Diabet, tratament care face organismul să producă celule pierdute

Dana Lascu |
Data publicării:
Diabetul ar putea avea semne în sânge încă din copilărie
Diabetul ar putea avea semne în sânge încă din copilărie

Persoanele cu diabet zaharat de multe ori nu au suficiente celule beta care produc insulină pentru a-și controla glicemia, dar o combinație de două medicamente noi poate „convinge” organismul să producă mai multe din aceste celule vitale, arată primele rezultate ale unui studiu, publicat ieri în revista Cell Metabolism.

Administrate împreună, cele două medicamente au dus la reproducerea celulelor beta la o rată de aproximativ 5% până la 8% pe zi, potrivit cercetătorilor. Reușita a fost înregistrată doar în laborator și la rozătoare, și un obstacol major rămâne ca acest tratament să poată fi încercat la om, întrucât cercetătorii trebuie să dezvolte un sistem de livrare orientat organismelor umane.

Au arma dar nu o pot livra încă

Suntem într-o etapă în care avem focoase nucleare, dar nu avem rachete ghidate. Nu putem da tratamentul deoarece nu vrem să afectează alte celule", a explicat autorul principal al studiului Dr. Andrew Stewart. El este directorul Institutului de Diabet, Obezitate și Metabolism Mount Sinai, din New York City.

Stewart a dezvăluit că cercetătorii lucrează acum la modalități de a „livra" medicația numai la celulele beta, și el speră că vor face progrese pe acest front.

Deși pentru persoanele cu diabet zaharat ar putea să nu pară rapid, ritmul progresului în regenerarea celulelor beta este uimitor de rapid pe partea științifică. Cu zece ani în urmă, nu existau medicamente care ar putea regenera celulele beta. Acum avem acele medicamente" el a spus.

Celulele beta se găsesc în pancreas și produc hormonul insulină. Acest hormon extrage zahărul din alimente și-l transmite în celulele corpului pentru a-l folosi ca energie.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt rezistente la efectele insulinei și pot să nu producă insulină suficientă. Aproximativ 30 de milioane de oameni din Statele Unite au diabet zaharat de tip 2, confor American Diabetes Association (ADA). Diabetul de tip 2 este asociat cu obezitatea și cu un stil de viață sedentar.

Milioane de oameni ar avea nevoie de tratament

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună care determină organismul să distrugă în mod eronat celulele beta. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 nu produc prea multă insulină și trebuie să înlocuiască insulina pierdută prin injecții sau o pompă de insulină. Aproximativ 1,25 milioane de americani au diabet de tip 1, arată ADA. În România se estimează că sunt două milioane de diabetici, deși oficial, potriit ultimelor date ale CNAS, anul acesta avem sub tratament 823.280 de bolnavi de diabet, dintre care adulți insulinodependenți 238.160 și copii insulinodependenți 3.440, am adăuga noi.

Studiul actual se bazează pe activitatea precedentă a grupului condus Stewart. Cercetătorii au descoperit că un medicament numit Harmine ar putea provoca regenerarea celulelor beta în laborator și la șoareci. Dar Harmine ar putea regenera doar 2% din celulele beta pe zi, ceea ce nu este suficient, arată Stewart într-un material dat publicității de Mount Sinai.

Stimulează capacitatea celulelor de a se reproduce

Asta a determinat cercetătorii să caute un alt medicament pe care să-l folosească cu Harmine. Ei au descoperit unul care a stimulat capacitatea celulelor beta de a se reproduce cu până la 18% în combinație cu Harmine (media a fost de 5 până la 8% pe zi).

Andrew Rakeman este vice-președinte asistent pentru cercetare la JDRF (fosta Fundație pentru Cercetarea Diabetului Juvenil). El a spus: „Aceste descoperiri sunt cu adevărat interesante. Dacă ne întoarcem cu 10 sau 12 ani în urmă, ideea că ai putea chiar să obții celulele beta pentru a regresa sau regenera era controversată. Acum, noi știm nu numai că este posibil, ci și că ar avea un impact".

Totuși, el a adăugat un avertisment. „Mai sunt încă unele provocări de depășit", a spus Rakeman.

Una ar fi dezvoltarea unui sistem de livrare a acestor medicamente. Altul este îngrijorarea că, în cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 1, este posibil ca sistemul imunitar să distrugă orice celule beta noi. Și nu este clar dacă respectiva combinație de medicamente ar fi capabilă să reproducă celulele suficient de repede pentru a face o diferență în cazul în care sistemul imun atacă noile celule.

Există, de asemenea, îngrijorarea că un medicament destinat reproducerii celulelor beta ar putea induce alte celule din organism să se reproducă și să provoace efecte secundare nedorite.

Mai sunt multe de făcut înainte de testarea la oameni, dar acest studiu evidențiază care trebuie să fie pașii următori", a spus Rakeman. Rezultatele studiului au fost publicate pe 20 decembrie în revista Cell Metabolism.

Studiul poate fi găsit AICI

Explicații suplimentare de la autorii studiului, în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel