Guta, cât este influențată de dietă: nu o provoacă, dar o agravează
Guta este o afecțiune foarte dureroasă a articulațiilor, cauzată de reeziduuri precum acidul uric, care se acumulează în organism. Dieta poate avea un rol...
Guta este o formă dureroasă de artrită care apare atunci când nivelurile ridicate ale unui produs rezidual numit acid uric se acumulează în organism. Se poate instala în articulații, unde formează cristale ascuțite care pot declanșa inflamații, roșeață și durere. Este posibil ca dieta să agraveze afecțiunea, dar nu o provoacă.
Mulți oameni care mănâncă o mulțime de crustacee și alte alimente asociate cu această afecțiune, cum ar fi alcoolul și carnea roșie, nu fac niciodată gută. Alimente ca acestea sunt bogate în substanțe numite purine, care formează acid uric, atunci când se descompun. Dar ar fi foarte dificil pentru cineva care are niveluri normale de acid uric să mănânce atât de mult din aceste alimente, încât să le provoace guta.
Specialiștii de la health.harvard.edu spun că mai degrabă, aceste alimente este probabil să declanșeze o problemă doar la persoane al căror corp are deja niveluri prea ridicate de acid uric. Aceste niveluri ridicate de acid uric apar probabil deoarece corpul are o afecțiune care îi blochează eliminarea eficientă a acidului uric din sistem, sau îl determină să producă prea mult acid uric - potențial ambele.
Cercetările au constatat că schimbarea regimului alimentar singur nu este suficientă pentru a reduce atacurile de gută. Dar puteți ajuta la prevenirea viitoarelor atacuri de gută respectând sfaturile medicului.
Pentru a preveni recurența, medicul poate recomanda un medicament care scade uratul, pe lângă modificările stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate și consumul unei diete sănătoase.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
