Depresia, prezisă de nivelurile de sodiu și potasiu din urină. Cât de sănătos ești mental

Florina Pop |
Data publicării:
Un anume tip de depresie nu răspunde la tratament
Un anume tip de depresie nu răspunde la tratament

Un studiu susține că nivelurile de sodiu și potasiu – care reflectă dieta tipică a unei persoane - pot fi predictori pentru o viitoare depresie la adolescenți.

Depresie, sodiu, urină. Cum numărul adolescenților cu depresie a crescut cu aproximativ 30% în ultimii 10 ani, iar studiile au arătat o legătură între o dietă sănătoasă și starea de spirit îmbunătățită la adulți, cercetătorii s-au gândit să testeze efectul dietei asupra dezvoltării depresiei la adolescenți.

Cercetătorii au monitorizat 84 de elevi de gimnaziu - din familii cu venituri mici - timp de un an și jumătate. Studiul s-a concentrat asupra tinerilor afro-americani americani din orașe care prezintă un risc mai mare atât pentru alimentația săracă, cât și pentru depresie, potrivit unui comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Depresia, sodiu, urină. Teste

La începutul și sfârșitul studiului, cercetătorii au colectat urina participanților și le-au administrat un test de screening frecvent utilizat pentru depresie. Urina a fost testată pentru concentrații de sodiu (sare) și potasiu. Cercetătorii au observat că sodiul în urină s-a dovedit a fi un marker fiabil al cantității de sare pe care o persoană mănâncă regulat și „poate reflecta consumul de alimente procesate, nesănătoase", au scris cercetătorii, conform sursei citate.

Și nivelul de potasiu urinar este „un marker al calității generale a dietei, cu o excreție mai mare de potasiu corelată pozitiv cu un aport mai mare de legume, fructe, cereale integrale, pește și păsări de curte", au adăugat ei. Nivelurile scăzute de potasiu din urină - similare cu nivelul ridicat de sodiu - sunt asociate cu consumul de alimente rapide și alte produse prelucrate.

Depresia, sodiu, urină. Concluzii

Nivelurile mai mari de sodiu și nivelurile mai mici de potasiu nu au fost legate de simptomele depresiei la nivelul de referință la începutul studiului, dar au prezis depresia crescută spre sfârșitul studiului. Acest lucru poate însemna că efectele unei diete nesănătoase asupra stării de spirit se acumulează în timp.

"Aceste rezultate sugerează că reducerea consumului de alimente bogate în sodiu și creșterea consumului de alimente bogate în potasiu (de exemplu, fructe, legume și cereale integrale) poate ajuta la reducerea prevalenței depresiei la adolescenți", subliniază cercetătorii.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel