Lucrul care ne îmbătrânește înainte de vreme. Sănătatea mintală, afectată ireversibil

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
stresul - FOTO: Freepik
stresul - FOTO: Freepik

Un anumit lucru ne îmbătrânește înainte de vreme. Paradoxal ne face să ne simțim mai energici pe interior, dar semnele îmbătrânirii sunt vizibile pe exterior.

Acest lucru face ca persoanele mai tinere să se simtă și să arate mai în vârstă. Anumite zile par mai degrabă săptămâni, în special atunci când apar probleme neașteptate și ghinionul continuă să te împiedice. Acum, noi cercetări sugerează că există adevăr în zicala conform căreia unele zile îi fac pe oameni să îmbătrânească mult mai mult decât altele.

Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord spun că adulții mai tineri chiar se pot simți și arăta mai în vârstă în zilele deosebit de stresante, dar doar în zilele în care simt și mai puțin control asupra propriilor vieți.

"Există o cercetare semnificativă care ne spune că stresul îi face pe adulții mai în vârstă să se simtă de vârsta lor, sau chiar mai în vârstă decât sunt în realitate.

Vezi și: Ficatul gras, boala fără simptome în stadiile inițiale. Poate duce la deces

Și literatura ne spune că atunci când persoanele în vârstă se simt mai în vârstă decât sunt în realitate, acest lucru este asociat cu o serie de rezultate negative pentru sănătate. Cu toate acestea, există puțină cercetare care examinează această problemă la adulții mai tineri - persoanele în vârstă de adolescență, 20 și 30 de ani.

Înțelegerea mai profundă a acestui fenomen în toate grupurile de vârstă ar putea ajuta la dezvoltarea intervențiilor care protejează starea noastră de bine mintală și fizică.

Acest lucru poate fi deosebit de actual, deoarece cercetătorii în domeniul stresului observă o creștere a cantității de stres pe care adulții mai tineri îl experimentează acum, în comparație cu cantitatea de stres pe care o generațiile anterioare au experimentat-o când erau tineri" spune Shevaun Neupert, autorul corespondent al studiului și profesor de psihologie la NC State, potrivit Study Finds.

Vezi și: Când este nevoie de chimioterapie. Semnul care stabilește stadiul cancerului. Medicul Ioan Cordoș: Atunci știm exact stadiul! Ei stabilesc dacă e incipient sau avansat

Tinerii, studiați

Stres - FOTO: Freepik@R-Studio

Pentru a efectua această cercetare, autorii studiului au colectat date de la 107 adulți mai tineri cu vârste cuprinse între 18 și 36 de ani. Participanții la studiu au completat apoi un sondaj de bază urmat de un sondaj zilnic detaliat timp de opt zile la rând. Acele sondaje zilnice au capturat cantitatea de stres pe care au experimentat-o zilnic, cât de mult control simțeau că au asupra vieților lor în acea zi și cât de vechi s-au simțit și au arătat în acea zi.

"Descoperirea cheie a fost că în zilele în care participanții la studiu au raportat nivele mai mari de stres decât de obicei, de asemenea, au raportat că arată și se simt mai în vârstă.

Cu toate acestea, acest lucru a fost adevărat doar în zilele în care participanții la studiu au raportat, de asemenea, că simt că au mai puțin control asupra vieților lor decât de obicei. De asemenea, merită menționat că atât nivelurile de stres, cât și nivelurile de control au fost relative" explică prof. Neupert.

Vezi și: Boala pe care o au doar bărbații. Daniel Andrei: Mamele transmit. Este o boală tratabilă

Nivelul scăzut de stres, vizibil

O persoană ar putea raporta în mod concepțional nivele relativ scăzute de stres, dar dacă aceste nivele de stres sunt mai mari decât cele cu care se confruntă în mod normal, efectul este totuși vizibil. În același timp, chiar dacă oamenii au raportat că simt nivele semnificative de control asupra vieților lor, efectul negativ a fost același.

"Un lucru este că acest lucru ne arată că fenomenul stresului care îi face pe oameni să se simtă mai în vârstă nu este limitat la adulții mai în vârstă - se întâmplă și tinerilor.

Este și important pentru că știm că experimentarea stresului cronic în timp poate avea efecte adverse, și că oamenii raportează în general creșterea nivelurilor de stres pe măsură ce trec de la tinerete la mijlocul vieții - la 40 și 50 de ani.

Dacă acești tineri experimentează deja niveluri istoric de înalte de stres pentru vârsta lor, și acest stres afectează modul în care se simt mai în vârstă, va fi important pentru noi să acordăm o atenție deosebită markerilor pe care îi folosim pentru a evalua sănătatea fizică și mentală legată de stres pentru această generație" adaugă prof. Neupert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel