Carnea de pui, cum te poate îmbolnăvi. De ce să nu o speli înainte de a o găti

Carnea de pui te poate îmbolnăvi mai grav dcât crezi. Carnea crudă poate fi contaminată cu agenți patogeni care, prin gătire, dispar. Prin spălare, însă, ajung pe alte obiecte utilizate în...
Înainte de a fi gătită, orice bucată de carne trece întâi printr-un jet de apă, pentru a se spăla de orice ar fi putut colecta bucata de carne în drumul eu spre bucătărie. Carnea de pui nu face excepție., Specialiștii însî vin cu o teorie cel puțin ciudată și spun că carnea de pui nu ar trebui spălată înainte de a fi gătită, potrivit sciencealert.com.
Un nou raport al Departamentului Agriculturii al SUA (USDA) și al Universității de Stat din Carolina de Nord susține ceea ce cercetătorii știau deja de ceva vreme, și anume că spălarea cărnii crude de pui crește riscul de intoxicații alimentare.
Puiul crud este adesea contaminat de bacterii periculoase precum Salmonella, Campylobacter și Clostridium perfringens. Bolile provocate de alimente, precum cele provocate de acești microbi neplăcuți, lovesc unul din șase americani în fiecare an, conform CDC.
Dar spălarea puiului crud nu elimină acești agenți patogeni, aceștia sunt eliminați prin gătire. Spălarea puiului permite doar ca aceste microorganisme periculoase să se răspândească, potențial prin atingerea apei contaiinate, a altor obiecte din bucătărie, chiuvetă, tocător ori alte ustensile folosite în bucătărie.
Bacteriile ajung în alte alimente
„Chiar și atunci când consumatorii consideră că au curățat eficient chiuveta după spălarea cărnii de pasăre, acest studiu arată că bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, a explicat secretarul adjunct al USDA, pentru securitatea alimentelor Mindy Brashears.
Cercetătorii au recrutat 300 de participanți pentru a pregăti o masă din pulpe de pui și salată, împărțindu-i în două grupuri. Un grup a primit instrucțiuni cu privire la modul de preparare în condiții de siguranță a puiului, inclusiv nespălarea acestuia, prepararea cărnii crude pe o tablă de tocat diferită de cea pe care se prepară alte alimente și tehnici eficiente de spălare a mâinilor.
Al doilea grup (de control) a fost trimis să lucreze în bucătărie, fără a primi aceste instrucțiuni.
Instrucțiunile s-au dovedit eficiente atunci când a fost vorba de spălarea puiului, 93% dintre cei care au primit instrucțiunile de siguranță nu și-au spălat puiul. Dar 61 la sută din grupul de control au spălat carnea de pui înaine de utilizare.
Dintre cei care au spălat carnea de pui, 26% au avut E. Coli în salată. Dar cercetătorii au fost surprinși să constate cât de multe bacterii încă se răspândesc, chiar și atunci când oamenii evitau să spele puiul. Dintre persoanele care nu au spălat puiul, 20% au găsit E.coli în salată.
Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirii
Ei bănuiesc că acest lucru se datorează faptului că participanții nu și-au decontaminau corect mâinile, suprafețele și ustensilele și sugerează următoarele sfaturi pentru prepararea cărnii:
- lăsați pregătirea cărnii la urmă, după alte alimente, cum ar fi fructe și legume;
- folosiți un tocător doar pentru carnea crudă
- nu spălați carnea crudă
- spălați mâinile cu săpun timp de cel puțin 20 de secunde după atingerea cărnii crude, îaninte de a pune mâna pe orice altceva
- folosiți un termometru pentru a vă asigura că puiul este încălzit la cel puțin 73 de grade Celsius înainte de a mânca.
„Spălarea sau clătirea cărnii crude și a cărnii de pasăre vă poate crește riscul, pe măsură ce bacteriile se răspândesc în bucătăria dvs.”, a avertizat Carmen Rottenberg, Administratorul Serviciului de Sănătate și Inspecție Alimentară USDA.
„Dar să nu te speli pe mâini timp de 20 de secunde imediat după manipularea alimentelor crude este la fel de periculos”.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?