Cele mai CURATE fructe și legume. Merele și roșiile NU sunt pe listă. Surpriză cu CEAPA și cartoful
”Dirty Dozen” a realizat topul celor mai curate fructe și legume. Raportul nu este menit să îi sperie pe consumatori.
O listă cu cele mai curate și mai puțin fructe și legume a fost realizată de către ”Dirty Dozen”, cea care realizează topul anual, dar mai ales controversat al acestor produse, un top bazat pe gradul de pesticide găsit în respectivele alimente, notează WebMD.
Potrivit sursei menționate, în mai bine de 70% dintre produsele cultivate în mod tradițional au fost depistate urme de pesticide.
Astfel, cele mai puțin curate fructe și legume sunt:
- Căpșunile
- Spanacul
- Kale, varza și muștarul
- Nectarinele
- Merele
- Strugurii
- Ardeiul gras și ardeiul iute
- Cireșele
- Piersicile
- Perele
- Țelina (frunze)
- Roșiile.
La polul opus, cele mai curate fructe și legume sunt:
- Avocado
- Porumbul dulce
- Ananasul
- Ceapa
- Papaya
- Mazărea dulce
- Sparanghelul
- Pepenele galben
- Kiwi
- Varza (clasică)
- Ciupercile
- Cantaloupe (soi de pepene galben)
- Mango
- Pepene roșu
- Cartof dulce.
Metoda de identificare a produselor curate
Pentru a realiza raportul, Environmental Working Group a analizat peste 44.000 de probe prelevate de FDA și USDA, care testează în fiecare an un subset de produse.
Înainte de testare, oamenii de știință de la USDA au pregătit fiecare fruct sau legumă în modul în care oamenii tind să o facă ei înșiși, cum ar fi decojirea celor cu coajă necomestibilă și clătirea produselor cu coajă comestibilă.
Grupul de lucru pentru mediu ia în considerare șase măsuri de contaminare cu pesticide:
- Procentul de probe testate cu pesticide detectabile;
- Procentul cu două sau mai multe pesticide detectabile;
- Numărul mediu de pesticide într-o singură probă;
- Cantitatea medie de pesticide, exprimată în părți pe milion;
- Numărul maxim de pesticide pe o singură probă;
- Numărul total de pesticide găsite.
Ce spun dieteticienii
Raportul folosește ”mesaje de frică pentru a îndepărta oamenii de la consumul de fructe și legume cultivate în mod convențional”, susține Christine Rosenbloom, consultant în nutriție.
Aceasta le reamintește oamenilor că ”atât agricultura organică, cât și cea convențională folosesc pesticide pentru a proteja cultura. Fermierii organici folosesc diferite pesticide care sunt descrise ca fiind naturale, dar natural nu înseamnă mai sigur, mai bun sau fără chimicale”, mai spune Rosenbloom.
Pe de altă parte, raportul nu ar trebui să îi sperie pe oameni, cu atât mai mult pe părinții care pot deveni îngrijorați de faptul că le oferă copiilor lor produse cultivate convențional, ci doar să scoată în evidență faptul că respectivele produse nu sunt etichetate așa cum trebuie.
”Este încă un exemplu de a pune etichete bune și rele pe alimente atunci când nu este meritat”, susține Connie Diekman, consultant pe alimentație și nutriție, fost președinte al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.
Vezi și: Pepenele roșu și beneficiile sale. Ajută și la sănătatea PIELII
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
EXCLUSIV Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Cum faci o maioneză care nu se taie niciodată
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
