Alimentul care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă. Ține de foame și are nutrienți esențiali pentru funcționarea normală a organismului

Alimentul care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă. În plus, are multe alte beneficii pentru organism.
Alimentul care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă vă poate oferi și alte beneficii. Consumul unei cești de iaurt vă poate asigura aproape jumătate din necesarul zilnic de calciu. De asemenea, acesta conține și alți nutrienți vitali.
Iaurtul este foarte hrănitor, iar consumul regulat poate stimula mai multe aspecte ale sănătății dumneavoastră. De exemplu, s-a constatat că iaurtul reduce riscul bolilor de inimă și al osteoporozei, precum și că ajută la controlul greutății.
Iaurtul este un produs lactat popular obținut prin fermentarea bacteriană a laptelui.
Bacteriile folosite pentru a face iaurt se numesc "culturi de iaurt", care fermentează lactoza, zahărul natural care se găsește în lapte. Acest proces produce acid lactic, o substanță care face ca proteinele din lapte să se coaguleze, dând iaurtului aroma și textura sa unică.
Iaurtul poate fi făcut din toate tipurile de lapte. Varietățile fabricate din lapte degresat sunt considerate fără grăsimi, în timp ce opțiunile din lapte integral sunt considerate integrale.
Iaurtul simplu, fără adaos de coloranți, este un lichid alb, gros, cu o aromă distinctă. Cu toate acestea, majoritatea mărcilor comerciale conțin ingrediente adăugate, cum ar fi zahărul și aromele artificiale.
Iaurtul, bogat în nutrienți importanți
Iaurtul conține o parte din aproape fiecare nutrient de care are nevoie organismul tău. Este cunoscut pentru conținutul ridicat de calciu, un mineral necesar pentru sănătatea dinților și a oaselor. Doar o singură cană asigură 49% din necesarul zilnic de calciu.
Este, de asemenea, bogat în vitamine B, în special în vitamina B12 și riboflavină, ambele putând proteja împotriva bolilor de inimă și a anumitor defecte congenitale ale tubului neural.
O ceașcă asigură, de asemenea, 28% din fosforul zilnic, 10% pentru magneziu și 12% pentru potasiu. Aceste minerale sunt esențiale pentru mai multe procese biologice, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, metabolismul și sănătatea oaselor.
Un nutrient pe care iaurtul nu îl conține în mod natural este vitamina D, dar este în mod obișnuit îmbogățit cu ea. Vitamina D promovează sănătatea oaselor și a sistemului imunitar și poate reduce riscul unor boli, inclusiv boli de inimă și depresie, notează Healthline.
Iaurtul, bogat în proteine
Iaurtul oferă o cantitate impresionantă de proteine, cu aproximativ 12 grame la 227 de grame. S-a demonstrat că proteinele susțin metabolismul prin creșterea cheltuielilor energetice, sau a numărului de calorii pe care le ardeți pe parcursul zilei.
Consumul suficient de proteine este, de asemenea, important pentru reglarea apetitului, deoarece crește producția de hormoni care semnalează starea de sațietate. Aceasta poate ajuta la reducerea numărului de calorii pe care le consumați în general, ceea ce este benefic pentru gestionarea greutății.
Iaurtul grecesc poate influența potențial gestionarea apetitului și întârzie senzația de foame mai mult decât alte produse lactate, cum ar fi laptele integral sau degresat.
Iaurtul, benefic pentru digestie
Unele tipuri de iaurt pot fi benefice pentru sănătatea digestivă. Unele tipuri de iaurt conțin bacterii vii, sau probiotice, care fie fac parte din cultura starter, fie au fost adăugate după pasteurizare. Acestea pot fi benefice pentru sănătatea digestivă atunci când sunt consumate.
Multe iaurturi au fost pasteurizate, care este un tratament termic ce ucide bacteriile benefice pe care le conțin. Chiar și unele soiuri de iaurt care sunt etichetate ca conținând "culturi vii și active" au adesea o anumită pierdere de probiotice din cauza temperaturilor diferite de depozitare și a altor factori.
S-a demonstrat că unele tipuri de probiotice care se găsesc în iaurturi, cum ar fi Bifidobacteria și Lactobacillus, diminuează simptomele neplăcute ale sindromului de colon iritabil (IBS), o tulburare comună care afectează colonul. În plus, mai multe studii au constatat că probioticele pot proteja împotriva diareei și constipației asociate cu antibioticele.
Vezi și: 6 beneficii ale castraveților. Hidratează, reglează tranzitul intestinal și reduc stresul oxidativ
Iaurtul, benefic pentru zilele toride de vară
Ai putea crede că conținutul de apă (peste 80%) este cel care face ca iaurtul să se afle pe o listă de alimente hidratante. Cu siguranță, aceasta este o parte din atracție. Dar potasiul și celelalte minerale electrolitice din acest produs lactat fermentat oferă un impuls sporit de hidratare.
De altfel, DSP Hunedoara, notează că iaurtul se află pe lista alimentelor care pot fi consumate vara.
”Este bine de știut că o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca şi un pahar de apă”, arată DSP Hunedoara.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.