EXCLUSIV Câtă carne trebuie să mâncâm pe săptămână. Bilic: Asta e cantitatea CORECTĂ! Menține silueta, dar obosește ficatul și rinichii. Atenție, aici includem și mezelurile, nu doar friptura

Care e ritmul ideal de mâncat carne într-o săptămână. Câtă carne putem mânca pe săptămână și la ce interval de timp.
Carnea este o sursă bună de proteine, vitamine și minerale în dieta fiecărui om. Cu toate acestea, mulți oameni mănâncă mult mai multă carne decât ar fi indicat, în special carnea roșie, cea care s-a dovedit a fi cea mai periculoasă pentru sănătate.
Ei bine, dacă în prezent mâncați mai mult de 90 g de carne roșie sau procesată pe zi, specialiștii în sănătate vă recomandă să reduceți consumul la 70 g.
Unele tipuri de carne au un conținut ridicat de grăsimi saturate, care pot crește nivelul colesterolului din sânge dacă mâncați prea mult. Alegerea unor alimente mai sănătoase vă poate ajuta să consumați carne ca parte a unei diete echilibrate.
O dietă sănătoasă și echilibrată poate include proteine din carne, precum și din pește și ouă sau din surse non-animale, cum ar fi fasolea și legumele. Carnea de pui, de porc, de miel și de vită este bogată în proteine.
Carnea roșie ne furnizează fier, zinc și vitaminele B.
Carnea este una dintre principalele surse de vitamina B12 din alimentație.
Care e ritmul ideal de mâncat carne într-o săptămână. Câtă carne putem mânca pe săptămână și la ce interval de timp
"Așa cum e scris la carte, pentru că eu de multe ori pun sub semnul întrebării aceste recomandări, pentru că ele se bazează de foarte multe ori pe statistici, iar statistica are tendința să elimine extremele. Statistica ia în considerare doar ce face o majoritate și îmi place să cred că inclusiv sau mai ales la capitolul alimentar nu sunt doi oameni la fel.
Ei bine, cantitatea corectă de carne ar trebui ă fie 500 gr pe săptămână, dacă ținem cont că o porție corectă are 150 gr și dimensiunea unui pachet de cărți de joc, atât de mică.
Ar trebui, într-un calcul grosier, ca în aceste 500 de gr să ne intre cam 3 porții de carne pe săptămână.
Dar atenție, aici includem și mezelurile, nu doar friptura.
3 porții de carte, 2 porții de pește și 2 zile în care să mâncăm proteine vegetale precum: fasole, mazăre, linte, năut. Și aș spune că suntem într-un echilibru din punct de vedere alimentar.
Boabele uităm să le consumăm de două ori pe săptămână.
Și peștele, haideți să fim serioși, nu cred că toată lumea consumă pește de două ori pe săptămână, mi-ar plăcea să fie așa, dar nu cred.
Noi suntem mai carnivori, noi ca români. Ne place carnea și mâncăm 500 gr și la o singură masă... dacă iei o halcă mai consistentă nu e greu să ajungi la 500 de gr. Și mai ales că ne apropiem acum de Paște, doar la o singură masă e posibil să avem 500 gr.
Ei bine, la capitolul proteine măcar avem un avantaj, faptul că ele se transformă greu sau chiar deloc în grăsime. Nu întâmplător sunt la modă dietele proteice. Proteinele obosesc un pic ficatul și rinichii, dar din punct de vedere siluetă dau sațietate, ne satură și nu se transformă în grăsime. Atunci e normal să avem tendința să mâncăm mai multe proteie. Corpul se descurcă", a declarat Mihaela Bilic, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, Spectacola și DC News.
Atunci când cumpărați carne, optați pentru cea mai slabă opțiune. De regulă, cu cât se vede mai mult alb pe carne, cu atât aceasta conține mai multă grăsime.
Ce să știi atunci când gătești carnea
Tăiați grăsimea și pielea vizibilă înainte de a găti carnea. Șnițelele și pielea păsărilor de curte sunt mult mai bogate în grăsimi decât carnea în sine.
Iată și alte modalități de a reduce grăsimile la gătitul cărnii:
- prăjiți carnea la grătar, în loc să o prăjiți
- evitați să adăugați grăsimi sau ulei suplimentar atunci când gătiți carnea
- prăjiți carnea pe un suport metalic deasupra unei cutii de prăjit, astfel încât grăsimea să se scurgă.
- încercați să folosiți cantități mai mici de carne și să înlocuiți o parte din carne cu legume, leguminoase și alimente bogate în amidon în mâncăruri precum tocănițe, curry și caserole potrivit NHS.
Vezi mai multe în video:
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.