Consumă zilnic câte o lingură de semințe de chia. Sunt pline de numeroși nutrienți

Consumă zilnic câte o lingură de semințe de chia, dacă vrei să beneficiezi de numeroasele proprietăți ale acestora.
Cunoscute încă de pe vremea civilizațiilor precolumbiene din America Centrală și de Sud și având zeci de proprietăți benefice, experții recomandă: consumă zilnic câte o lingură de semințe de chia.
Semințele de chia provin dintr-o specie de plante numită Salvia hispanica, răspândită și folosită în America Centrală și de Sud. Dar nu toată lumea știe că semințele de chia trebuie incluse în dietă pentru a promova buna funcționare a organismului.
În ciuda istoriei lor străvechi ca aliment dietetic, semințele de chia au fost recunoscute, recent, ca un super-aliment modern. Cu semințele de chia vei primi un aport de calciu și acizi grași esențiali omega 3 și omega 6.
Ceaiul de ghimbir proaspăt, o soluție miraculoasă împotriva tusei și răcelii
Ce se întâmplă cu organismul dacă vei consuma semințe de chia în fiecare zi? Împreună cu semințele de susan, semințele de chia sunt una dintre principalele surse vegetale de calciu. La fel ca unele alimente precum fructele de goji, semințele de chia sunt un ajutor în pierderea în greutate, deoarece favorizează senzația de sațietate. În plus, oferă numeroși nutrienți esențiali pentru sănătate.
Semințele de chia sunt, de asemenea, bogate în acizi grași polinesaturați, benefici pentru inimă, vedere și creier. Aceste semne ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și conțin 34% acizi grași omega 3, motiv pentru care sunt similare cu semințele de in.
În ciuda dimensiunilor lor mici, semințele de chia sunt unul dintre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Sunt pline de fibre, proteine, acizi grași omega-3 și diferiți micronutrienți.
Pentru a te bucura de beneficiile semințelor de chia este să le consumi crude. Optim ar fi să consumi cel mult două linguri pe zi.
Poți adăuga semințele de chia într-un pahar de suc proaspăt de fructe sau lapte vegetal. Amestecă și așteptați să se îngroașe. Poți face asta seara, iar dimineața vei putea mânca o budincă delicioasă.
În plus, semințele de chia pot fi combinate cu cereale și alte semințe, precum semințele de dovleac sau de floarea soarelui, pentru o gustare sănătoasă pe tot parcursul zilei. De asemenea, poți adăuga semințe de chia în salatele de legume sau în salatele de fructe.
Spre deosebire de semințele de in, semințele de chia nu râncezesc și pot fi păstrate foarte mult timp într-un recipient bine închis.
Dozele recomandate se semințe de chia sunt de 10 grame pe zi, aproximativ 1 lingură, dar există cazuri în care, pentru a le crește efectul benefic, cantitatea poate fi crescută la 20-25 de grame pe zi. Nu exageră însă, deoarece prea multe semințe de chia pot avea un efect laxativ.
Consumate regulat, semințele de chia sunt utile pentru o funcționare corectă a intestinului și facilitează eliminarea toxinelor. În contact cu apa creează un gel natural care poate avea un efect emolient asupra pereților intestinali.
Semințele de chia au zeci de beneficii:
- combat radicalii liberi,
- reduc senzația de foame și îmbunătățesc microbiomul,
- cresc senzația de sațietate.
- sunt o sursă excelentă de proteine vegetale,
- ajută la pierderea în greutate,
- reduc riscul de atac de cord și de tensiune arterială;
- cresc colesterolul sănătos prin reducerea colesterolului total, colesterolului rău (LDL) și trigliceridelor,
- scad nivelul zahărului din sânge,
- reduc inflamația.
Semințele de chia pot fi consumate în felul următor:
- adăugate la salate de fructe proaspete;
- folosite pentru a decora deserturile,
- folosite la crutoane sau tartine,
- adăugate în supe, lapte sau iaurt.
-
-
-
Ceaiurile care reduc pofta de dulce și echilibrează glicemia15.10.2025, 21:12
-
-
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.