Dieta mediteraneană previne artrita reumatoidă: legătura ciudată cu fumatul

Angela Sabău |
Data publicării:
Dieta
Dieta

Dieta mediteraneană s-a constatat de mut timp că previne o serie de afecțiuni cardiace și cardiovasculare. Recent, aceste efecte s-au descoperit și în ce privește artrita reumatoidă la persoanele care fumează sau au fumat.

Cercetările anterioare au demonstrat o varietate de beneficii pentru sănătate asociate dietei mediteraneene, care este bogată în ulei de măsline, cereale, fructe și legume, pește și o cantitate moderată de lactate, carne și vin. Acum, rezultatele unei analize publicate în Arthritis & Rheumatology sugerează că dieta poate ajuta la prevenirea artritei reumatoide la persoanele care fumează sau obișnuiau să fumeze în trecut.
Analiza a inclus 62.629 de femei din Franța care au luat parte la un studiu bazat pe chestionar care evaluează aportul alimentar din 1990. În total, 480 de femei au dezvoltat artrită reumatoidă.
Respectarea dietei mediteraneene nu a fost asociată cu riscul general de poliartrită reumatoidă; cu toate acestea, în rândul femeilor care fumau sau obișnuiau să fumeze în trecut, acesta a fost asociat cu un risc scăzut: 383 de cazuri de poliartrită reumatoidă la 1 milion de persoane pe an dintre cele cu aderență ridicată la dieta mediteraneană, comparativ cu 515 cazuri la 1 milion de persoane pe an printre cei cu aderență scăzută la dietă. Dintre femeile care nu au fumat niciodată și au avut o aderență ridicată la dietă, au existat 358 de cazuri la 1 milion de persoane pe an.

Datele dietetice au fost colectate printr-un chestionar validat cu privire la frecvența alimentelor în 1993. Aderența la dieta mediteraneană a fost evaluată utilizând un scor dietetic de 9 unități care evaluează consumurile de alimente vegetale, leguminoase, produse din cereale, pește, carne, produse lactate, ulei de măsline și alcool.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel