Legătura dintre somn și îmbătrânire, soluție pentru insomnie?

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Soluția salină și dușul vă ajută să respirați mai bine și să vă odihniți
Soluția salină și dușul vă ajută să respirați mai bine și să vă odihniți

Cercetători de la Universitatea Oxford au descoperit că un proces obișnuit al creierului ar putea deschide calea pentru noi tratamente pentru insomnie. Studiul lor a fost publicat în prestigioasa revistă Nature.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit că procesele obișnuite ale creierului precum somnul și îmbătrânirea ar putea fi răspunsul la noi tratamente pentru insomnie.

Aceștia explică în revista Nature că stresul oxidativ – despre care se crede că ar fi motivul pentru care îmbătrânim și o cauză a bolilor degenerative - duce la somn. Oamenii de știință speră ca studiul lro să le ofere răspunsuri și în ce privește de ce lipsa cronică de somn scurtează viața, se arată pe sciencedaily.com într-un material numit „Somnul și îmbătrânirea: două fețe ale aceleiași monede?".

Noua cercetare arată că stresul oxidativ activează și neuronii care controlează dacă dormim.

Potrivit sursei citate, echipa de cercetători a studiat ce înseamnă somnul la mustele de fructe: „Fiecare zbor are un set special de neuroni de control al somnului, celulele creierului care se găsesc și în alte animale și care se cred că există în oameni. În cercetările anterioare, echipa profesorului Gero Miesenböck (n. r. directorul Centrului pentru Circuite și Comportament Neuronal al Universității din Oxford; liderul echipei de cercetare de la Oxford pentru studiul despre somn) a descoperit că acești neuroni de control al somnului acționează ca un comutator on-off: dacă neuronii sunt activi din punct de vedere electric, musca este adormită; dacă sunt pasivi, musca este trează".

Legătura dintre somn și îmbătrânire. Studiu Oxford

 

Un fost student al profesorului Miesenböck și unul dintre autorii studiului, doctorul Seoho Song susține: „Am decis să căutăm semnalele care trec pe neuronii de control al somnului. Știm din lucrarea noastră anterioară că principala diferență între somn și trezire este cât de mult curent electric curge prin două canale ionice, numite Shaker și Sandman. În timpul somnului, cea mai mare parte a curentului trece prin Shaker. Canalele de ioni generează și controlează impulsurile electrice prin care comunică celulele creierului".

Încercând să afle „de ce dormim?", cercetătorii au găsit un posibil răspuns într-o componentă a canalului Shaker. Iar într-un experiment făcut de ei, un fulger de lumină ce a trecut prin canalul Shaker a pus muștele la somn.

Cu aceste noi date, profesorul Miesenböck susține că rezultatele studiului ar putea duce la o nouă pastilă de dormit, îmbunătățind sănătatea oamenilor. „Tulburările de somn sunt foarte frecvente. Pastilele de somn sunt printre cele mai frecvent prescrise medicamente. Dar medicamentele existente poartă riscuri de confuzie, uitare și dependență", precizează Miesenböck.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel