Grăsimi, carbohidrați, dietă. Ultimele cercetări

O dietă cu puține grăsimi și mulți carbohidrați sau o dietă bogată în grăsimi și puțini carbohidrați? Ce e mai bine? Există un tip anume de grăsime care contează? Răspunsurile la aceste...
Grăsimi multe sau carbohidrați puțini? Sau invers? Care e varianta mai bună? O echipă de cercetători au căutat răspunsuri la aceste întrebări, iar concluziile au fost publicate pe coperta faimoasei reviste Science, anunță sciencedaily.com.
Studiul a fost realizat de specialiști în nutriție, cercetători de la Școala Harvard TH Chan de Sănătate Publică, Spitalul de Copii din Boston, dar și oameni de știință pe diferite specialități.
„Cercetătorii au căzut de acord că nicio grăsime derivată din carbohidrați nu este benefică pentru niciun om si că o dietă generală de calitate conține cereale și un conținut scăzut de zahăr ajutându-i pe cei mai mulți să-și păstreze o greutate sănătoasă și ținându-i deoparte de orice risc de boală cronică", se arată pe site-ul citat.
Autorul principal David Ludwig, profesor la Departamentul de Nutriție al Harvard Chan School și medic de la Spitalul de Copii din Boston, a afirmat că s-a urmărit adunarea unei echipe din diferite domenii de expertiză, cu opinii diferite. "Acesta este un model pentru modul în care putem învinge războaiele cu dieta", a afirmat Ludwig.
Grăsimi, carbohidrați, dietă. Concluziile studiului
Publicat online pe 15 noiembrie 2018, studiul a evidențiat trei aspecte contrastante privind dietele, consumul de grăsimi și carbohidrați. Primul e legat de consumul ridicat de grăsimi care duce la obezitate, diabet, boli de inimă și posibil cancer. Așadar, dietele cu conținut scăzut de grăsimi sunt optime.
A doua idee e despre carbohidrații procesați care au efecte negative asupra metabolismului. Prin urmare, dietele cu carbohidrați cu conținut scăzut sau foarte scăzut, dar cu multe grăsimi, sunt mai bune pentru sănătate.
Iar a treia: „cantitatea relativă de grăsimi alimentare și carbohidrați are o importanță mică pentru sănătate - ceea ce este important este tipul de grăsime sau sursa de carbohidrați".
Cercetătorii au convenit că, focusându-se pe calitatea dietei – adică înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate și înlocuirea carbohidraților cu cereale integrale și legume fără amidon - , majoritatea oamenilor pot menține o stare de sănătate bună.
Însă au rămas o serie de întrebări fără răspuns precum: dieta cu diferite raporturi de carbohidrați la grăsime afectează compoziția corporală, indiferent de aportul caloric? care sunt cantitățile optime de tipuri specifice de grăsimi (inclusiv grăsimi saturate) într-o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați? Găsirea răspunsurilor la acestea, apreciază oamenii de știință, va duce la recomandări nutriționale mai eficiente.
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.