Deficiența de iod: cum se manifestă și cum îți afectează tiroida

Un studiu din 2017 sugerează că aproape două miliarde de oameni din lume au deficiență de iod. Iată care sunt simptomele și cum o poți preveni:
Iodul este un nutrient esențial. Asta înseamnă că organismul are nevoie de el, dar nu îl poate face. Dacă nu primiți suficient iod din dietă, puteți avea deficiență de iod, ceea ce va afecta funcții importante, cum ar fi menținerea sănătății tiroidei.
Corpul are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni. Toate simptomele deficienței de iod se datorează nivelurilor scăzute de hormon tiroidian, numit hipotiroidism. De fapt, deficiența de iod este cea mai frecventă cauză de hipotiroidism la nivel mondial.
Deficiența de iod poate fi periculoasă pentru oricine, deoarece tiroida produce hormoni - mesageri chimici - care se deplasează în fiecare parte a corpului. Fără suficienți hormoni tiroidieni, corpul nu poate folosi energia. Totul încetinește.
Deficiența de iod este deosebit de periculoasă pentru femeile gravide și femeile care alăptează, nu chiar pentru femei, ci pentru bebelușii lor. Bebelușii din viața intrauterină și cei sugari pot avea probleme majore de dezvoltare a creierului, fără suficienți hormoni tiroidieni.
Când luați iod în timpul dietei, glanda tiroidă are suficient iod pentru a produce hormoni tiroidieni. Restul de iod se elimină prin urină. Măsurarea iodului într-o probă de urină este un mod simplu de a afla dacă o persoană are un deficit de iod.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un nivel adecvat de iod în urină este de peste 100 micrograme pe litru (mcg / L). Pentru femeile însărcinate și care alăptează, un nivel adecvat este de peste 150 mcg / L. Studiile arată că multe femei însărcinate nu îndeplinesc această cerință. Studiul național de examinare a sănătății și nutriției a constatat că nivelurile de iod urinar pentru toți americanii au scăzut la jumătate între anii 1970 și 1990.
Cantitatea zilnică recomandată de iod
0- 6 luni 110 mcg *
7-12 luni 130 mcg *
1–3 ani 90 mcg
4–8 ani 90 mcg
9–13 ani 120 mcg
14–18 ani 150 mcg
+19 ani 150 mcg
Cine este expus riscului de deficit de iod
Dacă aveți o dietă adecvată, riscul de deficiență de iod este foarte scăzut. Iodul este adăugat în sare, puțin în pâine și apare în mod natural în fructele de mare, produsele lactate, ouăle și carnea de vită. Nivelurile de iod suficient de scăzute pentru a provoca hipotiroidism sunt mai mici de 20 mcg / L.
Deficiența de iod poate crește, deoarece mai mulți oameni evită sarea sau folosesc săruri naturale, cum ar fi sarea Kosher sau sarea roz fără iod.
Tot mai mulți oameni au devenit vegetarieni stricți, eliminând multe surse de iod natural. Fructele și legumele au foarte puțin iod.
Laptele de vacă este o sursă bună de iod, dar mulți oameni au trecut acum la înlocuitori ai laptelui, cum ar fi laptele de migdale. Ați putea fi expus riscului de deficit de iod dacă sunteți gravidă sau alăptați, sunteți vegetarian strict sau nu utilizați sare iodată.
Un studiu recent din Jurnalul Internațional de Cercetare pentru Mediu și Sănătate Publică a constatat că femeile în vârstă fertilă din Australia, care erau vegane, aveau iod mediu în urină de 44 mcg / L, insuficient pentru a provoca hipotiroidism, dar periculos pentru un copil care se dezvoltă în pântec. Când au testat femeile care trecuseră de la sare iodată la sare roz din Himalaya, nivelurile medii de iod erau de numai 23 mcg / L, ceea ce este periculos de aproape de nivelul hipotiroidian.
Simptomele deficitului de iod
Primul avertisment privind deficiența de iod este de obicei o glandă tiroidă mărită. Tiroida este o glandă în formă de fluture în partea inferioară a gâtului.
Alte simptome ale deficitului de iod sunt aceleași ca și pentru alte cauze ale hipotiroidismului și includ:
Oboseală sau slăbiciune
Creștere în greutate
Sensibilitate la frig
Piele uscată și păr uscat
Constipație
Răguşeală
Dureri articulare sau rigiditate
Perioadele menstruale neregulate
Cum să preveniți deficiența de iod
Deși iodul este inclus în multe suplimente, cel mai fiabil mod de a obține suficient iod este prin utilizarea sării iodate. O linguriță de sare iodată are tot iodul de care aveți nevoie pentru o zi, chiar dacă sunteți gravidă sau alăptați.
În mod surprinzător, doar aproximativ 60% din vitaminele prenatale conțin iod, potrivit universityhealthnews.com.
Algele marine sunt o sursă excelentă de iod, dar dacă nu sunteți un fan al algelor marine, puteți obține suficient iod incluzând în alimentație aceste alimente bogate în iod:
Peşte
Crustacee
Iaurt
Laptele de vacă
Ouă
Brânză
Vită
Pui
Soia
Deficitul sever de iod (hipotiroidism) la mame poate pune un copil în pericol de dizabilitate intelectuală. De fapt, deficiența de iod în timpul sarcinii este cea mai frecventă cauză a dizabilității intelectuale prevenibile la copii.
Dacă aveți simptome de deficit de iod sau nu aveți surse naturale de iod în dieta dvs., întrebați furnizorul de servicii medicale dacă ar trebui să vi se facă un test de iod în urină. Acest lucru este important mai ales dacă sunteți gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă.
-
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.