De unde luam calciul în dietele fără lactate. Alimentele care nu trebuie să lipsească

Laptele este o bună sursă de calciu, însă ce faci atunci când urmezi o dietă fără lactate? Sau pur și simplu nu-ți place laptele? Iată care sunt sursele de calciu care pot fi găsite și în...
Potrivit specialiștilor de la Clinica Mayo, calciul se găsește în multe alimente care nu implică lapte, brânză și iaurt - deși acestea suntsurse de calciu de prim rang. Dar înainte să ne cufundăm în alternative bogate în calciu, iată o amintire rapidă despre motivul pentru care menținerea nivelului sănătos de calciu este atât de esențial.
Sănătate osoasă. 99 la sută din calciul corpului tău este depozitat în oase și dinți. Până la atingerea unei vârste înaintate, corpul tău își reconstruiește și consolidează constant oasele, necesitând un aport regulat de calciu.
Funcțiile inimii. Calciul îți menține literalmente pomparea mușchilor inimii.
Transmiterea nervilor. Calciul trage semnalele celulare care îți direcționează mușchii să se contracte și să te miște.
Păstrarea tuturor acestor sisteme în condiții maxime necesită o dietă bogată în calciu, care este cel mai abundent mineral din corpul tău. Femeile sub 50 de ani au nevoie de 1.000 de miligrame (mg) zilnic; bărbații sub 71 de ani necesită, de asemenea, 1.000 mg pe zi. Femeile peste de 50 de ani (și bărbații peste 71 de ani) au nevoie de mai mult: Puneți-vă aportul până la 1.200 mg în fiecare zi.
Adulții în vârstă au nevoie de mai mult calciu pentru a-și proteja sănătatea oaselor și pentru a evita osteoporoza, o boală osoasă comună care se poate dezvolta odată cu înaintarea în vârstă. Osteoporoza poate duce la oase rupte, mobilitate limitată și intervenții chirurgicale costisitoare.
Dacă evitați lactatele, adăugați aceste alimente bogate în calciu în dieta dvs.:
Sardine din conserve. Verificați eticheta pentru a vă asigura că sunt conserve în ulei, inclusiv oasele.
Lapte de soia, migdale și orez fortificat.
Suc de portocale fortificat. Verificați eticheta; nu toate sucurile de portocal sunt fortificate cu calciu.
Tofu fabricat cu sulfat de calciu.
Somon roz conserve cu oase.
Cereale fortificate și brioșe englezești. Verificați eticheta; multe cereale populare și brioșe englezești vin cu o doză sănătoasă de calciu adăugat.
Verdeaţă.
Fasole. Garbanzo, rinichi, bleumarin și chiar fasole coapte conserve oferă calciu; soia verde fiartă este o altă opțiune bună.
Creveți conserve.
Legume precum broccoli fiert, varză chinezească, edamame și dovlecei de ghindă.
Papaya, smochine uscate și portocale.
Rețineți că unii dintre noi sunt mai expuși riscului de deficiență de calciu decât alții. Cercetările au arătat că fetele adolescente - în special sportive - precum și femeile, persoanele care sunt intolerante la lactoză sau au o alergie la lactate, iar vârstnicii ar trebui să-și monitorizeze mai îndeaproape nivelul de calciu.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.