Deficiența de iod: cum se manifestă și cum îți afectează tiroida

Un studiu din 2017 sugerează că aproape două miliarde de oameni din lume au deficiență de iod. Iată care sunt simptomele și cum o poți preveni:
Iodul este un nutrient esențial. Asta înseamnă că organismul are nevoie de el, dar nu îl poate face. Dacă nu primiți suficient iod din dietă, puteți avea deficiență de iod, ceea ce va afecta funcții importante, cum ar fi menținerea sănătății tiroidei.
Corpul are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni. Toate simptomele deficienței de iod se datorează nivelurilor scăzute de hormon tiroidian, numit hipotiroidism. De fapt, deficiența de iod este cea mai frecventă cauză de hipotiroidism la nivel mondial.
Deficiența de iod poate fi periculoasă pentru oricine, deoarece tiroida produce hormoni - mesageri chimici - care se deplasează în fiecare parte a corpului. Fără suficienți hormoni tiroidieni, corpul nu poate folosi energia. Totul încetinește.
Deficiența de iod este deosebit de periculoasă pentru femeile gravide și femeile care alăptează, nu chiar pentru femei, ci pentru bebelușii lor. Bebelușii din viața intrauterină și cei sugari pot avea probleme majore de dezvoltare a creierului, fără suficienți hormoni tiroidieni.
Când luați iod în timpul dietei, glanda tiroidă are suficient iod pentru a produce hormoni tiroidieni. Restul de iod se elimină prin urină. Măsurarea iodului într-o probă de urină este un mod simplu de a afla dacă o persoană are un deficit de iod.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un nivel adecvat de iod în urină este de peste 100 micrograme pe litru (mcg / L). Pentru femeile însărcinate și care alăptează, un nivel adecvat este de peste 150 mcg / L. Studiile arată că multe femei însărcinate nu îndeplinesc această cerință. Studiul național de examinare a sănătății și nutriției a constatat că nivelurile de iod urinar pentru toți americanii au scăzut la jumătate între anii 1970 și 1990.
Cantitatea zilnică recomandată de iod
0- 6 luni 110 mcg *
7-12 luni 130 mcg *
1–3 ani 90 mcg
4–8 ani 90 mcg
9–13 ani 120 mcg
14–18 ani 150 mcg
+19 ani 150 mcg
Cine este expus riscului de deficit de iod
Dacă aveți o dietă adecvată, riscul de deficiență de iod este foarte scăzut. Iodul este adăugat în sare, puțin în pâine și apare în mod natural în fructele de mare, produsele lactate, ouăle și carnea de vită. Nivelurile de iod suficient de scăzute pentru a provoca hipotiroidism sunt mai mici de 20 mcg / L.
Deficiența de iod poate crește, deoarece mai mulți oameni evită sarea sau folosesc săruri naturale, cum ar fi sarea Kosher sau sarea roz fără iod.
Tot mai mulți oameni au devenit vegetarieni stricți, eliminând multe surse de iod natural. Fructele și legumele au foarte puțin iod.
Laptele de vacă este o sursă bună de iod, dar mulți oameni au trecut acum la înlocuitori ai laptelui, cum ar fi laptele de migdale. Ați putea fi expus riscului de deficit de iod dacă sunteți gravidă sau alăptați, sunteți vegetarian strict sau nu utilizați sare iodată.
Un studiu recent din Jurnalul Internațional de Cercetare pentru Mediu și Sănătate Publică a constatat că femeile în vârstă fertilă din Australia, care erau vegane, aveau iod mediu în urină de 44 mcg / L, insuficient pentru a provoca hipotiroidism, dar periculos pentru un copil care se dezvoltă în pântec. Când au testat femeile care trecuseră de la sare iodată la sare roz din Himalaya, nivelurile medii de iod erau de numai 23 mcg / L, ceea ce este periculos de aproape de nivelul hipotiroidian.
Simptomele deficitului de iod
Primul avertisment privind deficiența de iod este de obicei o glandă tiroidă mărită. Tiroida este o glandă în formă de fluture în partea inferioară a gâtului.
Alte simptome ale deficitului de iod sunt aceleași ca și pentru alte cauze ale hipotiroidismului și includ:
Oboseală sau slăbiciune
Creștere în greutate
Sensibilitate la frig
Piele uscată și păr uscat
Constipație
Răguşeală
Dureri articulare sau rigiditate
Perioadele menstruale neregulate
Cum să preveniți deficiența de iod
Deși iodul este inclus în multe suplimente, cel mai fiabil mod de a obține suficient iod este prin utilizarea sării iodate. O linguriță de sare iodată are tot iodul de care aveți nevoie pentru o zi, chiar dacă sunteți gravidă sau alăptați.
În mod surprinzător, doar aproximativ 60% din vitaminele prenatale conțin iod, potrivit universityhealthnews.com.
Algele marine sunt o sursă excelentă de iod, dar dacă nu sunteți un fan al algelor marine, puteți obține suficient iod incluzând în alimentație aceste alimente bogate în iod:
Peşte
Crustacee
Iaurt
Laptele de vacă
Ouă
Brânză
Vită
Pui
Soia
Deficitul sever de iod (hipotiroidism) la mame poate pune un copil în pericol de dizabilitate intelectuală. De fapt, deficiența de iod în timpul sarcinii este cea mai frecventă cauză a dizabilității intelectuale prevenibile la copii.
Dacă aveți simptome de deficit de iod sau nu aveți surse naturale de iod în dieta dvs., întrebați furnizorul de servicii medicale dacă ar trebui să vi se facă un test de iod în urină. Acest lucru este important mai ales dacă sunteți gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă.
-
-
Cancerul accelerează îmbătrânirea organismului15.09.2025, 08:38
-
De ce amețesc fără să amețesc, de fapt?14.09.2025, 20:36
-
-
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.