Cina la ora 6, mit demontat de Mihaela Bilic: Nu trebuie interzisă. Alegeți meniul care vi se potrivește

Mitul cinei după ora 6 a fost demontat de nutriționistul Mihaela Bilic. La ce trebuie să fiți atenți când vă alegeți meniul.
Pentru a ne menține greutatea ideal este ca numărul de calorii pe care le mâncăm să fie egal cu cel al caloriilor pe care le ardem, însă sunt situații în care acest principiu nu se poate aplica.
Mai exact, o masă luată foarte târziu, după ora 22.00, poate afecta glicemia și capacitatea de a arde grăsimile, arată un studiu recent, potrivit Healthline.
În ciuda acestui fapt, nutriționistul Mihaela Bilic susține că putem să mâncăm și mai târziu, însă este important să fim atenți la ceea ce punem în farfurie.
”Avem voie să mâncăm după ora 6:00 seara? Ani la rând nutriționiștii ne-au creat senzația că masa de seară este periculoasă pentru siluetă.
Când de fapt la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe lângă refacerea rezervelor de energie.
Putem spune că masa de seară are dublu rol, să ne hrănească și să ne dea o stare de bine”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Care este cina perfectă
Astfel, pentru a bifa ambele roluri pe care le are masa de seară, nutriționistul a subliniat care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm pentru a avea ”cina perfectă”, cea care să nu ne aducă kilograme în plus.
”Ce reguli trebuie să respectăm pentru o cină perfectă? Depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm.
Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază.
Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor. În cazul copiilor sau sportivilor alegerile vor fi diferite”, a scris Mihaela Bilic.
Meniul echilibrat
”În cazul unui meniu echilibrat farfuria ideală va fi împărțită astfel: 1/3 proteine (carne, pește, ouă sau brânză);
1/3 făinoase (cartofi, paste, orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole, mazăre, linte).
Ultima treime va fi reprezentată de legume proaspete sau gătite, cu cât mai colorate și mai diferite cu atât mai bine”, a scris Mihaela Bilic.
Meniul de slăbit
”Dacă vrem să slăbim menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase.
Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit.
Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 cal, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată”, a mai scris nutriționistul.
Meniul pentru un somn bun
”Dacă vrem să dormim bine o porție de paste cu brânză e alegerea corectă.
Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli, varză, fasole). La capitolul desert orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire”, a completat nutriționistul.
Meniul copiilor și al sportivilor
În ceea ce privește meniul copiilor și al sportivului, nutriționistul susține că ”farfuria ideală” trebuie să fie cuprinsă pe jumătate de produsele făinoase, în timp ce proteinele și legumele să aibă fiecare câte un sfert.
”Amidonul din făinoase reface rezervele de glicogen din ficat și mușchi, iar activitatea fizică de peste zi nu afectează rezervele organismului”, a mai spus medicul.
Mai mult, Mihaela Bilic a ținut să puncteze că nu trebuie ca masă de seară să ne fie interzisă, de nimeni, însă, ”aveți grijă doar să alegeți meniul care vi se potrivește”.
Sfatul obișnuit al experților este de a nu mai mânca cu trei ore înainte de culcare.
Această perioadă de timp îi oferă organismului timp să digere masa, limitând indigestia, posibila creștere în greutate și refluxul acid care v-ar putea ține treaz atunci când vă culcați.
Așadar, dacă vă propuneți să fiți în pat până la miezul nopții, încercați să luați cina înainte de ora 21.00, arată Amerisleep.
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!