Metabolizarea lactozei, cum procesează corpul uman lactatele

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Produse lactate
Produse lactate

Lactoza este zahărul primar în produsele lactate precum laptele, brânza și iaurtul. Face ca produsele lactate să aibă un gust ușor dulce și este o sursă semnificativă de calorii. Lactoza este metabolizată ușor în zaharuri mai simple și absorbită în intestine dacă produceți suficiente enzime. Dacă nu, se dezvoltă intoleranța la lactoză care provoacă diverse simptome gastro-intestinale.

Lactoza este un tip de carbohidrat numit dizaharid, care este o moleculă formată din două zaharuri simple. Cele două zaharuri simple care conțin lactoză sunt galactoza și glucoza. Toate mamiferele feminine, inclusiv femeile, produc lapte care conține lactoză. Niciun alt animal, nici insecte și pești nu pot face lactoză. Procentul de lactoză din lapte variază între 2% și 8%, laptele uman conținând mai mult decât lapte de vacă și capră. Prin urmare, laptele uman este puțin mai dulce și mai bogat în calorii, comparativ cu laptele celorlalte specii. Cu toate acestea, în comparație cu zaharoza - care este folosită pentru a face zahărul de masă alb granulat - lactoza este mult mai puțin dulce, notează Livestrong. 

Metabolizarea

Corpul tău începe să metabolizeze sau să descompună lactoza în intestine cu ajutorul lactazei, o enzimă produsă și eliberată de celulele care aliniază intestinul subțire. Enzima se atașează de lactoză și o scindează în molecule de galactoză și glucoză. Glucoza este imediat absorbită în fluxul sanguin și este utilizată de aproape toate celulele, astfel încât să poată produce energie și să își facă treaba. Galactoza nu poate fi utilizată în mod direct de corpul nostru, astfel încât este transformată în glucoză de către lactază și alte enzime.

Riscuri

Probleme cu metabolizarea lactozei apar atunci când nu sunt produse suficiente enzime. Lipsa lactazei duce la o afecțiune numită intoleranță la lactoză, care se caracterizează prin balonare abdominală, flatulență și diaree. Lactoza nedigerată călătorește în intestinul gros și oferă bacteriilor „prietenoase" o sursă de hrană. Bacteriile fermentează zaharoza pentru a o descompune, ceea ce produce gaz și simptomele aferente. Galactozemia este o altă problemă legată de metabolismul lactozei și este cauzată de incapacitatea de a transforma galactoza în glucoză. Atunci când se acumulează prea multă galactoză în sânge din cauza lipsei anumitor enzime, cum ar fi galactoza kinazei, provoacă daune creierului și altor organe. Galactozemia este rară, dar poate duce la probleme grave la sugarii alăptați.

recomandări

Intoleranța la lactoză la adulți nu este o afecțiune gravă sau care poate pune viața în pericol, dar provoacă o varietate de simptome incomode și potențial jenante. Majoritatea oamenilor produc mai puțin lactază pe măsură ce îmbătrânesc, deși unele grupuri etnice au o incidență mult mai mare a intoleranței la lactoză. Mai exact, este cel mai des întâlnit la persoanele afro-americane, asiatice și hispanice. Dacă sunteți intolerant la lactoză, laptele fără lactoză este disponibil în majoritatea magazinelor alimentare. De asemenea, puteți lua suplimente de lactază - de obicei sub formă de tabletă - cu produse lactate sau (de preferință) chiar înainte de a le consuma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel