Deficiența de fier. Ce alimente trebuie să incluzi în dietă

Fierul este un mineral esențial pentru producerea hemoglobinei, o proteină din globulele roșii care transportă oxigenul în corp.
Majoritatea oamenilor obțin suficient fier din dietă, dar, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate, anumite grupuri prezintă un risc mai mare de deficiență de fier.
Aceste grupuri includ femeile însărcinate sau cele cu sângerare menstruală abundentă, sugarii și copii, bolnavii de cancer, cei cu insuficiență cardiacă sau cu afecțiuni gastro-intestinale, precum boala celiacă, care împiedică absorbția fierului. În plus, dacă sunteți un donator de sânge, s-ar putea să aveți un conținut scăzut de fier.
În general, alimentele din fruntea listei de alimente bogate în fier sunt carnea, peștele și păsările de curte. Nu numai că au cea mai mare cantitate de fier, dar, de asemenea, fierul care se găsește în acestea este sub formă de fier heme. Fierul cu Heme este mai biodisponibil decât fierul non-heme(găsit în alimentele vegetale), ceea ce înseamnă că organismul îl poate absorbi și utiliza foarte ușor.
Fierul non-heme se găsește în alimentele vegetale, cum ar fi cerealele, leguminoasele, nuci, semințele, legumele și fruct.
Crucea Roșie din America enumeră următoarele fructe bogate în fier:
Căpșune
Pepene
Curmale
Smochine
Stafide
Prune
Caise uscate
Piersici uscate
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.