Dieta grăsimii brune, eficientă pentru slăbire. 30 de minute de sport pe zi sunt suficiente

Sonia Baciu |
Data publicării:
dieta grasimii brune. FOTO: Freepik @schantalao
dieta grasimii brune. FOTO: Freepik @schantalao

Dieta grăsimii brune este o dietă ce combină alimentația cu activitatea fizică intensă.

Corpul uman are două tipuri de grăsimi: una albă și una brună. Cea albă ne face să arătăm mai ”pufoși” și ne îmbătrânește mai repede, iar scopul său este de a depozita excesul de grăsime, când mâncăm prea mult, respectiv de a furniza energie când suntem la cură de slăbire. Grăsimea brună, aflată preponderent la persoanele tinere și la bărbați, are ca scop să ne protejeze de frig, prin producerea de căldură.

”Țesutul adipos alb este cea mai importantă rezervă de energie a organismului, 10 până la 25% din greutatea unui adult este reprezentată de grăsime.

Adipocitele albe stochează excesul de calorii sub formă de trigliceride când mâncăm prea mult și tot ele furnizează energie, sub formă de acizi grași, când suntem la cură de slăbire.

Grăsimea brună este compusă tot din adipocite, doar că rolul lor nu este să depoziteze grăsimea, ci să producă căldură. Țesutul adipos brun ne apără de frig, este mai bine vascularizat și are o activitate metabolică mai intensă față de grăsimea albă”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic, la Pro TV.

De asemenea, țesutul adipos brun se găsește mai mult la persoanele care trăiesc în zonele mai reci și la persoanele care practică activitate fizică regulată, iar potrivit nutriționistului, ”o soluție pentru tratamentul obezității ar fi stimularea adipocitelor brune, accelerarea metabolismului și creșterea arderilor prin termogeneză.

S-a demonstrat că sportul este cea mai bună metodă prin care eliminăm dezvoltarea țesutului adipos alb, iar expunerea la frig produce o activare a adipocitelor brune. Mișcarea în aer liber, mai ales iarna, chiar ajută la slăbit”, a mai spus Bilic.

Vezi și: Aceste obiceiuri scurtează viața. La ce trebuie să fiți atenți

Revoluția dietei grăsimii brune

În baza acestor date, potrivit cărora grăsimea albă ne face să arătăm mai pufoși și îmbătrâniți înainte de vreme, în timp ce grăsimea brună ne menține corpul mai ferm și mai tânăr, a fost inventată Dieta grăsimii brune, o dietă revoluționară, introdusă în 2009 de James Lyons, chirurg estetician, notează WebMD.

Programul se realizează pe parcursul a 4 săptămâni și se concentrează pe dietă și exerciții fizice, precum și pe eforturile de a ajuta la dezvoltatrea musculaturi, la stimularea metabolismului și la construirea grăsimii brune.

Ce poți mânca și ce nu poți mânca. Pentru a vă menține metabolismul la un nivel constant, mâncați de șase ori pe zi, inclusiv înainte și după fiecare antrenament. O zi pe săptămână, puteți mânca ce vreți, în limita rațiunii.

Puteți mânca multe tipuri de alimente. Carbohidrații pot include pâinea, pastele și cerealele integrale; pâinea făcută cu făină albă nealbită; legumele cu amidon; și fructele bogate în carbohidrați. De asemenea, puteți mânca proteine proaspete și slabe și grăsimi nesaturate.

Cofeina și un pahar de vin zilnic sunt, de asemenea, în regulă. Dar evitați alimentele procesate, aromele artificiale, îndulcitorii, coloranții și conservanții.

Exerciții fizice. Planul include mai multe antrenamente pentru mijloc, iar puteți faceți doar câteva în fiecare zi, și nu în fiecare zi. Antrenamentul cu greutăți este, de asemenea, o parte importantă a acestui plan de dietă. De reținut, antrenamentele nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute.

Deși nu există studii care să susțină ideea că mâncatul unor mese mici și frecvente pe parcursul zilei poate duce la pierderea în greutate, respectarea acestui program cu alimente sănătoase, cu porții controlate, ar trebui să vă ajute să scăpați de kilogramele nedorite.

Și pentru că această dietă evită multe alimente care conțin calorii goale, ar trebui să slăbiți atâta timp cât nu cedați prea mult tentației în ziua ”liberă”.

Dieta grăsimii brune, precauții

Având în vedere că acest plan alternează consumul de proteine și carbohidrați, persoanele care au diabet trebuie să fie atente dacă vor să abordeze această dietă, pentru a nu se confrunta cu modificări prea mari ale nivelului de zahăr din sânge.

Dacă aveți o boală de rinichi sau urmați o dietă săracă în proteine, este posibil ca acest plan să nu fie unul bun pentru dumneavoastră. Același lucru este valabil și dacă vi s-a spus să urmați o dietă săracă în colesterol. Va trebui să verificați cu medicul dumneavoastră.

Un aspect pozitiv al acestei diete constă în faptul că prin eliminarea produselor procesate și ultra-procesate este redusă cantitatea de sodiu din alimentație, iar acest lucru duce la o îmbunătățire a tensiunii arteriale, precum și la prevenirea bolilor de inimă.

Vezi și: 6 alimente care nu trebuie să-ți lipsească dacă ai peste 40 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel