Dr Vasi Rădulescu: faceți din somnul sănătos o prioritate absolută!

Adisa Codruț |
Data publicării:
De ce te simți somnoros după ce ai mâncat. Foto: Pixabay
De ce te simți somnoros după ce ai mâncat. Foto: Pixabay

Somnul este esențial pentru o viață echilibrată și sănătoasă.

Medicul Vasi Rădulescu îi sfătuiește pe români să facă din somn o prioritate deoarece somnul este esențial pentru un bun sistem imunitar, pentru memorie și multe altele.

”De lucrat la somn. Mesaj pentru oricine.În poză e situația mea din ultimele 7 zile. Nu e grozavă, dar eu funcționez bine cu 6 ore de somn și musai trezit la 5 dimineața (uneori la 4 și-un pic). Nu-mi place însă fragmentarea - am nopți în care adorm, mă trezesc, adorm greu înapoi. Mă străduiesc să (mă) învăț și să remediez problemele. Somnul este crucial pentru sănătate, imunitate, refacere, memorie, optimizarea masei corporale (cine are nevoie), creșterea masei musculare (cine vrea) și multe altele. Faceți din somnul sănătos o prioritate absolută!”, notează medicul Vasi Rădulescu pe rețelele sociale.

Lipsa de somn la vârsta de peste 50 de ani este legat de percepții mai negative asupra îmbătrânirii, care, la rândul lor, pot avea un impact asupra sănătății fizice, mentale și cognitive, arătată un nou studiu. Un studiu condus de cercetători de la Universitatea din Exeter și publicat în Behavioral Sleep Medicine (link direct studiu) a constatat că oamenii care și-au evaluat somnul ca fiind prost s-au simțit, de asemenea, mai în vârstă și și-au perceput propria îmbătrânire fizică și mentală mai negativ.

Autoarea principală, Serena Sabatini, de la Universitatea din Exeter, a explicat că „pe măsură ce îmbătrânim, toți experimentăm atât schimbări pozitive, cât și negative în multe domenii ale vieții noastre. Cu toate acestea, unii oameni percep schimbările acestea mai negativ decât alții. Se știa deja că având o percepția negativă a îmbătrânirii poate fi dăunătoare sănătății fizice viitoare, sănătății mintale și sănătății cognitive, dar nu și ce îi face pe oameni să fie mai negativi în ceea ce privește îmbătrânirea, să le modifice percepția asupra îmbătrânirii lor. Trebuia să studiem acest lucru - o explicație ar putea fi că o perspectivă mai negativă le influențează pe ambele. Cu toate acestea, ar putea fi un semn că abordarea problemelor de somn ar putea promova o mai bună percepție a îmbătrânirii, care ar putea avea alte beneficii pentru sănătate”.

Înainte de a merge la culcare e bine să evitați să faceți anumite lucruri care vă pot da somnul peste cap: fie nu veți mai putea adormi, fie veți avea un somn agitat și vă veți trezi noaptea ca să mergeți la toaletă. Iată recomandările medicului Ioan Bulescu: „Trebuie să dormim, ca adulți, undeva între 7-8 ore în fiecare noapte”, afirmă medicul Ioan Bulescu. Una dintre regulile cel mai des încălcate când vine vorba de un somn de calitate e nerespectarea unui program de somn. (...) În fiecare noapte să ne culcăm la aceeași oră și a doua zi să ne trezim la aceeași oră, inclusiv în weekend. (...) În două zile se poate să dai peste cap tot ce ai făcut cu o săptămână înainte. Ar trebui să ne stabilim un program de somn. Ne culcăm la ora 10.00, ne trezim la ora 6 sau 5”, subliniază medicul.

Iată lucrurile pe care să nu le faceți înainte de culcare sunt: 

1) Nu beți alcool - Un pahar de alcool pare relaxant înainte de culcare?  Greșit: alcoolul dereglează somnul profund, care este important pentru odihnă, memorie și alte lucruri pe care le face creierul în timpul somnului. Vă poate face suficient de somnoros ca să adormiți, dar vă trezește câteva ore mai târziu și vă face să dormiți prost. În plus, provoacă și deshidratare.

2) Nu navigați pe internet - Lumina artificială pe timp de noapte poate fi dăunătoare somnului. „Lumina albastră” emisă de smartphone-uri, tablete, laptopuri și computere este deosebit de proastă. Inclusiv cea emisă de televizoare. Închideți ecranele dispozitivelor electronice cu 1-2 ore înainte de culcare pentru a vă pregăti corpul de odihnă. „Alt lucru care se întâmplă foarte frecvent și care ar trebui evitat este utilizarea dispozitivelor electronice în ora dinaintea somnului Este un lucru foarte greu de pus în aplicare, toată lumea stă cu televizorul, telefonul, tableta în dormitor până adoarme. Acest obicei poate să îngreuneze adormitul, pentru că majoritatea acestor dispozitive emit așa-numita lumină albastră. Deși este o lumină naturală, inhibă secreția hormonului melatoninei”, a explicat dr Ioan Bulescu.. 

Mai multe puteți citi AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel