Cina la ora 6, mit demontat de Mihaela Bilic: Nu trebuie interzisă. Alegeți meniul care vi se potrivește
Mitul cinei după ora 6 a fost demontat de nutriționistul Mihaela Bilic. La ce trebuie să fiți atenți când vă alegeți meniul.
Pentru a ne menține greutatea ideal este ca numărul de calorii pe care le mâncăm să fie egal cu cel al caloriilor pe care le ardem, însă sunt situații în care acest principiu nu se poate aplica.
Mai exact, o masă luată foarte târziu, după ora 22.00, poate afecta glicemia și capacitatea de a arde grăsimile, arată un studiu recent, potrivit Healthline.
În ciuda acestui fapt, nutriționistul Mihaela Bilic susține că putem să mâncăm și mai târziu, însă este important să fim atenți la ceea ce punem în farfurie.
”Avem voie să mâncăm după ora 6:00 seara? Ani la rând nutriționiștii ne-au creat senzația că masa de seară este periculoasă pentru siluetă.
Când de fapt la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe lângă refacerea rezervelor de energie.
Putem spune că masa de seară are dublu rol, să ne hrănească și să ne dea o stare de bine”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Care este cina perfectă
Astfel, pentru a bifa ambele roluri pe care le are masa de seară, nutriționistul a subliniat care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm pentru a avea ”cina perfectă”, cea care să nu ne aducă kilograme în plus.
”Ce reguli trebuie să respectăm pentru o cină perfectă? Depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm.
Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază.
Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor. În cazul copiilor sau sportivilor alegerile vor fi diferite”, a scris Mihaela Bilic.
Meniul echilibrat
”În cazul unui meniu echilibrat farfuria ideală va fi împărțită astfel: 1/3 proteine (carne, pește, ouă sau brânză);
1/3 făinoase (cartofi, paste, orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole, mazăre, linte).
Ultima treime va fi reprezentată de legume proaspete sau gătite, cu cât mai colorate și mai diferite cu atât mai bine”, a scris Mihaela Bilic.
Meniul de slăbit
”Dacă vrem să slăbim menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase.
Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit.
Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 cal, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată”, a mai scris nutriționistul.
Meniul pentru un somn bun
”Dacă vrem să dormim bine o porție de paste cu brânză e alegerea corectă.
Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli, varză, fasole). La capitolul desert orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire”, a completat nutriționistul.
Meniul copiilor și al sportivilor
În ceea ce privește meniul copiilor și al sportivului, nutriționistul susține că ”farfuria ideală” trebuie să fie cuprinsă pe jumătate de produsele făinoase, în timp ce proteinele și legumele să aibă fiecare câte un sfert.
”Amidonul din făinoase reface rezervele de glicogen din ficat și mușchi, iar activitatea fizică de peste zi nu afectează rezervele organismului”, a mai spus medicul.
Mai mult, Mihaela Bilic a ținut să puncteze că nu trebuie ca masă de seară să ne fie interzisă, de nimeni, însă, ”aveți grijă doar să alegeți meniul care vi se potrivește”.
Sfatul obișnuit al experților este de a nu mai mânca cu trei ore înainte de culcare.
Această perioadă de timp îi oferă organismului timp să digere masa, limitând indigestia, posibila creștere în greutate și refluxul acid care v-ar putea ține treaz atunci când vă culcați.
Așadar, dacă vă propuneți să fiți în pat până la miezul nopții, încercați să luați cina înainte de ora 21.00, arată Amerisleep.
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
