Riscul de atac de cord, crescut de excesul de carne, lapte și ouă
Dietele cu carne, lapte și ouă în exces sau suplimentele care conțin o anumită substanță sunt legate de un risc mare de atac de cord, arată un studiu.
În medie, dieta normală americană și cea vest și est europeană, conține circa aproximativ 300 miligrame pe zi de colină. Acesta este un nutrient care se găsește natural în abundență în carne, ouă și lapte, dar care se găsește și sub formă de suplimente alimentare. Numai că un aport mare de colină crește riscul de atac de cord, după cum a demonstrat un studiu publicat în aprilie 2017, în revista de specialitate Circulation.
De unde pleacă problema
Cercetările anterioare au descoperit că atunci când bacteriile din intestin se hrănesc cu colină, dau naștere unui compus numit trimetilamină (TMA). În ficat, TMA este transformat în oxid de trimetilamină (TMAO), un compus strâns legat de creșterea riscului bolilor de inimă.
Studiul, care dovedește efectele nefaste ale surplusului de colină, a inclus 18 persoane sănătoase, dintre care 8 erau vegetariene și 10 omnivore, cu vârsta medie de 46 de ani. Ei au luat suplimente de 500 de miligrame de colină de două ori pe zi, timp de două luni. Cercetătorii le-au făcut periodic analize de sânge, iar la finalul „tratamentului", au constatat că administrarea de colină a determinat creșterea nivelului lor de TMAO de mai mult de 10 ori.
În plus, trombocitele din sângele subiecților au fost mult mai susceptibile de a forma cheaguri de sânge. Or, coagularea excesivă poate limita sau bloca fluxul sanguin, declanșând un atac de cord sau un accident vascular cerebral (AVC).
Dieta potrivită
După cum a subliniat autorul principal, Dr. Stanley L. Hazen de la Clinica Cleveland din Ohio, oamenii ar trebui să evite suplimentele de colină dacă nu sunt recomandate de medicul lor. Apoi, trebuie aleasă și dieta potrivită, care să nu fie exclusiv din carne, lapte și ouă.
Dietele bazate pe multe plante, cum ar fi o dieta vegetariană sau dieta mediteraneană, tind să aibă un conținut mai scăzut de colină și, prin urmare, pot reduce nivelurile de TMAO, recomandă autorii studiului.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
