LDL, colesterolul ”rău”, cât de mic ar trebui să fie

Adisa Codruț |
Data publicării:
Colesterolul LDL mărit aproape dublează riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare
Colesterolul LDL mărit aproape dublează riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Medicii recomandă mereu o dietă echilibrată în care colesterolul să nu depășească valorile normale.

Medicul cardiolog Dara Lee Lewis scrie pe Harvard Health Publishing despre ultimele studii legat de cât de mic ar trebui să fie nivelul LDL, colesterolul ”rău”.

Ghidurile actuale elaborate de Asociația American a Inimii, Colegiul American de Cardiologie și mai multe alte organizații profesionale recomandă scăderea nivelului crescut de LDL la 70 miligrame pe decilitru (mg/dL) la persoanele cu risc ridicat de boli cardiovasculare. Însă, studiile recente susțin că riscul de boli cardiovasculare poate continua să scadă pe măsură ce LDL este scăzut dincolo de aceste ținte, determinând unii cardiologi să creadă că orientările noastre actuale nu sunt suficient de agresive.

De ce LDL nu trebuie să scadă mult

Specialiștii avertizează că LDL este o componentă cheie a multor hormoni și a tuturor membranelor celulare, care permit celulelor să comunice între ele. Unii susțin, cu dovezi științifice, că scăderea LDL prea departe ar putea interfera cu funcțiile celulare normale, în special în organele care au concentrații lipidice mai mari, cum ar fi creierul și organele de reproducere. Și s-a raportat un risc ușor crescut de osteoporoză și sângerare cerebrală la pacienții tratați cu doze mari de medicamente cu statină.

Excepțiile

Sunt persoane cu rare tulburări moștenite în care nivelul LDL este extrem de scăzut (adesea sub 30 mg/dL) de la naștere și par să aibă fertilitate normală și nici o disfuncție majoră de organ, susține cardiologul Dara Lee Lewis.

O meta-analiză recentă publicată în JAMA Cardiology sugerează că este sigur și eficient să scadă LDL sub 70 mg/dL. Autorii au observat o scădere cu 20% a riscului de boli cardiovasculare pentru fiecare 39 mg/dL scădere a LDL. ”Meta-analiza JAMA Cardiology a analizat studiile în care LDL a fost scăzut cu un medicament cu statină, care funcționează prin scăderea producției de LDL în ficat sau cu un alt tip de medicamente (…). În acest studiu nu a existat niciun risc crescut de rezultate adverse (incluzând durerile musculare, disfuncția hepatică, noua apariție a diabetului, cancerului și accidentelor vasculare cerebrale), chiar și atunci când LDL a fost redus până la 20 mg/dL. Deși medicamentele cu statină în sine au fost asociate cu reacții adverse, în special la doze mari, se pare că concentrațiile de LDL extrem de scăzute nu sunt responsabile pentru reacțiile adverse. Cu alte cuvinte, scăderea LDL peste ținta noastră anterioară de 70 mg/dL pare să fie nu numai sigură, dar benefică la pacienții cu boli cardiovasculare”, subliniază medicul cardiolog.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel