Guta, cât este influențată de dietă: nu o provoacă, dar o agravează

Adisa Codruț / 07 mai 2021 / 17:50

Guta este o afecțiune foarte dureroasă a articulațiilor, cauzată de reeziduuri precum acidul uric, care se acumulează în organism. Dieta poate avea un rol important.

Guta este o formă dureroasă de artrită care apare atunci când nivelurile ridicate ale unui produs rezidual numit acid uric se acumulează în organism. Se poate instala în articulații, unde formează cristale ascuțite care pot declanșa inflamații, roșeață și durere. Este posibil ca dieta să agraveze afecțiunea, dar nu o provoacă.

Mulți oameni care mănâncă o mulțime de crustacee și alte alimente asociate cu această afecțiune, cum ar fi alcoolul și carnea roșie, nu fac niciodată gută. Alimente ca acestea sunt bogate în substanțe numite purine, care formează acid uric, atunci când se descompun. Dar ar fi foarte dificil pentru cineva care are niveluri normale de acid uric să mănânce atât de mult din aceste alimente, încât să le provoace guta.

Specialiștii de la health.harvard.edu spun că mai degrabă, aceste alimente este probabil să declanșeze o problemă doar la persoane al căror corp are deja niveluri prea ridicate de acid uric. Aceste niveluri ridicate de acid uric apar probabil deoarece corpul are o afecțiune care îi blochează eliminarea eficientă a acidului uric din sistem, sau îl determină să producă prea mult acid uric - potențial ambele.

Cercetările au constatat că schimbarea regimului alimentar singur nu este suficientă pentru a reduce atacurile de gută. Dar puteți ajuta la prevenirea viitoarelor atacuri de gută respectând sfaturile medicului.

Pentru a preveni recurența, medicul poate recomanda un medicament care scade uratul, pe lângă modificările stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate și consumul unei diete sănătoase.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy