Desertul care nu îngrașă și poate fi consumat de diabetici. Mihaela Bilic: Satisface nevoia de dulce. Contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal

Desertul care nu îngrașă și poate fi consumat și de diabetici este o alegere sănătoasă. Nici nu îngrașă și nici nu crește nivelul zahărului din sânge.
Desertul care nu îngrașă și poate fi consumat și de diabetici. Este vorba de dovleacul copt care are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook cum trebuie preparat.
”Cât despre dovleacul copt și aici avem doar cuvinte de laudă. O felie de dovleac are 80 cal, la fel ca o felie de pâine. Conține 4000 micrograme provitamina A, adică dublu rației zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier și 3 g fibre. Este o sursă importantă de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale.
Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă. Preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară satisface nevoia de dulce și poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire. Iar conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal”, a spus dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Cum se gătește dovleacul
Și pentru că este atât de versatil, dovleacul poate fi folosit în orice, de la micul dejun la cină și desert. Dacă doriți să vă alăturați distracției de a găti cu dovleac proaspăt, iată tot ce trebuie să știți.
În majoritatea cazurilor în care gătiți cu dovleac, precum supe, pâine, plăcinte sau chifle, veți dori să începeți cu dovleac gătit și pasat.
În alte cazuri, precum salate, sandvișuri sau folosirea dovleacului ca ingredient pentru pizza, veți dori să începeți cu dovleac gătit, dar să renunțați la pasare. Oricare ar fi cazul, procesul este extrem de simplu și începe cu alegerea tipului potrivit de dovleac.
Gătirea dovleacului
La acest punct, puteți fie să prăjiți dovleacul cu partea tăiată în sus pe o tavă (după ce l-ați uns cu ulei de măsline și l-ați presărat cu sare kosher), fie să aranjați dovleacul tăiat în coșul de abur (ceea ce ar putea necesita să tăiați din nou jumătățile).
Dacă prăjiți, coaceți la 200°C timp de 35 până la 45 de minute sau până când carnea este moale. Dacă folosiți abur, umpleți oală de abur cu câțiva centimetri de apă, aduceți-o în fierbere. Introduceți coșul de abur cu dovleac, acoperiți oala și aburiți timp de 15 până la 20 de minute. Din nou, carnea de dovleac gătită ar trebui să fie ușor penetrabilă cu vârful unui cuțit ascuțit, potrivit The Spruce Eats.
Dovleacul, gustarea de sezon cu multiple beneficii
Ficatul are peste 500 de funcții, printre care descompunerea grăsimilor, a proteinelor și a carbohidraților, eliminarea compușilor nocivi din sânge și stocarea vitaminelor și a substanțelor nutritive esențiale.
Consumul unei diete bogate în fructe, legume și alimente bogate în antioxidanți (cum ar fi dovleacul) poate ajuta la susținerea funcționării corecte a ficatului. Toate acestea se datorează antioxidanților principali ai dovleacului, cum ar fi vitamina C și beta-carotenul - corpul transformă acesta din urmă în vitamina A, care luptă împotriva bolilor, potrivit Women's Health Magazine.
Dovleacul susține tensiunea arterială în limite sănătoase
Dovleacul conține fibre, potasiu și vitamina C, și este, de asemenea, sărac în sodiu - toate acestea susțin tensiunea arterială sănătoasă. Acesta conține două tipuri de fibre: fibre solubile și fibre insolubile.
Fibrele solubile acționează practic ca un burete, absorbând colesterolul LDL nociv. Cercetările arată că acumularea prea mult colesterol ”rău” pe pereții arterelor poate scădea fluxul de sânge și crește riscul de boli de inimă.
Dovleacul menține tranzitul intestinal
Celălalt tip de fibră din dovleac, fibră insolubilă, susține digestia sănătoasă și vă poate menține călătoriile la baie regulate. Zincul ajută enzimele implicate în procesele digestive să funcționeze fără probleme.
Dovleacul vă poate ajuta să mențineți o greutate sănătoasă
Un alt avantaj al conținutului ridicat de fibră al dovleacului: acesta promovează senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la minimizarea poftelor și vă poate determina să consumați mai puține calorii.
De asemenea, ca multe alimente de origine vegetală, dovleacul are un conținut ridicat de apă, ceea ce vă ajută să vă simțiți plini și sătui. Dovleacul vă ajută să evitați montagnele rusești ale zahărului din sânge.
Pentru a beneficia de proprietățile de echilibrare a zahărului din sânge ale dovleacului, evitați să-l asociați cu cantități mari de zahăr (cum ar fi într-o plăcintă de dovleac), ceea ce poate anula efectele benefice. Este în regul să mâncați câte o felie din când în când, dar încercați, de asemenea, să includeți dovleacul în preparate sărate, precum supe și paste.
Dovleacul stimulează sistemul imunitar
Chiar dacă nu poate înlocui spălarea mâinilor, dovleacul poate aduce un beneficiu serios sistemului imunitar datorită nivelurilor ridicate de vitamina A și C (ambele antioxidante) și zinc pe care le conține.
Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi care cauzează boli în organism, prevenind daunele celulelor implicate în răspunsul imunitar.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.