Cum influențează consumul de fructe și legume calitatea somnului. De ce este important echilibrul între dietă și somn

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
fructe si legume somn Foto: Freepik @drobotdean
fructe si legume somn Foto: Freepik @drobotdean

Un studiu recent din Finlanda arată că un consum mai mic de fructe și legume poate fi asociat cu un somn mai puțin odihnitor sau chiar excesiv.

Un studiu din Finlanda arată că un consum mai mic de fructe și legume pe zi poate duce la un somn mai puțin sau excesiv. Acest lucru este îngrijorător, deoarece Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor recomandă cel puțin 7 ore de somn pe noapte pentru adulții cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

Aproximativ 30% dintre adulți dorm mai puțin decât cantitatea de somn recomandată. Studiul, publicat în Frontiers in Nutrition, a constatat că persoanele care consumă aproximativ 460 de grame de fructe și legume pe zi au mai multe șanse de a obține o cantitate ideală de odihnă decât cele care consumă mai puține din aceste alimente.

Un consum mai mic al acestor alimente a fost asociat cu un somn inadecvat sau excesiv, ambele având implicații negative. Prin urmare, asigurarea unui somn adecvat este crucială pentru sănătatea generală.

Legătura dintre alimente și somn

Un studiu care a examinat obiceiurile de somn și de alimentație a 5.043 de adulți din Finlanda a avut ca scop să determine ce persoane se apropiau de aportul zilnic recomandat de Organizația Mondială a Sănătății de 5 porții de fructe și legume, adică 400 de grame.

Cercetătorii au analizat cronotipurile participanților, care reflectă preferințele unui individ în ceea ce privește momentul în care își desfășoară activitățile în timpul zilei, întrucât un studiu anterior nu a constatat nicio influență a cronotipurilor asupra consumului de fructe și legume în ziua următoare.

Somnul este crucial pentru repararea celulelor, reglarea hormonilor și stocarea memoriei, iar igiena deficitară a somnului, apneea de somn, insomnia și somnul excesiv pot perturba aceste procese naturale. Sleep Foundation avertizează că somnul excesiv poate contribui la probleme de sănătate mintală și cardiace.

Citește și: Dieta pro-inflamatorie și riscul crescut de boli cardiovasculare. Ce dezvăluie studiile recente

Foto: Freepik @EyeEm

Consumul de fructe și orele de somn

Cercetătorii au efectuat un studiu privind modelele de somn și alegerile alimentare ale participanților. Ei au împărțit participanții în persoane cu somn scurt (21%), persoane cu somn normal (76,1%) și persoane cu somn lung (2,9%).

Rezultatele au arătat că „dormitorii normali” care dormeau între 7 și 9 ore pe noapte aveau un consum mai mare de fructe și legume. Aceștia au consumat în medie 463,1 grame de fructe și legume pe zi, în timp ce cei cu somn scurt au consumat cu 37 de grame mai puțin pe zi. Persoanele cu somn lung au consumat cu 73,4 grame mai puțin în comparație cu cele cu somn normal.

Studiul a constatat, de asemenea, diferențe semnificative în ceea ce privește consumul de anumite tipuri de alimente. Persoanele cu somn scurt au consumat mai multe legume cu frunze verzi, legume rădăcinoase și legume-fructe, în timp ce persoanele cu somn lung au consumat mai puține.

De asemenea, cei cu somn scurt au consumat mai puține fructe de pădure și alte soiuri de fructe proaspete și conservate. Merele au fost singurul subgrup de fructe care părea să difere semnificativ între cei cu somn lung și cei cu somn normal.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, dacă cronotipurile auto-raportate au influențat durata somnului. Ei au constatat că a existat o influență redusă a cronotipului asupra legăturii dintre modelele de somn și alegerile alimentare.

Studiul sugerează că concentrarea asupra alimentației este esențială pentru îmbunătățirea somnului și sugerează păstrarea unui jurnal alimentar pentru a evalua consumul de fructe și legume. Cercetătorii încurajează studiile longitudinale pentru a înțelege mai bine aceste asocieri și implicațiile lor asupra sănătății publice.

Vezi și: Cea mai bună oră la care să consumi proteine, în funcție de obiectivele tale. Elementul cheie în recuperarea și păstrarea masei musculare

Alimentația după un somn neodihnitor

Un studiu realizat de UTHealth Houston a constatat că un comportament de somn deficitar este asociat cu alegeri alimentare proaste, deoarece duce la un nivel mai scăzut de energie în timpul zilei și poate determina pacienții să aleagă alimente ușoare, cum ar fi conservele și produsele procesate, mai degrabă decât ingrediente proaspete. Acest studiu evidențiază importanța somnului și a altor parametri ai stilului de viață în cadrul intervențiilor de sănătate publică pentru îmbunătățirea stilului de viață alimentar.

Medicul pediatru Devika Bhushan, lider în domeniul sănătății publice și director executiv al Daybreak Health, a evidențiat legătura dintre modelele atipice de somn și consumul mai scăzut de fructe și legume. Ea se întreabă dacă somnul atipic sau consumul mai mic de fructe și legume sunt legate de biologia stresului.

Afecțiunile legate de stres, cum ar fi depresia, durerea cronică și bolile cardiace și pulmonare, pot perturba obiceiurile sănătoase de somn și pot duce la o durată atipică a somnului. De asemenea, activarea căilor de stres poate promova pofta de alimente bogate în calorii, grăsimi și carbohidrați, ceea ce scade adesea consumul general de fructe și legume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel