Deficiența de fier. Ce alimente trebuie să incluzi în dietă
Fierul este un mineral esențial pentru producerea hemoglobinei, o proteină din globulele roșii care transportă oxigenul în corp.
Majoritatea oamenilor obțin suficient fier din dietă, dar, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate, anumite grupuri prezintă un risc mai mare de deficiență de fier.
Aceste grupuri includ femeile însărcinate sau cele cu sângerare menstruală abundentă, sugarii și copii, bolnavii de cancer, cei cu insuficiență cardiacă sau cu afecțiuni gastro-intestinale, precum boala celiacă, care împiedică absorbția fierului. În plus, dacă sunteți un donator de sânge, s-ar putea să aveți un conținut scăzut de fier.
În general, alimentele din fruntea listei de alimente bogate în fier sunt carnea, peștele și păsările de curte. Nu numai că au cea mai mare cantitate de fier, dar, de asemenea, fierul care se găsește în acestea este sub formă de fier heme. Fierul cu Heme este mai biodisponibil decât fierul non-heme(găsit în alimentele vegetale), ceea ce înseamnă că organismul îl poate absorbi și utiliza foarte ușor.
Fierul non-heme se găsește în alimentele vegetale, cum ar fi cerealele, leguminoasele, nuci, semințele, legumele și fruct.
Crucea Roșie din America enumeră următoarele fructe bogate în fier:
Căpșune
Pepene
Curmale
Smochine
Stafide
Prune
Caise uscate
Piersici uscate
-
Ce este uleiul esențial de Ylang-Ylang: 4 beneficii dovedite08.12.2025, 21:32
-
Cine nu ar trebui să consume scorțișoară?08.12.2025, 20:54
-
Ce este mielofibroza: simptome, cauze și cum poate fi tratată08.12.2025, 19:33
-
-
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat08.12.2025, 17:15
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
