Dietă. Regula „mănâncă puțin și des”, desființată de nutriționiști
Atunci când vorba despre dietă există o abordare generală care se referă la frecvența meselor. Regula „mănâncă puțin și des” este cunoscută de majoritatea celor care vor să...
„În urmă cu câțiva ani, cu toții credeam că este nevoie de mai multe mese pe zi pentru ca metabolismul să fie alimentat... Că focul trebuie hrănit, iar cuptorul trebuie să ardă continuu. Însă acea teorie este relativă, iar noi cercetări demonstrează că metabolismul nu încetinește dacă nu se mănâncă de mai multe ori pe zi”, a declarat Martha McKittrick, nutriționist newyorkez, cu o experiență de peste 20 de ani în consultanță în domeniul slăbirii, citat de CNN.
Deși mai multe mese pe zi pot ajuta la reducerea senzației de foame și la prevenirea consumului impulsiv de alimente pe parcursul zilei, unele cercetări sugerează că mâncatul des ar putea să nu fie cea mai bună soluție.
Dieta anilor '80 vs nutriția actuală
„În anii '80, a mânca puțin și des era considerat un mod optim pentru pierderea din greutate... însă cercetările realizate pe oameni nu susțin acest lucru”, a spus David Levitsky, profesor de nutriție și psihologie la Universitatea Cornell, care a studiat frecvența meselor și efectele acestui obicei asupra consumului de calorii.
„Se credea că dacă se mănâncă mai des cantitatea de energie stocată ar scădea și ar fi arse mai multe calorii. Însă, experimente controlate efectuate pe oameni au demonstrat că un consum de 12 porții mai mici pe zi în loc de patru mai mari, având același număr de calorii, nu prezintă niciun avantaj din punct de vedere al metabolismului", a explicat acesta.
Și alți experți sunt de acord cu acest lucru. „Frecvența meselor nu afectează rată metabolică și astfel nu are nici un efect direct asupra pierderii din greutate", a declarat Carla Wolper, consultant în nutriție în cadrul organizației ColumbiaDoctors, cu o experiență de 25 de ani la Centrul de cercetare în domeniul obezității din New York.
Unele studii promovează chiar ideea că a mânca de mai puțin de trei ori pe zi ar fi o abordare mai bună în ceea ce privește controlul numărului de calorii. Potrivit unei cercetări, persoanele care au sărit peste micul-dejun au ingerat cu 400 de calorii mai puțin pe parcursul unei zile în comparație cu cele care nu au sărit peste prima masă.
„Dacă numărul meselor este scăzut, aportul total al caloriilor este și el redus", a adăugat Levitsky, autorul principal al cercetării. „Oamenii cred că dacă sar peste micul-dejun vor ajunge să mănânce mai mult mai târziu... însă acest lucru nu se întâmplă. Aportul crește, dar nu atât de mult astfel încât să se egaleze cantitatea peste care s-a sărit", a mai spus el.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Cum scap de pofta de dulce
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
