Deficitul de folat, asociat cu risc crescut de cancer. În ce alimente se găsește vitamina B9

Sonia Baciu |
Data publicării:
deficitul de folat asociat cu risc crescut de cancer. FOTO Pexels @ Daria Shevtsova
deficitul de folat asociat cu risc crescut de cancer. FOTO Pexels @ Daria Shevtsova

Deficitul de folat (vitamina B9) a fost asociat cu riscul crescut de cancer. În ce alimente se găsesc vitaminele din complexul B-urilor.

Deficitul de folat (vitamina B9) poate crește riscul de a avea probleme ce au legătură cu cancerul, potrivit EatThis, care îi citează pe  cercetătorul Pedro Carrera Bastos și nutriționistul Blair Persyn.

În plus, o alimentație cu un conținut ridicat de folat (vitamina B9), dar și altele din complexul B-urilor vă pot ajuta să vă simțiți mai sănătoși și mai tineri, cunoscut fiind faptul că acestea sunt numite și ”vitamina bunei dispoziții”, dar și ”vitamina memoriei”, pentru că ajută la refacerea tecii de mielină.

"Un deficit de anumiți nutrienți este unul dintre factorii nutriționali care sunt implicați în faza de inițiere, inclusiv folatul și vitaminele din grupul B (B3, B6, B12), ceea ce duce la rupturi cromozomiale, hipometilarea ADN-ului și o sensibilitate crescută la mutageni”, potrivit lui Pedro Carrera Bastos, doctorand și cercetător în domeniul nutriției, metabolismului și inflamației la Universitatea Lund, Suedia.

Concluziile sale au fost anunțate în prezentarea ”Dieta și obiceiurile în prevenirea carcinogenezei”, care a avut loc în cadrul celui de-al 7-lea Congres internațional al Societății spaniole de sănătate de precizie.

Rolul vitaminelor B și efectul deficienței asupra sănătății

”Folatul, vitamina B6 și vitamina B12 joacă un rol esențial în sinteza metioninei și în metilarea ADN-ului. Atunci când metilarea ADN-ului este alterată, există o probabilitate mai mare de mutații genetice și de deteriorare a ADN-ului, ceea ce ar putea duce, în cele din urmă, la apariția cancerului”, spune dieteticianul Blair Persyn, notează EatThis.

Mai mult, Blair explică faptul că ”din cauza rolului său în metilarea ADN-ului, deficiența de folat a fost asociată cu un risc crescut de cancer”. În același timp, ”unele studii au găsit, de asemenea, o legătură între excesul de acid folic și creșterea riscului de cancer”.

De aceea, Blair spune că este important ”să ne asigurăm că includem în dieta noastră alimente bogate în folat, fără a exagera prin suplimentarea peste doza zilnică recomandată (DZR)”.

Care sunt alimentele bogate în folat

Pentru a vă asigura că faceți exact acest lucru, Blair notează că ”bărbații și femeile cu vârsta de 19 ani și mai în vârstă ar trebui să urmărească să obțină 400 mcg DFE (Dietary Folate Equivalents), femeile însărcinate ar trebui să urmărească să obțină 600 mcg DFE, iar femeile care alăptează ar trebui să urmărească să obțină 500 mcg DFE”.

Folatul (vitamina B9) se găsește în leguminoase, ouă, sparanghel, ficat de vită, nuci și semnințe, legume cu frunze verzi, citrice, broccoli, banane, germeni de grâu, avocado, varză de Bruxelles.

Vitaminele B se găsesc în cantități mari în carnea de curcan și ton, în lapte, ouă și iaurt, în cazul produselor animale.

În vegetale, vitamina B este conținută de cartofi, morcovi, fasole păstăi, vinete, mazăre, broccoli, ciuperci, varză creață, pepene galben, zmeură, semințe de floarea soarelui, alune, nuci, germeni de grâu și cereale integrale, notează Medical News Today.

O sursă importantă care conține întreg complexul de vitamina B este drojdia de bere.

Deficiența de vitamine B, cauza insomniei și a insuficienței cardiace. Din ce alimente putem lua complexul B-urilor

Vitaminele B sunt importante pentru a se asigura că celulele organismului funcționează corect. Acestea ajută organismul să transforme alimentele în energie (metabolism), să creeze noi celule sanguine și să mențină sănătatea celulelor pielii, a celulelor creierului și a altor țesuturi ale corpului.

Sursa principală de vitamine o reprezintă alimentația, iar o nutriție corectă și variată poate asigura necesarul de substanțe care să susțină funcțiile biochimice vitale.

Vitamina B reprezintă de fapt un complex de opt vitamine solubile în apă care au un rol important în menținerea unui nivel optim de energie, în funcționarea creierului și în metabolismul celulelor.

Fiecare dintre cele opt vitamine este ori un factor esențial în desfășurarea proceselor metabolice în condiții optime, ori un precursor al acestora.

De altfel, fiind solubile în apă acestea sunt eliminate cu ușurință, prin urină, motiv pentru care excesul nu este în general toxic, fiind corelat însă cu stări de greață, vărsături, tahicardie sau anumite fenomene alergice. În privința carențelor de vitamina B, aceasta stă la baza oboselii accentuate.

Vezi și: Cancerul, a doua cauză a mortalității în România. Baciu: Cancerul nu mai este o sentinţă de condamnare la moarte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel