Medicament uzual, risc pentru dezvoltarea demenței. Atacă creierul și îl macină

Monika Baciu |
Data publicării:
medicament uzual - FOTO: Freepik@yanadjana
medicament uzual - FOTO: Freepik@yanadjana

Un medicament uzual administrat frecvent crește riscul de a dezvolta demență.

Un medicament uzual luat de peste un milion de persoane ar putea crește riscul de demență cu 79%. Potrivit datelor NHS, peste un milion de persoane au luat unele dintre cele mai frecvent prescrise somnifere în 2019. Medicamentele au fost acum legate de riscul de a dezvolta demență.

Demența descrie un grup de simptome asociate cu un declin cognitiv continuu. Îngrijorător este faptul că ceea ce introduceți în corpul dumneavoastră ar putea să vă facă mai predispus la dezvoltarea acestei afecțiuni care afectează creierul. Un nou studiu sugerează că administrarea regulată a unui medicament popular ar putea crește riscul cu un procent uriaș de 79%.

Studiile au raportat o creștere a numărului de persoane cu probleme de somn odată cu debutul pandemiei de COVID. De la petrecerea de ore întregi în fața ecranelor de calculator până la suferința provocată de COVID, există diverși factori declanșatori care ar putea să vă răpească un somn dulce.

Vezi și: Zambilele, beneficii uimitoare. Acționează precum un calmant. Cum pot fi folosite

Medicamentele împotriva insomniei, risc pentru dezvoltarea demenței

În timp ce medicamentele pentru somn ar putea fi o soluție rapidă la această problemă enervantă, un nou studiu vă îndeamnă să vă gândiți de două ori înainte de a le lua. Cercetarea, publicată în Journal of Alzheimer's Disease, a constatat că oamenii au un risc cu 79% mai mare de a dezvolta demență atunci când iau medicamente pentru somn.

Echipa de cercetare a explicat că tipul și cantitatea de medicamente pot fi factori care să explice acest risc mai mare. Ei au ajuns la aceste concluzii analizând aproximativ 3.000 de adulți în vârstă fără demență, care locuiau în afara căminelor de bătrâni.

Această cohortă a fost înscrisă în studiul Health, Ageing and Body Composition (Sănătate, îmbătrânire și compoziție corporală) și a fost urmărită pe o durată medie de nouă ani.

Aproximativ 42% dintre acești participanți erau de culoare și 58% erau albi. În timpul perioadei de studiu, 20% dintre pacienți au ajuns să dezvolte această afecțiune care le afectează creierul.

Vezi și: Covrigii, bombe pentru sănătate. Oana Ciuhureanu: O combinație letală. Sunt toxici

Rezultatele au sugerat că participanții de culoare albă care luau ”adesea” sau ”aproape întotdeauna” medicamente pentru somn aveau o șansă cu 79% mai mare de a dezvolta demență, în comparație cu cei care nu le foloseau ”niciodată” sau ”rar”, notează Express.

În rândul participanților de culoare - al căror consum de somnifere a fost mult mai mic - utilizarea frecventă a fost, de asemenea, legată de un risc mai mare.

”Diferențele pot fi atribuite statutului socio-economic. Participanții de culoare care au acces la medicamente pentru somn ar putea fi un grup select cu un statut socio-economic ridicat și, astfel, cu o rezervă cognitivă mai mare, ceea ce îi face mai puțin susceptibili la demență.

De asemenea, este posibil ca unele medicamente pentru somn să fi fost asociate cu un risc mai mare de demență decât altele”, a precizat Yue Leng, autor al studiului.

Vezi și: Inteligența artificială, înlocuitor sau ajutor al medicilor. Ioana Lupescu: Sunt fan, dar nu va înlocui complet medicul. Ajută să trieze leziunile suspecte

Problemele legate de somn, rezolvate fără medicamente

Pacienții cu somn slab ar trebui să ezite înainte de a lua în considerare medicamente, potrivit lui Leng.

”Primul pas este de a determina cu ce fel de probleme de somn se confruntă pacienții. Dacă este diagnosticată insomnia, terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie este tratamentul de primă linie. În cazul în care trebuie să se utilizeze medicamente, melatonina ar putea fi o opțiune mai sigură, dar avem nevoie de mai multe dovezi pentru a înțelege impactul său pe termen lung asupra sănătății”, a mai precizat cercetătorul. 

Somnul insuficient, legat de multiple probleme de sănătate

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin legătura dintre problemele de somn și demență, somnul insuficient este, de asemenea, legat de alte probleme cronice de sănătate - boli de inimă, boli de rinichi, hipertensiune arterială, diabet, accident vascular cerebral, obezitate și depresie.

”Somnul este important pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. Adulții în vârstă cu preocupări legate de somnul lor ar trebui să înceapă prin a purta o conversație cu furnizorul lor de servicii medicale și să exploreze opțiunile de a se întâlni cu un specialist în somn”, a explicat Kelsie Full, un epidemiolog comportamental și profesor asistent la Universitatea Vanderbilt din Nashville, potrivit Healthline.

Pentru persoanele care au dificultăți în a dormi, medicamentele pentru somn - cu sau fără prescripție medicală - reprezintă doar un tratament disponibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel