Miastenia gravis, boala neurologică autoimună fără vindecare. Cum poate fi declanșată de anumite medicamente sau virusuri

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
miastenia gravis - FOTO: Freepik@bearfotos
miastenia gravis - FOTO: Freepik@bearfotos

Miastenia gravis face ca mușchii aflați sub controlul dumneavoastră voluntar să se simtă slabi și să obosească rapid. Acest lucru se întâmplă atunci când comunicarea dintre nervi și mușchi se întrerupe.

Miastenia gravis nu se poate vindeca. Tratamentul poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Aceste simptome pot include slăbiciune a mușchilor brațelor sau picioarelor, vedere dublă, pleoapele căzute și probleme cu vorbirea, mestecatul, înghițirea și respirația.

Această boală poate afecta persoane de orice vârstă, dar este mai frecventă la femeile mai tinere de 40 de ani și la bărbații trecuți de 60 de ani.

Miastenia gravis, impact asupra vieții

Majoritatea persoanelor cu miastenie pot duce o viață normală sau aproape normală dacă tratamentul este început la timp. Miastenia gravis, sau slăbiciunea musculară gravă, este o tulburare neuromusculară care provoacă slăbiciune progresivă și treptată a mușchilor care permit corpului să se miște (mușchii scheletici).

Această afecțiune este mai frecventă la femeile cu vârsta sub 40 de ani și la bărbații cu vârsta peste 60 de ani. Deși foarte puțini pacienți pot avea o remisiune completă a simptomelor după intervenția chirurgicală a timusului, alții pot avea nevoie de terapie pe tot parcursul vieții pentru a gestiona simptomele.

Majoritatea persoanelor cu această afecțiune se pot bucura de o calitate bună a vieții chiar și cu simptome ușoare sau moderate și au o speranță de viață normală. Tratamentul pentru miastenia gravis îmbunătățește semnificativ slăbiciunea musculară, iar o persoană cu această afecțiune duce o viață relativ normală.

De obicei, pacienții pot lua parte la toate activitățile zilnice, inclusiv la muncă, iar speranța lor de viață este aproape normală. Cu toate acestea, pacienții pot experimenta o reducere minoră a capacității fizice și a calității vieții, potrivit MedicineNet.

Vezi și: Cu ce să înlocuiești conservantul din murături. Leguma cu rol de conservant care amplifică gustul și păstrează murăturile crocante. Are și efect anticancerigen și antibacterian

Miastenia gravis, boala cu simptome recurente

Pe scurt, speranța de viață nu este redusă de această afecțiune, dar calitatea vieții poate fi afectată. Unele persoane pot experimenta o perioadă temporară sau permanentă în care nu există simptome, iar tratamentul poate fi oprit. Remisiunile permanente apar la aproximativ o treime din totalul persoanelor care sunt supuse unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea timusului.

Miastenia gravis, cauze

Miastenia gravis este o afecțiune autoimună care afectează nervii și mușchii. Afecțiunile autoimune sunt cauzate de faptul că sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat propriul organism sau țesut. În cazul miasteniei gravis, sistemul imunitar produce anticorpi (proteine) care blochează sau deteriorează celulele receptoare musculare.

Acest lucru împiedică transmiterea mesajelor de la terminațiile nervoase la mușchi, ceea ce face ca mușchii să nu se contracte (să se încordeze) și să devină slabi. Se crede că glanda timus, o parte a sistemului imunitar situată în partea superioară a pieptului, ar putea fi legată de producerea acestor anticorpi.

Aproximativ 10% dintre persoanele cu miastenie gravis au o tumoare benignă a glandei timus. Miastenia gravis poate fi, de asemenea, declanșată la unele persoane de anumite virusuri sau medicamente. Se crede, de asemenea, că genele unor persoane (poate și moștenite) îi fac pe aceștia mai predispuși să dezvolte boli autoimune.

Vezi și: Minoca, infarctul care apare la femei. Care e primul semn și de ce apare. Testul care pune diagnosticul

Miastenia gravis, simptome

Simptomele pot fi uneori ratate sau diagnosticate abia după o perioadă de timp. Pentru majoritatea persoanelor cu miastenie gravis, simptomele sunt ușoare la început, dar se agravează constant pe parcursul mai multor luni, ajungând la cea mai severă în decurs de doi ani.

Miastenia gravis se înrăutățește atunci când mușchiul/mușchii afectați sunt folosiți și se ameliorează atunci când aceștia sunt odihniți; simptomele se agravează adesea pe măsură ce trece ziua, dar se pot ameliora cu odihnă sau cu un somn bun.

Cele mai frecvente simptome includ:

- Oboseală ușoară doar din simplul fapt de a mesteca, în special alimente masticabile, cum ar fi carnea.

- Pleoape slabe sau căzute.

- Slăbiciunea mușchilor faciali care cauzează un zâmbet "mârâit".

Vezi și: Care este momentul ideal pentru a te da cu cremă pe față. Rutina de îngrjire care îți menține pielea catifelată și fără riduri

- Vedere încețoșată sau dublă.

- Vorbire greoaie sau nazală.

- Dificultăți de respirație, în special atunci când faceți exerciții fizice sau când stați întins pe spate.

- Dificultăți la nivelul gâtului care duc la dificultăți în a ține capul sus.

- Dificultate la mers.

- Dificultăți de echilibrare și de ridicare a greutăților.

- Dificultate la înghițirea alimentelor și/sau băuturilor.

Atunci când slăbiciunea musculară poate provoca probleme grave de înghițire sau de respirație (cunoscută sub numele de criză miastenică), aceasta necesită asistență medicală urgentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel