Carne roșie, chiar trebuie să mâncăm așa multă?
Într-un editorial postat pe Harvard Health Publishing, medicul Emily Gelsomin scrie că în octombrie 2019 s-au publicat, în SUA, o serie de ghiduri controversate privind consumul de...
Carne roșie. Doctorul nutriționist Emily Gelsomin de la Spitalul General din Massachusetts subliniază, în editorialul său postat pe Harvard Health Publishing, că mănâncă multă carne procesată. Specialistul dezaprobă o idee din o serie de ghiduri publicate în octombrie 2019, de Annals of Internal Medicine: "Autorii ghidului au caracterizat mâncătorii de carne ca fiind oarecum incapabili de schimbări dietetice și au înfățișat beneficiile pentru reducerea aportului de carne roșie și procesată ca fiind nesemnificative. Aceste orientări contrazic studiile anterioare care leagă carnea procesată și carnea roșie de moartea precoce și un risc crescut de boală, inclusiv boli cardiovasculare (BCV) și cancer".
Potrivit doctoriței, "mesajul din ghidurile Annals a fost perplex și, uneori, prost tradus de mass-media". Aceasta a mai subliniat că "evidențierea pericolelor consumului de carne roșie și procesată trimite un mesaj negativ și lipsește contextul: mulți dintre noi, pur și simplu, nu consumăm suficiente alimente de protecție, iar consumul mai puțin de carne ar permite spațiu pentru alimentele pe care le neglijăm".
Nutriționista mai spune că aproape 90% dintre americani nu mănâncă cantitatea recomandată de legume pe zi, că adulții nu mănâncă suficiente leguminoase ca fasolea și lintea și nici nu consumă destule fructe de mare.
Emily recomandă înlocuirea unor cărnuri roșii și prelucrate cu cereale integrale, legume, proteine marine și vegetale. "A întreba câtă carne este prea multă este, poate, o întrebare greșită. Mai degrabă, ar trebui să ne întrebăm cu adevărat: de ce trebuie să mâncăm mai mult?", notează aceasta.
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
-
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
