Metabolizarea lactozei, cum procesează corpul uman lactatele

Lactoza este zahărul primar în produsele lactate precum laptele, brânza și iaurtul. Face ca produsele lactate să aibă un gust ușor dulce și este o sursă semnificativă de calorii. Lactoza este...
Lactoza este un tip de carbohidrat numit dizaharid, care este o moleculă formată din două zaharuri simple. Cele două zaharuri simple care conțin lactoză sunt galactoza și glucoza. Toate mamiferele feminine, inclusiv femeile, produc lapte care conține lactoză. Niciun alt animal, nici insecte și pești nu pot face lactoză. Procentul de lactoză din lapte variază între 2% și 8%, laptele uman conținând mai mult decât lapte de vacă și capră. Prin urmare, laptele uman este puțin mai dulce și mai bogat în calorii, comparativ cu laptele celorlalte specii. Cu toate acestea, în comparație cu zaharoza - care este folosită pentru a face zahărul de masă alb granulat - lactoza este mult mai puțin dulce, notează Livestrong.
Metabolizarea
Corpul tău începe să metabolizeze sau să descompună lactoza în intestine cu ajutorul lactazei, o enzimă produsă și eliberată de celulele care aliniază intestinul subțire. Enzima se atașează de lactoză și o scindează în molecule de galactoză și glucoză. Glucoza este imediat absorbită în fluxul sanguin și este utilizată de aproape toate celulele, astfel încât să poată produce energie și să își facă treaba. Galactoza nu poate fi utilizată în mod direct de corpul nostru, astfel încât este transformată în glucoză de către lactază și alte enzime.
Riscuri
Probleme cu metabolizarea lactozei apar atunci când nu sunt produse suficiente enzime. Lipsa lactazei duce la o afecțiune numită intoleranță la lactoză, care se caracterizează prin balonare abdominală, flatulență și diaree. Lactoza nedigerată călătorește în intestinul gros și oferă bacteriilor „prietenoase" o sursă de hrană. Bacteriile fermentează zaharoza pentru a o descompune, ceea ce produce gaz și simptomele aferente. Galactozemia este o altă problemă legată de metabolismul lactozei și este cauzată de incapacitatea de a transforma galactoza în glucoză. Atunci când se acumulează prea multă galactoză în sânge din cauza lipsei anumitor enzime, cum ar fi galactoza kinazei, provoacă daune creierului și altor organe. Galactozemia este rară, dar poate duce la probleme grave la sugarii alăptați.
recomandări
Intoleranța la lactoză la adulți nu este o afecțiune gravă sau care poate pune viața în pericol, dar provoacă o varietate de simptome incomode și potențial jenante. Majoritatea oamenilor produc mai puțin lactază pe măsură ce îmbătrânesc, deși unele grupuri etnice au o incidență mult mai mare a intoleranței la lactoză. Mai exact, este cel mai des întâlnit la persoanele afro-americane, asiatice și hispanice. Dacă sunteți intolerant la lactoză, laptele fără lactoză este disponibil în majoritatea magazinelor alimentare. De asemenea, puteți lua suplimente de lactază - de obicei sub formă de tabletă - cu produse lactate sau (de preferință) chiar înainte de a le consuma.
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.