Cele mai CURATE fructe și legume. Merele și roșiile NU sunt pe listă. Surpriză cu CEAPA și cartoful

”Dirty Dozen” a realizat topul celor mai curate fructe și legume. Raportul nu este menit să îi sperie pe consumatori.
O listă cu cele mai curate și mai puțin fructe și legume a fost realizată de către ”Dirty Dozen”, cea care realizează topul anual, dar mai ales controversat al acestor produse, un top bazat pe gradul de pesticide găsit în respectivele alimente, notează WebMD.
Potrivit sursei menționate, în mai bine de 70% dintre produsele cultivate în mod tradițional au fost depistate urme de pesticide.
Astfel, cele mai puțin curate fructe și legume sunt:
- Căpșunile
- Spanacul
- Kale, varza și muștarul
- Nectarinele
- Merele
- Strugurii
- Ardeiul gras și ardeiul iute
- Cireșele
- Piersicile
- Perele
- Țelina (frunze)
- Roșiile.
La polul opus, cele mai curate fructe și legume sunt:
- Avocado
- Porumbul dulce
- Ananasul
- Ceapa
- Papaya
- Mazărea dulce
- Sparanghelul
- Pepenele galben
- Kiwi
- Varza (clasică)
- Ciupercile
- Cantaloupe (soi de pepene galben)
- Mango
- Pepene roșu
- Cartof dulce.
Metoda de identificare a produselor curate
Pentru a realiza raportul, Environmental Working Group a analizat peste 44.000 de probe prelevate de FDA și USDA, care testează în fiecare an un subset de produse.
Înainte de testare, oamenii de știință de la USDA au pregătit fiecare fruct sau legumă în modul în care oamenii tind să o facă ei înșiși, cum ar fi decojirea celor cu coajă necomestibilă și clătirea produselor cu coajă comestibilă.
Grupul de lucru pentru mediu ia în considerare șase măsuri de contaminare cu pesticide:
- Procentul de probe testate cu pesticide detectabile;
- Procentul cu două sau mai multe pesticide detectabile;
- Numărul mediu de pesticide într-o singură probă;
- Cantitatea medie de pesticide, exprimată în părți pe milion;
- Numărul maxim de pesticide pe o singură probă;
- Numărul total de pesticide găsite.
Ce spun dieteticienii
Raportul folosește ”mesaje de frică pentru a îndepărta oamenii de la consumul de fructe și legume cultivate în mod convențional”, susține Christine Rosenbloom, consultant în nutriție.
Aceasta le reamintește oamenilor că ”atât agricultura organică, cât și cea convențională folosesc pesticide pentru a proteja cultura. Fermierii organici folosesc diferite pesticide care sunt descrise ca fiind naturale, dar natural nu înseamnă mai sigur, mai bun sau fără chimicale”, mai spune Rosenbloom.
Pe de altă parte, raportul nu ar trebui să îi sperie pe oameni, cu atât mai mult pe părinții care pot deveni îngrijorați de faptul că le oferă copiilor lor produse cultivate convențional, ci doar să scoată în evidență faptul că respectivele produse nu sunt etichetate așa cum trebuie.
”Este încă un exemplu de a pune etichete bune și rele pe alimente atunci când nu este meritat”, susține Connie Diekman, consultant pe alimentație și nutriție, fost președinte al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.
Vezi și: Pepenele roșu și beneficiile sale. Ajută și la sănătatea PIELII
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.