Fisticul, fructul versatil, cu beneficii pentru sănătate. Ajută în reducerea colesterolului și previne bolile de inimă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
fisticul. FOTO: Freepik @Racool_studio
fisticul. FOTO: Freepik @Racool_studio

Fisticul este unul dintre cele mai versatile fructe oleaginoase, cu un impact important asupra sănătății și dietei de scădere în greutate. Cum te poate ajuta mâncatul de fistic în coajă.

Fisticul face parte din categoria fructelor oleaginoase și sunt adesea folosite în timpul curelor de slăbire, dar și pentru promovarea sănătății microbiomului.

De altfel, fisticul este un fruct foarte versatil, putând fi consumat ca atare, pe post de gustare, sau în diferite combinații, cu alte fructe ori sub formă de unt, dar și în adaos în mâncăruri, salate sau deserturi. 

Nutrienții pe care îi conține fisticul, îl fac pe acesta eficient atât în controlul glicemiei din sânge, cât și al sănătății inimii.

Fistic, conținut nutrițional

O porție de 100 grame de fistic conține:

- calorii 557

- carbohidrați 27,97 grame

- proteine 20,97 grame

- grăsimi 44,44 grame

- fibre 10,3 grame

- folați 13% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- niacină (vitamina B3)  8% DZR

- acid pantotenic (vitamina B5) 10% DZR

- piridoxină (vitamina B6) 131% DZR

- riboflavina (vitamina B2) 12% DZR

- tiamina (vitamina B1) 72,5% DZR

- vitamina A 18% DZR

- vitamina C 8% DZR

- vitamina E 150% DZR

- potasiu 22% DZR

- calciu 11% DZR

- cupru 144% DZR

- fier 52% DZR

- magneziu 130% DZR

- mangan 52% DZR

- fosfor 54% DZR

- seleniu 13% DZR

- zinc 20% DZR

- beta-caroten, luteină, zeaxantină, notează Nutrition & You.

Fisticul, beneficii pentru sănătate

Doza de nutrienți

Așa cum am arătat anterior, fisticul este un fruct plin de nutrienți, de altfel acestea se numără printre alimentele cu un conținut ridicat de vitamine din complexul B-urilor, în special vitamina B6, care este cunoscută pentru proprietățile sale în reglarea nivelului de zahăr din sânge, precum și cel de formare al hemoglobinei.

O porție de 30 grame de fistic are un conținut mai mare de potasiu decât o jumătate de banană mare.

Bogat în antioxidanți

Antioxidanții joacă un rol cheie în reducerea stresului oxidativ, respectiv în reducerea riscului de anumite boli, precum cancerul.

Fisticul este o sursă bogată de antioxidanți, cu un conținut mai mare decât a altor fructe oleaginoase sau semințe.

Prin conținutul de luteină și zeaxantină, doi dintre antioxidanții importanți pentru sănătatea oculară, consumul de fistic ajută în protejarea ochilor de lumina albastră, dar și degenerescența maculară legată de vârstă.

Mai mult, două dintre cele mai abundente grupe de antioxidanți din fistic - polifenoli și tocoferoli - pot contribui la protecția împotriva cancerului și a bolilor de inimă.

Scăzut în calorii, dar bogat în proteine

Deși consumul de nuci are multe beneficii pentru sănătate, acestea sunt de obicei bogate în calorii.

Cu toate acestea, fisticul se numără printre cele mai puțin calorice nuci. La o porție de 30 de grame sunt 159 de calorii, comparativ cu 185 de calorii în nuci și 196 de calorii în nuci pecan.

În ceea ce privește aportul proteic, fisticul se află pe locul secundar, după migdale.

Vezi și: Renunțarea la cafea poate duce la sevraj. Cum se manifestă acesta și cum se poate scăpa de el

Ajută la scăderea în greutate

În ciuda faptului că sunt un aliment cu un aport energetic mare, fisticul este printre cele mai prietenoase alimente atunci când urmați o dietă pentru scăderea în greutate.

Acest lucru se datorează conținutului de fibre și proteine, ambele cresc senzația de sațietate și vă ajută să mâncați mai puțin.

În plus, consumul de fistic în coajă vă ajută să mâncați în mod conștient, dar mai ales încet. De asemenea, cojile rămase au un impact vizual asupra cantității de fistic pe care ați consumat-o.

Un studiu din 2011 a arătat că persoanele care au mâncat fistic în coajă au consumat cu 41% mai puține calorii decât persoanele care au mâncat fisticul decojit, arată Healthline.

Promovează bacteriile bune din microbiom

Prin conținutul ridicat de fibre, consumul de fistic ajută în promovarea bacteriilor bune din microbiom.

Bacteriile intestinale fermentează apoi fibrele și le transformă în acizi grași cu lanț scurt, care pot avea mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de apariție a tulburărilor digestive, a cancerului și a bolilor de inimă.

Reduce nivelul de colesterol și tensiunea arterială

Fisticul poate reduce riscul de boli de inimă, iar acest lucru se datorează conținutului de antioxidanți, care ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge și îmbunătățirea presiunii arteriale, iar astfel cele două scad riscul de boli de inimă.

Mai multe studii cu privire la efectul pe care fisticul îl are asupra lipidelor din sânge sunt realizate prin înlocuirea unei parți din caloriile unei diete cu fistic. Astfel, până la 67% din aceste studii au arătat o reducere a colesterolului total și a celui ”rău”, precum și creșteri ale colesterolului ”bun”.

Vezi și: Ceaiul care ajută în tratarea bolilor de plămâni. Are efecte și asupra afecțiunilor gastrice, hepatice și renale

Promovează sănătatea vaselor sanguine

Consumul de fistic promovează sănătatea vaselor de sânge. Fisticul conține aminoacidul L-arginină, care este transformat în oxid nitric. Acesta joacă un rol cheie în vasodilatație, de care depinde buna funcționare a fluxului sanguin.

Disfuncția endoteliană, mucoasa care căptușește vasele de sânge, se caracterizează printr-o vasodilatație redusă, care duce la scăderea fluxului de sânge, dar și la creșterea tensiunii arteriale.

 Ajută la scăderea glicemiei

Deși are un conținut ridicat de carbohidrați, mai mare decât majoritatea oleaginoaselor, fisticul are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă vârfuri de zahăr în sânge.

De asemenea, pe lângă faptul că este bogat în fibre și grăsimi sănătoase, fisticul este bogat ți în antioxidanți, carotenoizi și compuși fenoloci, toate aceste elemente fiind benefice pentru controlul glicemiei din sânge.

Vezi și: Cum îți afectează soacra căsnicia. Primul pas spre DIVORȚ. Semnul durerii de stomac, de cap și amețeala: O mamă-soacră dezechilibrată puternic. Te duce într-o zonă gri, la neîncredere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel