Murăturile, bune pentru sănătate. Sfaturile nutriționistului, Ep.6

Dana Lascu / 19 dec 2018 / 20:35
Murăturile sunt, de fapt, bune pentru sănătate
Murăturile sunt, de fapt, bune pentru sănătate

EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile" zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. În al șaselea episod din Sfaturile nutriționistului vorbim despre murăturile atât de des blamate. Ei, bine, ele sunt de fapt foarte bune pentru sănătate. În anumite condiții...

Se spune că murăturile sunt prea sărate, iar sarea în exces e vinovată de apariția bolilor cardiovasculare, printre altele. Ei, bine, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, explică EXCLUSIV la DC MEDICAL, că de fapt n-ar trebui să ocolim murăturile, ci să le servim la masa de Crăciun pentru că sunt bune pentru sănătate.

„Până chiar de curând, murăturile au fost cumva controversate datorită conținutului mare de sare și conținului de zahăr în unele sortimente. Ultimele studii, însă, aduc dovezi foarte bune, în special pentru varza murată, pe care o vom folosi din plin acum, în perioada Crăciunului, dar și pentru alte murături. De ce? Datorită proceselor de fermentație care au un rol benefic, un rol important, în sănătatea intestinului, a microbioului intestinal. Astfel încât recomandăm cu căldură gustarea și folosirea murăturilor în meniul de Crăciun, doar atenție să nu fie prea sărate! Sau, dacă sunt sărate, ele pot fi desărate înainte de a fi mâncate. Și să nu fie murături cu zahăr!", atrage atenția medicul.

Ce ne îngrașă de fapt

Dr. Anca Hâncu spune că cel mai periculos - la alimentele cumpărate din comerț - este zahărul ascuns folosit de producători, care ne crește fără să ne dăm seama aportul zilnic de calorii. Astfel de zahăr se găsește și în borcanele cu murături.

„Adaosul de zahăr din murături se va adăuga atât caloriilor, plus că depășim recomandările privind consumul ale Organizației Mondiale a Sănătății. Nu știu dacă știți că OMS recomandă ca o cantitate de maxim 10% din caloriile zilnice să fie aduse din zahărul adugat, astfel încât dacă avem zahăr și din prăjturi, și din muștar sau pâine sau /alte lucruri în care este presărat zahărul adăugat va fi foarte greu să ne menținem în cantitatea totalălă de calorii și în recomandările OMS. Aceste recomandări sunt măsuri, de fapt, de prevenire a bolilor cronice, a bolilor cardiovasculare, a obezității, a diabetului, pentru sănătatea organismului".

Întreg Episodul 6 din Sfaturile nutriționistului, îl găsiți aici:

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.28