Fructele și legumele de sezon, beneficii importante pentru sănătate. Mario Popescu: Să consumăm din abundență ceea ce ne oferă

Fructele și legumele de sezon vin cu multiple beneficii pentru sănătate, între acestea unul dintre cele mai importante ar putea fi considerat reducerea stresului oxidativ, care este factor declanșator pentru îmbăt...
Fructele și legumele se găsesc pe tot parcursul anului, însă a le consuma, ca atare, atunci când este sezonul lor poate aduce multiple beneficii.
Consumul de fructe și legume proaspete, în sezon, este mai savuros și mai nutritiv, deoarece acestea nu sunt procesate sau conservate și astfel își păstrează conținutul de nutrienți, minerale și vitamine, care scade cu trecerea timpului de la recoltare.
De exemplu, conținutul de vitamina C din fructele și legumele proaspete este mai mare decât cel din afara sezonului.
Fructele de sezon, beneficii pentru sănătate
Nutriționistul Mario Popescu susține necesitatea introducerii produselor vegetale de sezon în dieta noastră zilnică, precizând că ”natura știe când ni le dă și ni le oferă cu un anumit scop. De aceea este bine să consumăm din abundență ceea ce ne oferă”.
Astfel, acesta a explicat care sunt beneficiile pe care le putem obține în urma consumului de fructe de sezon.
Căpșunile sunt foarte versatile, acestea putând fi utilizate în anumite rețete, precum budinca de chia sau ca smoothie-ul de la micul dejun.
”Au un rol foarte important pentru sănătate, au un conținut scăzut de calorii și, de asemenea, au cantitate mare de fibre și de antioxidanți, care sunt importanți prevenirea stresului oxidativ. Să nu ne facem griji din cauza aportului caloric, pentru că acesta este foarte mic”, a declarat Mario Popescu la Vorbește lumea de la PRO TV.
Potrivit scorului ORAC, cel care determină capacitatea antioxidantă a alimentelor, căpșunile au un indice de 3.577 μ mol TE/100g. O porție de 100 de grame de căpșuni asigură 98% din necesarul de vitamina C.
Cireșele sunt o ”bogăție” pentru sănătate, având un conținut important de antioxidați, cu un indice ORAC apropiat de cel al căpșunilor, de 3.747 μ mol TE/100g.
”Un rol important al cireșelor este acela că previne îmbătrânirea prematură. Le putem consuma fără griji, au o cantitate mare de fibre și un indice glicemic scăzut, deci nu ne impactează glicemia.
Le putem folosi în gustări, le putem folosi dimineața, la micul dejun, pe stomacul gol, a mai spus nutriționistul.
Trebuie menționat că cireșele au au efect diuretic, fiind eficiente în eliminarea pietrelor la rinichi, reducând nivelul de acid uric, ceea ce le face potrivite pentru persoanele care suferă de gută.
Mai mult decât atât, cireșele sunt indicate în recuperarea sportivilor, prin efectul antiinflamator, antioxidant și prin conținutul de potasiu, mineralul ce ajută în electroliză și care reduce din efectele nocive ale consumului de sodiu.
Caisele ”au un SFP natural, au o cantitate foarte mare de betacaroten și ne ajută împotriva radiațiilor solare, oferă pielii un aspect sănătos, întinerește pielea, precum și faptul că sunt pline de fibre ajută la menținerea colesterolului în limite normale”, a mai spus Mario Popescu.
Pepenele roșu este plin de beneficii. ”Este fructul care are cea mai mare cantitate de apă, hidratează foarte bine organismul și o face intracelular.
Este o sursă importantă de licopen, un antioxidant foarte puternic, care ajură împotriva stresului oxidativ, a îmbătrânirii, pentru menținerea unui sistemul cardiovascular sănătos”, a mai spus nutriționistul, subliniind că acest fruct trebuie consumat singur, nu în combinație cu alte fructe ori cu pâine, cum poate unii făceau în copilărie.
Explicația este că deși are un indice glicemic scăzut, în combinație cu alte fructe acesta va crește și va avea impact asupra glicemiei.
Legumele de sezon, beneficii
Potrivit nutriționistului, legumele consumate în plin sezon ne aduc pe lângă vitamine și minerale și o cantitate însemnată de proteine de calitate, dar și de fibre.
Un astfel de exemplu este cel al mazării, ”care este o sursă importantă de proteine, de calitate. De asemenea, are și o cantitate însemnată de fibre, care induc senzația de sațietate și vine la pachet cu multe vitamine și minerale.
Mazărea este foarte versatilă, fie că o gătim în mâncăruri, fie că o facem precum o pastă, din boabe, astfel o putem folosi în multe variante care e ajută și ne îmbunătățește procesul de digestie”, a mai spus Mario Popescu.
Salata trebuie să fie prezentă la ori masă, ”jumătate din farfurie trebuie să fie din legumă și salată. Aceasta vine la pachet cu foarte multe enzime care ajută la metabolizarea alimentelor de origine animală”, a mai spus nutriționistul.
Castravetele este o legumă care hidratează și este bun pentru ten. ”Putem să îl introducem atât în salate, cât și în smoothie-urile pe care le bem, fie îl amestecăm cu ananas, cu țelină”. a continuat Mario Popescu.
Acum este și sezonul cartofilor noi, care sunt o sursă importantă de magneziu și potasiu. ”Ne ajută sistemul cardiovascular și inima. De asemenea, sunt o sursă bună de fibre”, a mai spus nutriționistul.
Consumul crescut de fructe și legume colorate, benefic pentru sănătatea femeilor
Cercetătorii au analizat studiile care investighează efectele carotenoizilor asupra sănătății femeilor, iar rezultatele au evidențiat faptul că un aport mai mare de fructe și legume bogate în antioxidanți pot reduce riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni.
Multe boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și degenerescența maculară legată de vârstă, sunt mai frecvente la femei decât la bărbați.
Unele cercetări sugerează că aceste diferențe pot apărea din cauza nivelurilor diferite de expunere la stresul oxidativ, atât din cauza factorilor legați de stilul de viață, cât și a factorilor interni, cum ar fi diferențele endocrine. Citește AICI cum poate ajura dieta bogată în antioxidanți și elemente antiinflamatoare.
-
Vaccinul anti-COVID, legătură cu cancerul23.10.2025, 11:37
-
Testul de sânge care arată cine are nevoie cu adevărat de chimioterapie23.10.2025, 10:10
-
Alexandru Rogobete, avertisment: Mor oameni23.10.2025, 08:41
-
-
Antidepresivele, efecte secundare22.10.2025, 20:11
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Cum scap de pofta de dulce
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.