De ce o dietă foarte bogată în fructoză este periculoasă pentru imunitate. Opinia experților

O dietă bogată în fructoză din zahăr poate determina inflamarea sistemului imunitar.
Cercetători de la Școala Medicală a Universității Swansea, Universitatea din Bristol și Institutul Francis Crick din Londra, toate în Marea Britanie, au analizat modul în care celulele umane și de șoarece au răspuns la expunerea la fructoză. Ei au sesizat că o dietă bogată în fructoză poate afecta funcționarea sistemului imunitar, mai precis determină inflamarea sistemului imunitar.
În studiul lor, autorii susțin că ”fructoza reprogramează căile metabolice celulare pentru a favoriza glutaminoliza și metabolismul oxidativ, care sunt necesare pentru a susține producția crescută de citokine inflamatorii”. ”Cercetarea noastră este interesantă, deoarece ne duce cu un pas mai departe spre înțelegerea de ce unele diete pot duce la probleme de sănătate”, spune dr. Emma Vincent, autor al studiului și cercetător la Bristol Medical School.
Cercetările arată, de asemenea, modul în care fructoza ar putea fi legată de obezitate, deoarece inflamația este adesea asociată cu această afecțiune. Este foarte important să se înțeleagă efectele fructozei asupra funcției celulare, subliniază cercetătorii, deoarece oamenii și-au crescut consumul de sirop de glucoză bogat în fructoză.
”Studierea diferitelor componente ale dietei noastre ne poate ajuta să înțelegem ce ar putea contribui la inflamație și boli și ce ar putea fi cel mai bine valorificat pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea”, spune dr. Nick Jones, unul dintre autorii studiului și imunolog la Swansea Facultatea de Medicină a Universității.
Studiul științific, AICI.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.