Dieta mediteraneană: 12 motive pentru care să o încerci

Dieta mediteraneană este una dintre cele mai populare diete și nu exclude pâinea și vinul.
Dieta mediteraneană nu înseamnă doar bucătăriile greacă și italiană, ci și turcești, marocane, spaniole. Cei de la medicinenet au găsit 12 motive pentru care nu veți regreta dacă veți opta pentru acest tip de dietă.
Acestea sunt:
1. Fără număr de calorii - nu veți avea nevoie de un calculator pentru acest plan de masă. În loc să adăugați numere, schimbați grăsimile rele pentru cele sănătoase pentru inimă. Alegeți ulei de măsline în loc de unt. Încercați pește sau păsări de curte decât carne roșie. Savurați fructe proaspete și săriți peste deserturile cu zahăr. Nucile sunt bune, dar rămân la o mână pe zi. Puteți avea pâine integrală și vin, dar în cantități moderate.
2. Mâncarea este într-adevăr proaspătă – se pune accentul pe mâncarea de sezon, care este făcută în moduri simple. Spre exemplu: o salată poate cuprinde spanac, castraveți și roșii. Adăugați ingrediente grecești clasice precum măslinele negre și brânza feta.
3. Puteți mânca pâine - căutați una făcută din cereale integrale. Are mai multe proteine, minerale și este, în general, mai sănătoasă decât cea din făină albă. Încercați pâinea integrală cufundată în ulei de măsline, hummus sau tahini (o pastă bogată în proteine obținută din semințe de susan măcinate).
4. Grăsimea nu este interzisă - trebuie doar să căutați genul bun în nuci, măsline și ulei de măsline. Aceste grăsimi adaugă aromă mâncărurilor și ajută la combaterea bolilor de la diabet până la cancer.
5. Meniul este uriaș - nu e doar bucătărie grecească și italiană, cu și din Spania, Turcia, Maroc. Alegeți puțină carne roșie și puține lactate cu grăsimi întregi, o mulțime de fructe și legume proaspete, ulei de măsline și cereale integrale.
6. Condimentele sunt delicioase - frunzele de dafin, coriandru, rozmarin, usturoi, piper și scorțișoară adaugă atâta aromă încât veți uita de sare. Unele condimente au beneficii și pentru sănătate. Coriandrul și rozmarinul, de exemplu, au antioxidanți și nutrienți pentru combaterea bolilor.
7. Este ușor de făcut - mesele grecești sunt adesea farfurii mici, ușor de asamblat. Pentru propria voastră farfurie cu mâncare rece puneți brânză, măsline, nuci, cereale integrale. Conțin ingrediente prietenoase cu inima.
8. Puteți bea vin - un pahar la mesă este obișnuit în multe țări mediteraneene, unde masa se ia pe îndelete și are și un scop social. Unele studii sugerează că pentru unele persoane, până la un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați pot fi bune pentru inima ta. Vinul roșu poate fi mai sănătos decât albul.
9. Nu veți fi înfometat - veți avea șansa să mâncați alimente cu gust bogat, cum ar fi cartofii dulci prăjiți, hummus. Le digerați lent, astfel încât să vă simțiți sătul mai mult timp. Foamea nu este o problemă atunci când puteți lua gustări ce conțin nuci, măsline sau mușcături de brânză cu conținut scăzut de grăsimi. Feta și halloumi sunt mai săraci în grăsimi decât brânza cheddar, dar sunt totuși bogate și gustoase.
10. Puteți pierde în greutate - ați crede că ar fi nevoie de un miracol să scăpați de câteva kilograme dacă mâncați nuci, brânză și uleiuri. Dar acele elemente de bază și stilul de mâncare mai lent vă permit să vă simțiți sătui. Sportul periodic este, de asemenea, o parte importantă a stilului de viață.
11. Inima vă va mulțumi - aproape totul în această dietă este bun pentru inimă. Uleiul de măsline și nucile ajută la scăderea colesterolului „rău". Fructele, legumele și fasolea ajută la menținerea „curată" a arterelor. Peștele ajută la scăderea trigliceridelor și a tensiunii arteriale. Chiar și un pahar de vin zilnic poate fi bun pentru inima ta!
12. Un creier în formă - aceeași bunătate care îți protejează inima este bună și pentru creier. Nu mâncați grăsimi rele și alimente procesate care pot provoca inflamații.
-
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.