Carnea de pui, cum te poate îmbolnăvi. De ce să nu o speli înainte de a o găti
Carnea de pui te poate îmbolnăvi mai grav dcât crezi. Carnea crudă poate fi contaminată cu agenți patogeni care, prin gătire, dispar. Prin spălare, însă, ajung pe alte obiecte utilizate în...
Înainte de a fi gătită, orice bucată de carne trece întâi printr-un jet de apă, pentru a se spăla de orice ar fi putut colecta bucata de carne în drumul eu spre bucătărie. Carnea de pui nu face excepție., Specialiștii însî vin cu o teorie cel puțin ciudată și spun că carnea de pui nu ar trebui spălată înainte de a fi gătită, potrivit sciencealert.com.
Un nou raport al Departamentului Agriculturii al SUA (USDA) și al Universității de Stat din Carolina de Nord susține ceea ce cercetătorii știau deja de ceva vreme, și anume că spălarea cărnii crude de pui crește riscul de intoxicații alimentare.
Puiul crud este adesea contaminat de bacterii periculoase precum Salmonella, Campylobacter și Clostridium perfringens. Bolile provocate de alimente, precum cele provocate de acești microbi neplăcuți, lovesc unul din șase americani în fiecare an, conform CDC.
Dar spălarea puiului crud nu elimină acești agenți patogeni, aceștia sunt eliminați prin gătire. Spălarea puiului permite doar ca aceste microorganisme periculoase să se răspândească, potențial prin atingerea apei contaiinate, a altor obiecte din bucătărie, chiuvetă, tocător ori alte ustensile folosite în bucătărie.
Bacteriile ajung în alte alimente
„Chiar și atunci când consumatorii consideră că au curățat eficient chiuveta după spălarea cărnii de pasăre, acest studiu arată că bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, a explicat secretarul adjunct al USDA, pentru securitatea alimentelor Mindy Brashears.
Cercetătorii au recrutat 300 de participanți pentru a pregăti o masă din pulpe de pui și salată, împărțindu-i în două grupuri. Un grup a primit instrucțiuni cu privire la modul de preparare în condiții de siguranță a puiului, inclusiv nespălarea acestuia, prepararea cărnii crude pe o tablă de tocat diferită de cea pe care se prepară alte alimente și tehnici eficiente de spălare a mâinilor.
Al doilea grup (de control) a fost trimis să lucreze în bucătărie, fără a primi aceste instrucțiuni.
Instrucțiunile s-au dovedit eficiente atunci când a fost vorba de spălarea puiului, 93% dintre cei care au primit instrucțiunile de siguranță nu și-au spălat puiul. Dar 61 la sută din grupul de control au spălat carnea de pui înaine de utilizare.
Dintre cei care au spălat carnea de pui, 26% au avut E. Coli în salată. Dar cercetătorii au fost surprinși să constate cât de multe bacterii încă se răspândesc, chiar și atunci când oamenii evitau să spele puiul. Dintre persoanele care nu au spălat puiul, 20% au găsit E.coli în salată.
Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirii
Ei bănuiesc că acest lucru se datorează faptului că participanții nu și-au decontaminau corect mâinile, suprafețele și ustensilele și sugerează următoarele sfaturi pentru prepararea cărnii:
- lăsați pregătirea cărnii la urmă, după alte alimente, cum ar fi fructe și legume;
- folosiți un tocător doar pentru carnea crudă
- nu spălați carnea crudă
- spălați mâinile cu săpun timp de cel puțin 20 de secunde după atingerea cărnii crude, îaninte de a pune mâna pe orice altceva
- folosiți un termometru pentru a vă asigura că puiul este încălzit la cel puțin 73 de grade Celsius înainte de a mânca.
„Spălarea sau clătirea cărnii crude și a cărnii de pasăre vă poate crește riscul, pe măsură ce bacteriile se răspândesc în bucătăria dvs.”, a avertizat Carmen Rottenberg, Administratorul Serviciului de Sănătate și Inspecție Alimentară USDA.
„Dar să nu te speli pe mâini timp de 20 de secunde imediat după manipularea alimentelor crude este la fel de periculos”.
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cum scap de pofta de dulce
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
