Carnea de pui, cum te poate îmbolnăvi. De ce să nu o speli înainte de a o găti

Carnea de pui te poate îmbolnăvi mai grav dcât crezi. Carnea crudă poate fi contaminată cu agenți patogeni care, prin gătire, dispar. Prin spălare, însă, ajung pe alte obiecte utilizate în...
Înainte de a fi gătită, orice bucată de carne trece întâi printr-un jet de apă, pentru a se spăla de orice ar fi putut colecta bucata de carne în drumul eu spre bucătărie. Carnea de pui nu face excepție., Specialiștii însî vin cu o teorie cel puțin ciudată și spun că carnea de pui nu ar trebui spălată înainte de a fi gătită, potrivit sciencealert.com.
Un nou raport al Departamentului Agriculturii al SUA (USDA) și al Universității de Stat din Carolina de Nord susține ceea ce cercetătorii știau deja de ceva vreme, și anume că spălarea cărnii crude de pui crește riscul de intoxicații alimentare.
Puiul crud este adesea contaminat de bacterii periculoase precum Salmonella, Campylobacter și Clostridium perfringens. Bolile provocate de alimente, precum cele provocate de acești microbi neplăcuți, lovesc unul din șase americani în fiecare an, conform CDC.
Dar spălarea puiului crud nu elimină acești agenți patogeni, aceștia sunt eliminați prin gătire. Spălarea puiului permite doar ca aceste microorganisme periculoase să se răspândească, potențial prin atingerea apei contaiinate, a altor obiecte din bucătărie, chiuvetă, tocător ori alte ustensile folosite în bucătărie.
Bacteriile ajung în alte alimente
„Chiar și atunci când consumatorii consideră că au curățat eficient chiuveta după spălarea cărnii de pasăre, acest studiu arată că bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, a explicat secretarul adjunct al USDA, pentru securitatea alimentelor Mindy Brashears.
Cercetătorii au recrutat 300 de participanți pentru a pregăti o masă din pulpe de pui și salată, împărțindu-i în două grupuri. Un grup a primit instrucțiuni cu privire la modul de preparare în condiții de siguranță a puiului, inclusiv nespălarea acestuia, prepararea cărnii crude pe o tablă de tocat diferită de cea pe care se prepară alte alimente și tehnici eficiente de spălare a mâinilor.
Al doilea grup (de control) a fost trimis să lucreze în bucătărie, fără a primi aceste instrucțiuni.
Instrucțiunile s-au dovedit eficiente atunci când a fost vorba de spălarea puiului, 93% dintre cei care au primit instrucțiunile de siguranță nu și-au spălat puiul. Dar 61 la sută din grupul de control au spălat carnea de pui înaine de utilizare.
Dintre cei care au spălat carnea de pui, 26% au avut E. Coli în salată. Dar cercetătorii au fost surprinși să constate cât de multe bacterii încă se răspândesc, chiar și atunci când oamenii evitau să spele puiul. Dintre persoanele care nu au spălat puiul, 20% au găsit E.coli în salată.
Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirii
Ei bănuiesc că acest lucru se datorează faptului că participanții nu și-au decontaminau corect mâinile, suprafețele și ustensilele și sugerează următoarele sfaturi pentru prepararea cărnii:
- lăsați pregătirea cărnii la urmă, după alte alimente, cum ar fi fructe și legume;
- folosiți un tocător doar pentru carnea crudă
- nu spălați carnea crudă
- spălați mâinile cu săpun timp de cel puțin 20 de secunde după atingerea cărnii crude, îaninte de a pune mâna pe orice altceva
- folosiți un termometru pentru a vă asigura că puiul este încălzit la cel puțin 73 de grade Celsius înainte de a mânca.
„Spălarea sau clătirea cărnii crude și a cărnii de pasăre vă poate crește riscul, pe măsură ce bacteriile se răspândesc în bucătăria dvs.”, a avertizat Carmen Rottenberg, Administratorul Serviciului de Sănătate și Inspecție Alimentară USDA.
„Dar să nu te speli pe mâini timp de 20 de secunde imediat după manipularea alimentelor crude este la fel de periculos”.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.