Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Cercetătorii germani au descoperit în urma unui studiu o asociere între diabetul de tip 2 și înălțimea oamenilor.
Diabetul tip 2, înălțimea. Un studiu german susține că fiecare 10 centimetri în plus la înălțime a fost legat de un risc cu 41% mai mic de diabet tip 2 la bărbați și un risc cu 33% mai mic la femei. "Am descoperit că înălțimea corpului mai mare a fost legată de riscul de diabet mai mic", afirmă Matthias Schulze, autorul studiului, profesor la Universitatea din Potsdam, Germania.
Cum ar putea înălțimea să facă o diferență în riscul de diabet? Potrivit cercetătorilor, persoanele scunde ar dobândi mai ușor grăsime hepatică și mai multe boli de inimă și factori de risc metabolici precum tensiune arterială mai mare, colesterol și inflamație. Oamenii de știință susțin că studiul lor prezintă o asociere, nu demonstrează o legătură cauză-efect definitivă, informează medicinenet.
Schulze a mai precizat că înălțimea singură probabil nu provoacă „rezistența la insulină" care poate duce la diabetul de tip 2. În schimb, adaugă acesta, alți factori implicați în creștere pot juca un rol în rezistența la insulină și înălțimea adulților. El amintește că nu există o înălțime despre care să se poată spune că de acolo începe riscul.
Studiul a inclus date dintr-un mare studiu german care a însumat aproximativ 27.500 de persoane între 35 și 65 de ani, recrutate între 1994 și 1998.
Matthias Schulze a făcut cercetarea pe aproximativ 10% din grupul inițial: circa 700 de persoane care au dezvoltat diabet de tip 2. A descoperit că asocierea dintre înălțimea și diabetul de tip 2 a fost mai puternică la persoanele care nu erau deja supraponderale. În acel subgrup de oameni, fiecare 4 centimetri suplimentari la înălțime se traduce printr-un risc redus cu 86% de diabet la bărbați și un risc cu 67% mai mic la femei, a descoperit studiul. A mai descoperit că o lungime mai lungă a picioarelor a fost asociată cu un risc mai mic de diabet. Cercetătorul Schulze subliniază că grăsimea corporală, dieta și activitatea fizică sunt încă elemente-cheie în privința prevenirii diabetului.
Medicul Joel Zonszein, coordonatorul Centrului de Diabet Clinic de la Centrul Medical Montefiore din New York: „Înălțimea este doar un contribuabil mic (n. r. la riscul de diabet). (...) Voi verifica diabetul pentru toți oamenii - înalți sau scunzi - și mă uit la factori de risc importanți precum istoricul familial de diabet, activitatea fizică, dieta, distribuția de grăsimi, lipidele din sânge (colesterol) și, în sfârșit, nivelurile de zahăr din sânge".
Un alt specialist, medicul Gerald Bernstein, coordonator unui program la Institutul Friedman de Diabet din cadrul Spitalului Lenox Hill din New York, susține că studiul german nu conține nimic alarmant și că oferă "o observație interesantă”, dar nu ar trebui să conducă la nicio schimbare în practica clinică.
Rezultatele studiului au fost publicate pe 9 septembrie în revista Diabetologia.
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.