Greșeala pe care o fac mulți din cauza oboselii. Ciurea: Ajungem la epuizare

Sonia Baciu |
Data publicării:
greseala pe care o fac. FOTO Pexels @ Anna Tarazevich
greseala pe care o fac. FOTO Pexels @ Anna Tarazevich

Neurochirurgul Vlad Ciurea face precizări cu riscurile la care se expun cei care nu ascultă semnalele primite din partea organismului, care ”știe exact ce are nevoie”. 

Un stil de viață echilibrat este ceea ce ne recomandă specialiștii, fie că este vorba de nutriție, sport sau sănătate mentală ori emoțională.

Însă, uneori, este nevoie de un efort suplimentar din partea fiecăruia dintre noi pentru a putea îmbina în mod armonios toate aspectele ce ne înconjoară, mai ales în contextul în care, în ultimii ani suntem tot mai mult supuși unui stres continuu, generat de pandemie, crizele de tot felul, precum și războiul din Ucraina. 

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea susține că avem nevoie de o ”decuplare” pentru a face față tuturor acestor provocări, ce pentru mulți sunt peste puterea lor de acceptare, iar oboseala, în special cea mentală și emoțională, riscă să ducă la epuizare. 

”Organismul nostru știe exact ce are nevoie. Iar atunci când ne 'cere' o pauză, când simțim că suntem obosiți, trebuie să răspundem solicitării. Pentru că altfel oboseala se acumulează și ajungem la epuizare.

Există semne clare de oboseală pe care corpul ni le transmite. Iar dacă nu ținem cont de ele, iată un efect: nonperformanța.

A lua medicamente pentru a suplini odihna este o greșeală. Tratamentul este în noi și doar în noi. Trebuie să ne acordăm momente de odihnă. (...) Le-am recomandat tuturor celor cu care am vorbit să își acorde scurte momente de răgaz.

Să încerce să se decupleze, din când în când. Nu este ușor! Dar este extrem de important, atât pentru ei, cât și pentru noi toți, să reușească. (...) De aceea, este nevoie să conștientizăm efortul lor și ... pur și simplu să fim mai buni unii cu alții”, a scris Vlad Ciurea pe contul său de Facebook.

Somnul insuficient, consecințe pe termen lung asupra siluetei

De ce nu este bine să bem cafeaua SEARA

De asemenea, neurochirurgul Vlad Ciurea pune accent pe micile bucurii de care fiecare dintre noi trebuie să ținem cont pentru o bună funcționare a creierului, mai ales în contextul în care acesta a devenit tot mai suprasolicitat. 

”Vrem - sau ni se cer - prea multe lucruri din câte avem nevoie să facem. Ne-am obișnuit să muncim foarte mult, să 'întindem' timpul pentru performanțe de scurtă durată.

Nu se poate ca unei persoane să îi dai în același timp cinci comenzi, că se pierde. Apare acest fenomen de epuizare nervoasă, foarte frecvent în zilele noastre. Se numește nevroză de suprasolicitare sau, simplu, oboseala creierului.

Trebuie să le luăm pe rând, fiecare lucru la timpul lui. Dar orice lucru îl începi, du-l până la capăt. Pentru că acțiunile neterminate rămân în creier, ca niște reziduuri.

Nu recomand să bem cafea după ora 17, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului.

Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică.

Iată ce putem da creierului:

- O melodie (mie de exemplu îmi place și muzica latino! Îl ascult cu plăcere pe Julio Iglesias)

- O carte bună

- O discuție bună

- O emisiune bună - fără scandal, politică, război, agresivitate sau cinci accidente pe minut

- Un răsărit de soare.

Lista e foarte lungă și e întotdeauna personalizată. Fiecare cu micile lui bucurii. Vă recomand să nu uitați de ele!”, a scris prof. Vlad Ciurea pe pagina sa de Facebook. (Citește mai departe AICI)

Vezi și: Vlad Ciurea, despre prevenție. ”Sunt foarte multe lucruri care depind de noi”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel