Iaurtul vegetal, alternativa sănătoasă pentru cei cu intoleranță la lactoză. Ce alte beneficii obțineți după consumul lactatelor vegetale

Lactatele pe bază de plante sunt o opțiune sănătoasă pentru cei care suferă de intoleranța la lactoză sau care sunt adepții unei alimentații vegane. Care este cel mai bun iaurt vegetal....
Lactatele pe bază de plante sunt o alternativă pentru persoanele care aleg să nu consume produse de origine animală, din motive medicale, precum intoleranța la lactoză, sau pentru că țin post ori sunt adepții unei alimentații vegane.
Alternativele pe bază de plante la multe produse de origine animală sunt din ce în ce mai populare, iar cercetătorii încă lucrează pentru a înțelege valoarea nutritivă a opțiunilor pe bază de plante și modul în care acestea se compară cu cele pe bază de animale.
Un studiu publicat în Frontiers in Nutrition a examinat valoarea nutritivă a mai multor tipuri de iaurt pe bază de plante disponibile în SUA, notează Medical News Today, iar rezultatele sunt spectaculoase.
Valoarea nutritivă a iaurturilor - atât cele pe bază de plante, cât și cele pe bază de lapte - variază foarte mult.
Iar pentru acest studiu, cercetătorii au dorit să analizeze macro și micronutrienții cheie din mai multe opțiuni de iaurt pe bază de plante și de lapte pentru a compara valorile nutriționale.
Iaurtul cu cea mai mare densitate nutrițională
Astfel, într-o primă instanță cercetătorii au colectat datele legate de iaurturi, aflate în baza de date Minttel Global Product, iar pe baza unor criterii specifice de includere și excludere, aceștia au inclus în analiza lor nutrițională 1.074 de iaurturi pe bază de lapte și 150 de iaurturi pe bază de plante.
Totodată au folosit un sistem de ghidare, indicele Nutrient Rich Food - indicele NRF - care acordă scoruri specifice pe baza nutrienților benefici și a nutrienților pe care oamenii trebuie să îi limiteze.
Nutrienții beneficii includ proteinele, fibrele, calciul și vitamina D, iar nutrienții care trebuie limitați sunt grăsimile saturate, zahărul total și sodiul, elemente care se găsesc din abundență în dieta vestică. De altfel, aceasta este bazată pe produse ultraprocesate care cresc riscul de boli metabolice, boli de inimă și anumite tipuri de cancere.
Un scor mai mare al indicelui NRF indică o densitate nutritivă mai mare în comparație cu numărul de calorii.
În urma analizei datelor, cercetătorii au descoperit că iaurturile pe bază de plante au de obicei mai multe fibre, mai puțin zahăr total și cantități mai mici de sodiu comparativ cu iaurturile din lapte.
Cu toate acestea, iaurturile din lapte aveau, de obicei, mai multe proteine, calciu și potasiu decât cele pe bază de plante.
Dintre toate tipurile de iaurt, din lapte sau pe bază de plante, cel din lapte de migdale a realizat scorul cel mai mare indicând cea mai mare densitate nutritivă.
Laptele de migdale, beneficii
Este al doilea cel mai popular tip de lapte pe bază de plante, după laptele de soia. Celor care se știu cu alergii la oleaginoase li se recomandă evitarea laptelui de migdale.
Acest tip de lapte este redus în calorii (15/ 100 ml) și carbohidrați (0,3 grame/100 ml), fapt ce îl face potrivit în timpul dietelor low-carb.
Studiile au sugerat că acest tip de lapte este o alternativă pentru copiii, dar și pentru adulții cu diverse alergii sau cu intoleranță la lactoză.
Laptele de migdale, care se obține din scufundarea hidratarea migdalelor, blenduirea și apoi strecurarea acestora, este bogat în cupru, zinc, fier, magneziu, calciu și potasiu.
Ca urmare a conținutului de acizi grași mononesaturați, laptele de migdale poate ajuta în timpul curelor de slăbire, mai mult, pentru că nu conține zahăr este bun și pentru persoanele cu diabet.
Este de asemenea, prin conținutul de vitamine cu acțiune antioxidantă și antiinflamatoare, precum vitamina E, laptele de migdale ajută în reducerea stresului oxidativ, la reducerea riscului de cancer, previne bolile de inimă, dar și susține sănătatea oaselor și a ochilor.
Prin conținutul mic de fosfor cu un conținut moderat de potasiu, laptele de migdale este indicat persoanelor cu boli cronice de rinichi.
Includerea laptelui de migdale în dieta dvs. vă poate ajuta să vă creșteți aportul de alimente pe bază de plante, ceea ce poate contribui la menținerea sănătății inimii.
Unele persoane promovează dietele pe bază de plante pentru rolul lor potențial în reducerea riscului de boli cardio-metabolice, cum ar fi bolile de inimă, obezitatea și diabetul de tip 2.
-
-
Osteoporoza, o boală tăcută care nu trebuie ignorată20.10.2025, 17:22
-
Terapia care reduce colesterolul cu aproape 50%20.10.2025, 17:01
-
-
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.