Mâncarea din vacanță, sursă de inflamații. Ruxandra Pleșea: Cinci porții de legume și fructe colorate mâncate cu grăsime

Cum puteți să vă feriți de kilogramele în plus, pericolul din vacanță. De ce este important să consumați cele cinci porții de fructe și legume.
Ispitele culinare pe care le vezi la tot pasul în vacanță sunt de cele mai multe ori alimente de tip inflamator, iar acesta nu pare să fie lucrul cu care vrei să te întorci acasă.
Inflamația la nivelul organismului se poate traduce și prin câteva kilograme în plus, motiv pentru care trebuie să fim atenți la tot ceea ce consumăm.
În acest sens, dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, susține că există soluții viabile pentru scăpa de aceste inflamații
”Își asiguri antioxidanții pentru că ei luptă cu radicalii liberi. Atenție însă, dacă îi iei din suplimente, un exces de antioxidanți poate să acționeze ca și pro-oxidanți, deci fac lucrurile mai rele. Așa că tot pe mâncare trebuie să te bazezi”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Potrivit nutriționistului, suplimentele vizate sunt cele de vitamina A, C și E, luate în doze mari. ”Ce este într-o multivitamină nu este periculos, însă unii își autoadministrează mega-doze în speranța că fac mai bine, însă nu aceasta este soluția, ci ne bazăm pe mâncare, fiindcă absorbția de antioxidanți din mâncare este optimă. Niciodată nu este prea mult”, a mai spus medicul.
Astfel, antioxidanții de are avem nevoie pentru a combate inflamațiile și pe care îi putem găsi și integra cu ușurință în alimentație sunt: carotenoizii, polifenolii, acizii grași Omega 3,
”Avem nevoie de carotenoizi, culoarea galben, oranj, roșie a fructelor și a legumelor. Pepenele, piersicile, caisele trebuie să fie la mare preț, în fiecare zi, în special după mese și niciodată stoarse, mai ales dacă vorbim de grapefruit sau portocală. Le mâncăm întregi.
Apoi avem familia polifenolilor, iar aici sunt fructele de pădure. tot ce este mov, culoare violet închis, are polifenoli, chiar și în vin găsim, așa că în vacanță nu bem bere, dacă tot este să bem ceva, bem vin și nu la plajă.
Pentru că dacă stai la soare și ai băut un cocktail cu zahăr și cu alcool, prăjirea este garantată, distrugerea colagenului, a elastinei, apariția petelor solare este ca și garantată la întoarcere.
Pe lângă alcoolul care deshidratează mai avem și zahărul, care prin glicare distruge, afectează colagenul și elastina, și vii acasă ca o stafidă, deshidratat, cu acele pete, riduri, linii fine pe care înainte nu le aveai și choar cu tulburări ale celulelor, ale ADN-ului celular, pentru că radicalii liberi pot să aibă efect mutagen și să ducă în timp și cumulativ la apariția cancerului de piele dacă nu ești bine protejat.
Factorul de protecție solară te protejează, însă și mâncarea. Acești antioxidanți au efect de fotoprotecție și atunci, în fiecare zi trebuie să îi mănânci.
Acele cinci porții de legume și fructe colorate în galben, oranj, roșu trebuie mâncate. Și cu grăsime. Deci salata de legume fără ulei este ca timbrul fără scrisoare în vacanță, pentru că nu se absorb antioxidanții”, a mai spus nutriționistul.
Tot în privința grăsimilor, acizii grași Omega 3, pe care îi găsim în peștele gras, sunt o sursă importantă de nutrienți cu efect antiinflamator.
Vezi și: Cea mai sigură formă de a vă vopsi în timpul sarcinii. Mona Croitoru: Îl păstrăm 9 luni
Hidratarea în vacanță
Este cunosct faptul că hidratarea este esențială, în orice zi, în orice anotimp, cu atât mai mult în vacanța de vară, când temperaturile ridicate ne fac să transpirăm mai des și să pierdem din apa corporală.
Potrivit nutriționistului, dacă vreți să vă hidratați, dar fără să puneți kilograme în plus, este indicat să nu consumați sucuri, care sunt pline de zahăr, ci mai bine să beți o limonadă, care vă conferă astfel și aportul de vitamine și minerale, dar și apa necesară.
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.