Colesterol mărit. Alimentele pe care trebuie să le eviți

Georgiana Ioniță / 08 iul 2020 / 09:26

Deși majoritatea recomandărilor arată că grăsimile saturate trebuie evitate atunci când aveți colesterolul mărit, un nou studiu sugerează că eliminarea carbohidraților din dietă, ar fi, de fapt, cheia pentru reducerea colesterolului.  

Dacă aveți un nivel ridicat al  colesterolului, probabil vi s-a recomandat să reduceți cantitatea de grăsime saturată pe care o consumați. Astfel de recomandări sunt comune, dar controversate.  Unele cercetări anterioare au fost efectuate pe zaharuri, și nu pe grăsimi, deoarece acesta ar fi motivul principal pentru care unele persoane au prea mult colesterol rău LDL. Un nou studiu, publicat în BMJ Journals,  a analizat însă carbohidrații, ca principală problemă.

 

Nivelurile ridicate de colesterol LDL „rău” pot apărea din mai multe motive. Un motiv ar putea fi o afecțiune numită hipercolesterolemie familială, când colesterolul ridicat care semoștenească genetic. Aceste persoane au fost sfătuite în mare parte să reducă numărul de grăsimi saturate din dietă pentru a reduce riscurile de a dezvolta boli de inimă, dar este posibil vechile sfaturi, de zeci de ani, să nu fie de ajutor.

Cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud au publicat rezultatele unui nou studiu privind dieta și colesterolul ridicat familial, raportând că nu au reușit să găsească dovezi care să ateste că reducerea grăsimilor saturate va contribui la reducerea riscului de boli cardiace. Rezultatele pun sub semnul întrebării sfaturi de la American Heart Association și alte entități de sănătate publică.

În general, recomandarea pentru persoanele a căror genetică îi determină să dezvolte colesterol ridicat, este să evite consumul de alimente precum uleiul de nucă de cocos și diverse produse animale, inclusiv ouă (sau, cel puțin, gălbenușurile), carne, lactate și brânză. Cercetătorii afirmă că, de fapt, consumul unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați precum keto sau paleo ar putea fi mai benefic.


Cercetările anterioare au analizat efectele anumitor  alimente rafinate și zaharuri în dezvoltarea obezității, bolilor de inimă, diabetului și tensiunii arteriale ridicate. Potrivit noii cercetări, consumul unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați ar putea să reducă riscul de colesterol ridicat, dar și să reducă alți factori de risc care pot contribui la aceasta, inclusiv excesul de grăsime corporală.

 

Studiul integral, aici. 

 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy