Cum îți stăpânești pofta de mâncare
Pofta de mâncare, acea dorință intensă de a mânca anumite alimente, poate sabota eforturile de menținere a obiceiurilor alimentare sănătoase și a greutății corporale, indiferent de perioada din an....
Indiferent de perioada din an, silueta și dieta pot fi ușor sabotate de pofta alimentară. Medicii nutriționiști susțin chiar că cu poftele e bine să nu te lupți, ci să ți le faci în mod inteligent sau să faci în ața fel încât să scapi de ele. Ușor de spus, dar greu de făcut, nu?! Ei, bine, există câteva tertipuri utile.
Un nou studiu, în fapt o centralizare și, totodată, o revizuire a datelor din 28 de studii de profil, realizată dr. Candice Myers, profesor la Centrul de cercetare biomedicală Pennington de la Universitatea de Stat Louisiana, arată că pofta de mâncare, adică acea dorința intensă de a mânca anumite alimente, poate sabota eforturile de menținere a obiceiurilor alimentare sănătoase și a greutății corporale.
„Pofta influențează ceea ce oamenii mănâncă și greutatea corporală, dar există câteva componente ale comportamentului și alimentației noastre pe care le putem controla", a spus Myers.
„Faptul că suntem conștienți de aceste dorințe ne dă mai mult control asupra lor". Myers a fost autorul principal al revizuirii intitulată „Poftele alimentare și greutatea corporală: un răspuns condiționat" („Food Cravings and Body Weight: a Conditioning Response").
Spre exemplu, o modalitate dovedită de a reduce pofta pentru un anumit produs alimentar este să-l mâncați mai rar. Cu alte cuvinte, este mai bine să elimini un aliment din dieta ta decât să încerci să mănânci câte puțin din el.
„Avantajul poftei este că este un răspuns condiționat de care te poți dezvăța", a spus dr. John Apolzan, director al Laboratorului Clinic de Nutriție și Metabolism al Pennington Biomedical. „Nu este ușor, dar se poate face".
Constatări importante în urma revizuirii:
Pierderea în greutate – adică dieta sau cura de slăbire, cum vreți să-I spuneți - reduce pofta de mâncare. Dar, atenție, exercițiile fizice cresc pofta de mâncare. Pofta reprezintă aproximativ 11% din comportamentul alimentar care duce la creșterea în greutate, mai mult decât explica, până acum, genetica. Multe medicamente pentru obezitate - fentermină, lorcaserină, semaglutide și liraglutide, printre altele - reduc pofta.
Diferitele grupuri demografice și socio-economice pot avea răspunsuri diferite la poftele alimentare. Dar se știe puțin despre aceste potențiale diferențe și este nevoie de mai multe investigații, notează autorii revizuirii.
„Pofta de mâncare este o piesă importantă din puzzle-ul de pierdere în greutate. Nu explică, însă, sută la sută creșterea în greutate", a spus Myers, într-un material dat publicității de de la Universitatea de Stat Louisiana. În îngrășare „sunt implicați și alți factori, inclusiv genetica și comportamentul alimentar".
Revizuirea poate fi găsită AICI.
-
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială25.10.2025, 18:23
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Cum scap de pofta de dulce
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
