Alimentație: de ce e untul de arahide sănătos dacă are grăsimi saturate

Florina Pop |
Data publicării:
Unt de arahide  FOTO: pexels.com
Unt de arahide FOTO: pexels.com

Profesorul Walter Willett de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard spune că grăsimile saturate nu sunt „toxinele mortale" pe care uneori le credem.

Alimentație, unt de arahide. Walter Willett predă Nutriție la Școala de Sănătate Publică din cadrul Harvard și spune că prezența grăsimilor saturate în untul de arahide nu-l plasează în categoria alimentelor nesănătoase, se arată pe health.harvard.edu. Acesta dă exemplul altor alimente considerate sănătoase și care au în conținutul lor grăsimi saturate: uleiul de măsline, germenii de grâu și chiar tofu.

„Este întregul pachet de nutrienți, nu doar unul sau doi, care determină cât de bun este un aliment special pentru sănătate. Să aruncăm o privire la pachetul de unt de arahide. O porție - aproximativ 2 linguri - conține 3,3 grame de grăsimi saturate și 12,3 grame de grăsimi nesaturate sau aproximativ 80% grăsimi nesaturate. Asta îl pune acolo cu ulei de măsline în ceea ce privește raportul dintre grăsimile nesaturate și cele saturate", detaliază expertul.

Untul de arahide mai conține câteva fibre, vitamine și minerale (inclusiv 200 de miligrame de potasiu) și alți nutrienți. Varianta sărată - cu 5 miligrame de sodiu - are de două ori mai mult potasiu ca sodiu.

Unele studii sugerează că persoanele care includ în mod regulat nuci sau unt de arahide în dieta lor sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta boli de inimă sau diabet de tip 2.

Grăsimile saturate nu sunt toxinele mortale pe care uneori le facem. Răspunsul organismului la grăsimi saturate din alimente este creșterea cantităților de LDL dăunătoare și HDL de protecție în circulație. Cu moderație, unele grăsimi saturate sunt în regulă. (...) Grăsimile nesaturate, care alcătuiesc majoritatea conținutului de grăsimi din untul de arahide, contribuie la reducerea colesterolului LDL și la scăderea riscului de boli de inimă", mai precizează profesorul de la Harvard.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel