Micul dejun îngrașă, nu slăbește. Mit făcut praf!
Ani de zile, ni s-a băgat în cap că micul dejun este „cea mai importantă masă a zilei”, mai ales atunci când vrei să îți menții o greutate sănătoasă sau să slăbești. Dar noi...
O analiză publicată pe 30 ianuarie în British Medical Journal (BMJ) arată că un mic dejun consistent nu ajută oamenii să mănânce mai puțin în ziua respectivă, iar cei care iau prima masă a zilei ajung să mănânce mai multe calorii decât dacă săreau peste el.
„Nu ar trebui să schimbăm dietele pentru a include micul dejun când vrem să slăbim. Trebuie să faci ce ți se potrivește cel mai bine", a explicat autorul principal al studiului, Flavia Cicuttini. Ea este șeful Unității musculoscheletale de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia.
Unore le place micul dejun, altora nu
„Datele arată ca micul dejun are tendința de a crește aportul total de calorii al persoanei respective și contribuie la creșterea globală în greutate", a spus Cicuttini.
Dar ea a remarcat, de asemenea, că nu există nicio soluție universal valabilă pentru a mânca micul dejun. Unora le place să mănânce dimineața, altora nu.
Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King's College London, autorul recenziei care însoțește studiul, e de acord că e alegerea fiecăruia dacă mănâncă sau nu micul dejun.
Spector, el însuși un consumator de mic dejun, a spus că „fiecare dintre noi are un metabolism unic, un set de gene și microbi intestinali foarte diferiți, și va reacționa la diferite alimente. Recomandările standard nu trebui privite ca pe o rugăciune. Experimentează, ca să afli ce este bine pentru tine"
Studiile anterioare au sugerat că micul dejun ar duce la atingerea unei greutăți mai sănătoase. Dar atât Cicuttini, cât și Spector au subliniat că majoritatea cercetărilor anterioare au fost observaționale. Spector remarcă faptul că unele dintre aceste cercetări au fost chiar „părtinitoare și eronate".
Pentru noul studiu, cercetătorii au analizat 13 studii clinice randomizate controlate care au avut loc în ultimele trei decenii, publicate între 1990 și 2018. Studiile au fost efectuate în principal din Statele Unite sau în Regatul Unit.
Iei micul dejun? În ziua aceea adaugi 260 de calorii
Din cele 13 studii incluse, șapte au examinat efectul micului dejun asupra schimbărilor greutății și 10 au examinat efectul acestuia asupra consumului de energie.
Subiecții au avut greutăți diferite, iar unii au fost în mod obișnuit consumatori de mic dejun, în timp ce alții nu. Studiile au monitorizat persoanele în cauză de la o zi sau până la 16 săptămâni.
Rezultatele acestei mega-analize arată că oamenii care au consumat micul dejun au ajuns să mănânce, în ziua respectivă, cu 260 de calorii mai mult decât dacă ar fi sărit peste prima masă a zilei. Apoi, în medie, oamenii care au sărit micul dejun au fost cam jumătate de kilogram mai ușori decât cei care l-au mâncat.
De asemenea, analiza nu a constatat diferențe semnificative în ceea ce privește rata metabolică între cei care mâncau dimineața și cei care nu.
Deși autorii au arătat că există unele neconcordanțe și calități variate în studiile incluse în revizuire, ei au tras concluzia că mâncatul micului dejun nu este o strategie utilă dacă vrei să slăbești.
Nu trebuie să ne forțăm să mâncăm dimneața
Potrivit lui Cicuttini, mesajul cheie este că „dacă o persoană își dorește să mănânce micul dejun, foarte bine. Cu toate acestea, nu există dovezi că ar trebui să încurajăm oamenii să ăși schimbe modelul de alimentație pentru a include micul dejun, pentru a preveni creșterea în greutate sau obezitatea".
Dieteticianul Dana White, de la Universitatea Quinnipiac din Hamden, Conn, a spus: „Poate că pentru cei care sunt anti-mic dejun, această revizuire oferă o reasigurare că sărind peste această masă nu vor sabota pierderea în greutate. Dar dacă vă e foame dimineata, nu v-aș spune să ignorați asta".
White a spus că celor care fac exerciții fizice de dimineață le va fi mai greu să renunțe la micul dejun. Dar, ca și în alte momente ale zilei, ea a sugerat să „mâncați când vă este foame și să aveți porții moderate de mâncare".
Și, în timp ce să sari peste micul dejun ar putea să nu fie o greșeală cum de prea multe ori ni s-a spus, nici să sari peste această masă nu va fi suficient ca să-ți reușească dieta, a spus White.
Unii sunt programați să mănânce dimineața, alții nu
„Aproximativ o treime din populația țărilor dezvoltate sare în mod regulat peste micul dejun, în timp ce mulți alții (inclusiv eu) se bucură de el. Acest lucru nu înseamnă că toți oamenii supraponderali ar beneficia de pe urma renunțatului la micul dejun. Unii oameni sunt programați să prefere să mănânce mâncare mai devreme în timpul zilei și alții mai târziu, ceea ce se potrivește metabolismul nostru personal unic. Nicio singură regulă de dietă nu se potrivește tuturor și liniile directoare privind „dieta cu pași mici" sunt pline informații eronate, par să fie din ce în ce mai contraproductive și să deturneze mesajele de sănătate importante. În timp ce așteptați ca aceste liniile directoare să se schimbe, nu ar fi rău să faceți propriile experimente sărind peste micul dejun”, notează prof. Tim Spector, în recenzia sa.
Studiul, integral (open acces), îl puteți analiza AICI.
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
