Murăturile, bune pentru sănătate. Sfaturile nutriționistului, Ep.6

EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile" zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. În al șaselea...
Se spune că murăturile sunt prea sărate, iar sarea în exces e vinovată de apariția bolilor cardiovasculare, printre altele. Ei, bine, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, explică EXCLUSIV la DC MEDICAL, că de fapt n-ar trebui să ocolim murăturile, ci să le servim la masa de Crăciun pentru că sunt bune pentru sănătate.
„Până chiar de curând, murăturile au fost cumva controversate datorită conținutului mare de sare și conținului de zahăr în unele sortimente. Ultimele studii, însă, aduc dovezi foarte bune, în special pentru varza murată, pe care o vom folosi din plin acum, în perioada Crăciunului, dar și pentru alte murături. De ce? Datorită proceselor de fermentație care au un rol benefic, un rol important, în sănătatea intestinului, a microbioului intestinal. Astfel încât recomandăm cu căldură gustarea și folosirea murăturilor în meniul de Crăciun, doar atenție să nu fie prea sărate! Sau, dacă sunt sărate, ele pot fi desărate înainte de a fi mâncate. Și să nu fie murături cu zahăr!", atrage atenția medicul.
Ce ne îngrașă de fapt
Dr. Anca Hâncu spune că cel mai periculos - la alimentele cumpărate din comerț - este zahărul ascuns folosit de producători, care ne crește fără să ne dăm seama aportul zilnic de calorii. Astfel de zahăr se găsește și în borcanele cu murături.
„Adaosul de zahăr din murături se va adăuga atât caloriilor, plus că depășim recomandările privind consumul ale Organizației Mondiale a Sănătății. Nu știu dacă știți că OMS recomandă ca o cantitate de maxim 10% din caloriile zilnice să fie aduse din zahărul adugat, astfel încât dacă avem zahăr și din prăjturi, și din muștar sau pâine sau /alte lucruri în care este presărat zahărul adăugat va fi foarte greu să ne menținem în cantitatea totalălă de calorii și în recomandările OMS. Aceste recomandări sunt măsuri, de fapt, de prevenire a bolilor cronice, a bolilor cardiovasculare, a obezității, a diabetului, pentru sănătatea organismului".
Întreg Episodul 6 din Sfaturile nutriționistului, îl găsiți aici:
-
-
-
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Cum scap de pofta de dulce
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.