Metabolizarea lactozei, cum procesează corpul uman lactatele
Lactoza este zahărul primar în produsele lactate precum laptele, brânza și iaurtul. Face ca produsele lactate să aibă un gust ușor dulce și este o sursă semnificativă de calorii. Lactoza este...
Lactoza este un tip de carbohidrat numit dizaharid, care este o moleculă formată din două zaharuri simple. Cele două zaharuri simple care conțin lactoză sunt galactoza și glucoza. Toate mamiferele feminine, inclusiv femeile, produc lapte care conține lactoză. Niciun alt animal, nici insecte și pești nu pot face lactoză. Procentul de lactoză din lapte variază între 2% și 8%, laptele uman conținând mai mult decât lapte de vacă și capră. Prin urmare, laptele uman este puțin mai dulce și mai bogat în calorii, comparativ cu laptele celorlalte specii. Cu toate acestea, în comparație cu zaharoza - care este folosită pentru a face zahărul de masă alb granulat - lactoza este mult mai puțin dulce, notează Livestrong.
Metabolizarea
Corpul tău începe să metabolizeze sau să descompună lactoza în intestine cu ajutorul lactazei, o enzimă produsă și eliberată de celulele care aliniază intestinul subțire. Enzima se atașează de lactoză și o scindează în molecule de galactoză și glucoză. Glucoza este imediat absorbită în fluxul sanguin și este utilizată de aproape toate celulele, astfel încât să poată produce energie și să își facă treaba. Galactoza nu poate fi utilizată în mod direct de corpul nostru, astfel încât este transformată în glucoză de către lactază și alte enzime.
Riscuri
Probleme cu metabolizarea lactozei apar atunci când nu sunt produse suficiente enzime. Lipsa lactazei duce la o afecțiune numită intoleranță la lactoză, care se caracterizează prin balonare abdominală, flatulență și diaree. Lactoza nedigerată călătorește în intestinul gros și oferă bacteriilor „prietenoase" o sursă de hrană. Bacteriile fermentează zaharoza pentru a o descompune, ceea ce produce gaz și simptomele aferente. Galactozemia este o altă problemă legată de metabolismul lactozei și este cauzată de incapacitatea de a transforma galactoza în glucoză. Atunci când se acumulează prea multă galactoză în sânge din cauza lipsei anumitor enzime, cum ar fi galactoza kinazei, provoacă daune creierului și altor organe. Galactozemia este rară, dar poate duce la probleme grave la sugarii alăptați.
recomandări
Intoleranța la lactoză la adulți nu este o afecțiune gravă sau care poate pune viața în pericol, dar provoacă o varietate de simptome incomode și potențial jenante. Majoritatea oamenilor produc mai puțin lactază pe măsură ce îmbătrânesc, deși unele grupuri etnice au o incidență mult mai mare a intoleranței la lactoză. Mai exact, este cel mai des întâlnit la persoanele afro-americane, asiatice și hispanice. Dacă sunteți intolerant la lactoză, laptele fără lactoză este disponibil în majoritatea magazinelor alimentare. De asemenea, puteți lua suplimente de lactază - de obicei sub formă de tabletă - cu produse lactate sau (de preferință) chiar înainte de a le consuma.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Cum scap de pofta de dulce
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
