10 alimente care alungă astenia de toamnă

Astenia de toamnă își face simțită prezența pentru mulți dintre noi, mai ales după răcirea bruscă a vremii. Includerea în dietă a unor alimente bogate în anumite vitamine și minerale ajută...
Astenia de toamnă poate fi mai mult decât o stare de indispoziție temporară, ci se manifestă adesea prin oboseală cronică, scăderea imunității, predispoziție la infecții, lipsă de concentrare.
Dacă nu se iau măsuri de la primele simptome, persoanele afectate riscă să intre în iarnă lipsiți de energie, ceea ce îi predispune la îmbolnăviri destul de serioase.
Orice persoana este pasibilă la a dezvolta astenie de toamnă, dar această problemă apare mai frecvent la:
- persoane care petrec mult timp în interior și care nu beneficiază de lumina naturală, chiar dacă în anotimpul rece zilele sunt din ce în ce mai scurte;
- femei;
- persoane active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 55 ani, mai ales dacă au în familie rude cu astenie.
Alimentația sănătoasă și un stil de viață echilibrat reprezintă o metodă importantă de prevenire a asteniei de toamnă. Iată ce trebuie să incluzi în dietă:
Portocale
Datorită conținutului mare de vitamina C (39-40 mg/100 g), portocalele vă redau rapid vitalitatea. Începeți ziua cu dreptul mâncând în fiecare dimineață o portocală. Alegeți fructul întreg, nu sucul de portocale, care este lipsit de fibre.
Kiwi
Și kiwi este campion la vitamina C (92 mg/100 g). Puteți alterna consumul de portocale cu kiwi.
Spanac
Conține magneziu, esențial pentru a alunga stresul, oboseala, indispoziția. În plus, spanacul este o sursă bună de vitamina B9 (175 mg/100 g), care contribuie la buna funcționare a sistemului nervos și sistemului imunitar.
Pătrunjel
Eficient de asemenea contra stărilor de oboseală, pătrunjelul este o sursă bună de vitamina C și fier (4,32 mg/100 g), cu biodisponibilitate crescută.
Usturoi
Usturoiul este bogat în antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi. Când oboseala cronică ne slăbește sistemul imunitar, avem nevoie de usturoi ca să îl întărească.
Avocado
Este un adevărat un scut împotriva stresului, deoarece avocado conține luteină, beta-caroten, vitamina E, acid folic, acizi omega 3. O singură porție (aproximativ un sfert de avocado) conține și o cantitate mare de vitamina B.
Fructe de pădure
Afinele au unul dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți. Toate fructele de pădure, inclusiv căpșunile, zmeura și murele, sunt bogate în vitamina C, care s-a dovedit a fi foarte eficientă în combaterea stresului.
Alune caju
Alunele caju sunt o sursă excelentă de zinc. Or, nivelurile scăzute de zinc au fost asociate atât cu anxietatea, cât și cu depresia.
Ciocolata neagră
Ciocolata este asociata în mod cert cu starea noastră de spirit. Un studiu recent de la Universitatea din California a raportat că atât femeile, cât și barbații care consumă zilnic 1-2 pătrățele de ciocolată cu peste 70% cacao beneficiază de bună dispoziție și randament crescut în activitățile zilnice.
Ceai verde
În locul consumului excesiv de cafea puteți alege ceaiul verde pentru mai multă energie. Antioxidanții speciali din această băutură, numiți catechine, protejează organismul în condiții de stres și oboseală.
Sursa: Prevention.com
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.