Mâncatul seara, ce ascunde? Adevărul recunoscut de medicul nutriționist
Mâncatul seara: e foame sau e o formă de calmare? Iată o dilemă cu care se confruntă multe dintre persoanele cu probleme de greutate corporală. Lămurește această situație dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic...
Mâncatul seara este adesea condamnat fără drept de apel, pe motiv că „ar îngrășa, că ar îngreuna digestia... dar nimeni nu are curajul să conteste efectul garantat: calmează, „șterge" nemulțumirea și frustrarea de peste zi, umple golul din casă și singurătatea din suflet”, scrie pe pagina sa de socializare dr. Mihaela Bilic.
Masa de seară, între foame și plictiseală
Medicul nutriționist definește mai exact termenul de „seară". „Dacă e vorba de o a treia masă din zi, adică de ceea ce numim CINĂ, care să conțină o cantitate moderată de alimente, mâncată cu 3 ore înainte de a ne culca, într-o stare de echilibru emoțional și fără să înfulecăm, atunci se numește că am mâncat de foame și e normal”, explică dr. Bilic.
„Dacă însă vorbim de mâncatul după 10 seara, când știm sigur că am luat deja cina și doar ne plictisim, sau ne simțim singuri sau suntem doar triști, atunci înseamnă calmare și e normal și asta. Mâncarea trebuie să ne producă plăcere și o stare de bine, dacă ne interzicem și ne simțim vinovați pentru asta, atunci negăm ecuația după care ne-a construit Natura, negăm instinctul și chiar viața - pentru că fără puținul bine din mâncare, ne-ar fi foarte greu și foarte rău. Bineînțeles, dacă nu găsim altă sursă de bine, nealimentară... dar asta e o altă discuție”, este de părere Mihaela Bilic.
Mâncatul compulsiv, cea mai mare problemă
„Mai există situația în care amânăm și nu mâncăm aproape nimic toată ziua. Atunci masa de seară va fi nu numai binevenită, dar și binemeritată. Cu condiția să nu fim atât de hămesiți încât să mâncăm la o masă cât pentru trei. Impulsivitatea este și ea un factor important, care face diferența dintre foame și nevoia de calmare. Nu mâncatul rapid, lacom este periculos pentru siluetă, ci starea emoțională în care ne aflăm. Una e să înfuleci o farfurie de mâncare, conștient fiind că ți-a fost foarte foame, dar rămânând lucid și rațional, putând să spui "stop"; alta e să te abandonezi mâncării, să uiți de tine și să te umpli neselectiv cu tot ce găsești prin frigider, în dorința nemărturisită de a uita, de a evita, de a scăpa de o emoție negativă. Mâncatul compulsiv e beleaua, pentru că aici nu mai e vorba de mâncare, ci de un mecanism psihologic de evitare, de o incapacitate de a face față la greutățile vieții de zi cu zi”, explică medicul.
Recomandări
„Așa că ar trebui să ne lăsăm în pace și să nu mai căutăm sfaturi legate de masa de seară, mai ales când opinia generală este acuzatoare! Cine mănâncă de foame nu are nevoie de acordul unui nutriționist. Iar cine mănâncă pentru că îl doare, trebuie să găsească mai întâi rana. Și abia apoi, cu răbdare și bunăvoință, un alt "pansament" decât mâncarea...”, recomandă dr. Mihaela Bilic.
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
