Consumă zilnic câte o lingură de semințe de chia. Sunt pline de numeroși nutrienți
Consumă zilnic câte o lingură de semințe de chia, dacă vrei să beneficiezi de numeroasele proprietăți ale acestora.
Cunoscute încă de pe vremea civilizațiilor precolumbiene din America Centrală și de Sud și având zeci de proprietăți benefice, experții recomandă: consumă zilnic câte o lingură de semințe de chia.
Semințele de chia provin dintr-o specie de plante numită Salvia hispanica, răspândită și folosită în America Centrală și de Sud. Dar nu toată lumea știe că semințele de chia trebuie incluse în dietă pentru a promova buna funcționare a organismului.
În ciuda istoriei lor străvechi ca aliment dietetic, semințele de chia au fost recunoscute, recent, ca un super-aliment modern. Cu semințele de chia vei primi un aport de calciu și acizi grași esențiali omega 3 și omega 6.
Ceaiul de ghimbir proaspăt, o soluție miraculoasă împotriva tusei și răcelii
Ce se întâmplă cu organismul dacă vei consuma semințe de chia în fiecare zi? Împreună cu semințele de susan, semințele de chia sunt una dintre principalele surse vegetale de calciu. La fel ca unele alimente precum fructele de goji, semințele de chia sunt un ajutor în pierderea în greutate, deoarece favorizează senzația de sațietate. În plus, oferă numeroși nutrienți esențiali pentru sănătate.
Semințele de chia sunt, de asemenea, bogate în acizi grași polinesaturați, benefici pentru inimă, vedere și creier. Aceste semne ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și conțin 34% acizi grași omega 3, motiv pentru care sunt similare cu semințele de in.
În ciuda dimensiunilor lor mici, semințele de chia sunt unul dintre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Sunt pline de fibre, proteine, acizi grași omega-3 și diferiți micronutrienți.
Pentru a te bucura de beneficiile semințelor de chia este să le consumi crude. Optim ar fi să consumi cel mult două linguri pe zi.
Poți adăuga semințele de chia într-un pahar de suc proaspăt de fructe sau lapte vegetal. Amestecă și așteptați să se îngroașe. Poți face asta seara, iar dimineața vei putea mânca o budincă delicioasă.
În plus, semințele de chia pot fi combinate cu cereale și alte semințe, precum semințele de dovleac sau de floarea soarelui, pentru o gustare sănătoasă pe tot parcursul zilei. De asemenea, poți adăuga semințe de chia în salatele de legume sau în salatele de fructe.
Spre deosebire de semințele de in, semințele de chia nu râncezesc și pot fi păstrate foarte mult timp într-un recipient bine închis.
Dozele recomandate se semințe de chia sunt de 10 grame pe zi, aproximativ 1 lingură, dar există cazuri în care, pentru a le crește efectul benefic, cantitatea poate fi crescută la 20-25 de grame pe zi. Nu exageră însă, deoarece prea multe semințe de chia pot avea un efect laxativ.
Consumate regulat, semințele de chia sunt utile pentru o funcționare corectă a intestinului și facilitează eliminarea toxinelor. În contact cu apa creează un gel natural care poate avea un efect emolient asupra pereților intestinali.
Semințele de chia au zeci de beneficii:
- combat radicalii liberi,
- reduc senzația de foame și îmbunătățesc microbiomul,
- cresc senzația de sațietate.
- sunt o sursă excelentă de proteine vegetale,
- ajută la pierderea în greutate,
- reduc riscul de atac de cord și de tensiune arterială;
- cresc colesterolul sănătos prin reducerea colesterolului total, colesterolului rău (LDL) și trigliceridelor,
- scad nivelul zahărului din sânge,
- reduc inflamația.
Semințele de chia pot fi consumate în felul următor:
- adăugate la salate de fructe proaspete;
- folosite pentru a decora deserturile,
- folosite la crutoane sau tartine,
- adăugate în supe, lapte sau iaurt.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
