Riscul de atac de cord, crescut de excesul de carne, lapte și ouă

Dietele cu carne, lapte și ouă în exces sau suplimentele care conțin o anumită substanță sunt legate de un risc mare de atac de cord, arată un studiu.
În medie, dieta normală americană și cea vest și est europeană, conține circa aproximativ 300 miligrame pe zi de colină. Acesta este un nutrient care se găsește natural în abundență în carne, ouă și lapte, dar care se găsește și sub formă de suplimente alimentare. Numai că un aport mare de colină crește riscul de atac de cord, după cum a demonstrat un studiu publicat în aprilie 2017, în revista de specialitate Circulation.
De unde pleacă problema
Cercetările anterioare au descoperit că atunci când bacteriile din intestin se hrănesc cu colină, dau naștere unui compus numit trimetilamină (TMA). În ficat, TMA este transformat în oxid de trimetilamină (TMAO), un compus strâns legat de creșterea riscului bolilor de inimă.
Studiul, care dovedește efectele nefaste ale surplusului de colină, a inclus 18 persoane sănătoase, dintre care 8 erau vegetariene și 10 omnivore, cu vârsta medie de 46 de ani. Ei au luat suplimente de 500 de miligrame de colină de două ori pe zi, timp de două luni. Cercetătorii le-au făcut periodic analize de sânge, iar la finalul „tratamentului", au constatat că administrarea de colină a determinat creșterea nivelului lor de TMAO de mai mult de 10 ori.
În plus, trombocitele din sângele subiecților au fost mult mai susceptibile de a forma cheaguri de sânge. Or, coagularea excesivă poate limita sau bloca fluxul sanguin, declanșând un atac de cord sau un accident vascular cerebral (AVC).
Dieta potrivită
După cum a subliniat autorul principal, Dr. Stanley L. Hazen de la Clinica Cleveland din Ohio, oamenii ar trebui să evite suplimentele de colină dacă nu sunt recomandate de medicul lor. Apoi, trebuie aleasă și dieta potrivită, care să nu fie exclusiv din carne, lapte și ouă.
Dietele bazate pe multe plante, cum ar fi o dieta vegetariană sau dieta mediteraneană, tind să aibă un conținut mai scăzut de colină și, prin urmare, pot reduce nivelurile de TMAO, recomandă autorii studiului.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?