol LDL „rău” pot apărea din mai multe motive. Un motiv ar putea fi o afecțiune numită hipercolesterolemie familială, când colesterolul ridicat care semoștenească genetic. Aceste persoane au fost sfătuite în mare parte să reducă numărul de grăsimi saturate din dietă pentru a reduce riscurile de a dezvolta boli de inimă, dar este posibil vechile sfaturi, de zeci de ani, să nu fie de ajutor.
Cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud au publicat rezultatele unui nou studiu privind dieta și colesterolul ridicat familial, raportând că nu au reușit să găsească dovezi care să ateste că reducerea grăsimilor saturate va contribui la reducerea riscului de boli cardiace. Rezultatele pun sub semnul întrebării sfaturi de la American Heart Association și alte entități de sănătate publică.
În general, recomandarea pentru persoanele a căror genetică îi determină să dezvolte colesterol ridicat, este să evite consumul de alimente precum uleiul de nucă de cocos și diverse produse animale, inclusiv ouă (sau, cel puțin, gălbenușurile), carne, lactate și brânză. Cercetătorii afirmă că, de fapt, consumul unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați precum keto sau paleo ar putea fi mai benefic.
Cercetările anterioare au analizat efectele anumitor  alimente rafinate și zaharuri în dezvoltarea obezității, bolilor de inimă, diabetului și tensiunii arteriale ridicate. Potrivit noii cercetări, consumul unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați ar putea să reducă riscul de colesterol ridicat, dar și să reducă alți factori de risc care pot contribui la aceasta, inclusiv excesul de grăsime corporală.
Studiul integral, aici.
- 
                        
 - 
                        
 - 
                        Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
 - 
                        Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
 - 
                        
 
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
